THEPOWERGAME
Μήπως θα μπορούσε κάποιος από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να μας ενημερώσει όχι για το πότε θα εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις, αλλά για το πότε επιτέλους τα Ταμεία που τέθηκαν υπό την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ, θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους;
Είναι παράλογο να συζητάμε για ψηφιακή μετάβαση και Τεχνητή Νοημοσύνη, όταν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ επικοινωνούν μεταξύ τους δια… αλληλογραφίας, επειδή το ένα σύστημα δεν «διαβάζει» το άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης των αρμόδιων υπαλλήλων, είναι η έκδοση συντάξεων από διαδοχική ασφάλιση, ενώ αν ο ατυχής εργαζόμενος έχει και ένσημα από εργασία στο εξωτερικό π.χ. στη Γερμανία, τότε θα πρέπει να οπλιστεί με Ιώβεια υπομονή.
Ώρα «μηδέν» για τους «μικρούς»
Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στις Βρυξέλλες άρχισαν να προβληματίζονται- μετά από ένα έτος πανδημίας- για τις συνέπειες που θα έχει σε κλάδους ή και χώρες, η σχεδόν βίαιη μετάβαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Επιχειρήσεις, που έχουν μπει προ πολλού στο μονοπάτι της ψηφιακής μετάβασης, θα βγουν ενισχυμένες μετά το σοκ, ενώ και η βασική κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία, θα λειτουργήσει γι’ αυτές ως καταλύτης.
Τι γίνεται, όμως, με τις χώρες- όπως η Ελλάδα- που η ψηφιακή μετάβαση μοιάζει με… σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας; Τι θα συμβεί με τις οικονομίες- όπως η ελληνική- όπου ο παραγωγικός ιστός συντίθεται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν με αυτές τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες; Το τεχνικό κείμενο της Κομισιόν, που τέθηκε προς συζήτηση στο Eurogroup περιγράφει μια όχι και τόσο ειδυλλιακή εικόνα.
Οι «μικροί» κινδυνεύουν να συντριβούν από τους «μεγάλους», ειδικά στον χώρο του εμπορίου, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται, θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε εργαζόμενους υψηλών προσόντων, με κίνδυνο οι ανειδίκευτοι εργάτες να πληθαίνουν στις λίστες ανεργίας. Το στοίχημα της Ευρώπης να το αποτρέψει αυτό, είναι κολοσσιαίο. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές Αρχές….
Στην «τρύπα» του ΦΠΑ…
Οι υποθέσεις κραυγαλέας και προκλητικής φοροδιαφυγής, που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, απλώς ανέδειξαν τη μαύρη τρύπα, που εξακολουθεί να υπάρχει στα κρατικά ταμεία: 6-7 δισ ευρώ ετησίως από τη μη είσπραξη των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (24%), ενώ συν τοις άλλοις καταργώντας το ειδικό καθεστώς που ίσχυε στα νησιά του Αιγαίου, θεωρητικά θα έπρεπε να έχει διευρύνει τη βάση εφαρμογής του φόρου.
Κι όμως, συστηματικά ένα ποσοστό 30-32% των δυνητικών εσόδων καταλήγει στις τσέπες των πονηρών και αφαιρεί πόρους από την Υγεία, την Παιδεία, το Κράτος Πρόνοιας. Το πρόβλημα είναι ότι οι μηχανισμοί του Κράτους εξακολουθούν να μην μπορούν να κλείσουν ή έστω να περιορίσουν αυτήν την “τρύπα”, λες κι ένα… μαγικό χέρι καλύπτει τους παραβάτες.
Φτάσαμε αισίως στο 2021 για να αρχίσουμε να μιλάμε για ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικά τιμολόγια, διασύνδεση των ταμειακών με το Taxis και άλλα αυτονόητα. Στην ΑΑΔΕ μαθαίνουμε ότι έχουν εκπονήσει ειδικό πλάνο ελέγχων για τη μετά Covid εποχή, που δεν είναι μακριά. Αναμένουμε..