THEPOWERGAME
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να συρρικνώνεται, δεχόμενη πολύ ισχυρές πιέσεις με αρκετές εκρήξεις μεταβλητότητας να σημειώνονται τελευταία, οι οποίες κάθε φορά ωθούν προς τα κάτω τις τιμές. Όση ήταν η συνολική αξία του Bitcoin στις 14 Απριλίου που καταγράφηκε ιστορικό υψηλό, τόση είναι σήμερα η κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της αγοράς των περίπου 10.000 ψηφιακών νομισμάτων.
Όταν στις 14/4 η τιμή του Bitcoin ξεπερνούσε τα 64.700 δολάρια, η κεφαλαιοποίησή του ήταν 1,2 τρισ. δολάρια και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπερνούσε τα 2,55 τρισ. δολάρια. Τώρα, η αξία όλων των Bitcoin περιορίζεται μόλις στα 600 δισ. δολάρια και ολόκληρης της αγοράς στα 1,29 τρισ. δολάρια.
Μέσα σε διάστημα δύο μηνών το Bitcoin έχει σημειώσει πτώση 55%, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης 22 Ιουνίου, η τιμή του υποχώρησε σε επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, διαγράφοντας προσωρινά όλα τα κέρδη του 2021.
Αν επρόκειτο για οποιονδήποτε άλλο επενδυτικό κλάδο, από ένα χρηματιστηριακό δείκτη, μέχρι τον χρυσό, τα ομόλογα και την αγορά συναλλάγματος, η πτώση του 55% σε διάστημα δύο μηνών θα αποτελούσε ένα μεγαλοπρεπέστατο κραχ. Ο S&P 500, παραδείγματος χάρη, σημείωσε πτώση 35% σε διάστημα ενός μήνα όταν ξέσπασε η πανδημία, από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2020.
Όμως, για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα χθες ήταν απλώς… Τρίτη. Τέτοιες μεγάλες πτώσεις έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν αλλά από μικρότερο ύψος, καθώς η αγορά αναπτύχθηκε πάρα πολύ μέσα στο 2021 και αναδείχθηκαν πολλά νέα και φιλόδοξα ψηφιακά νομίσματα.
Το χειρότερο με τη χθεσινή πτώση είναι ότι έστω για λίγο το Bitcoin οδηγήθηκε κάτω από το επίπεδο των 30.000 δολαρίων (έφτασε έως τα 28.900 δολάρια) σπάζοντας ένα ακόμη ψυχολογικό φράγμα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cointelegraph, η πτώση του φράγματος ήταν αναμενόμενη από μερίδα αναλυτών και αρκετοί έχουν ήδη προεξοφλήσει περαιτέρω πτώση προς τα 25.000 δολάρια ή ακόμη χαμηλότερα.
Ο πανικός που προκλήθηκε στην αγορά μόλις το Bitcoin έσπασε το φράγμα των 30.000 δολαρίων και η εκρηκτική μεταβλητότητα είχαν ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν τεχνικά προβλήματα στη λειτουργία του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, βάσει όγκου συναλλαγών, Binance.
Αυτή τη φορά, η αιτία που πυροδότησε την πτώση δεν ήταν κάποια ανάρτηση του Έλον Μασκ, αλλά η Κίνα. Οι κινήσεις των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών και η δημοσιότητα που έχουν λάβει οι εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια παρεμπόδισης της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είναι η αφορμή που έψαχνε η αγορά για να κινηθεί πτωτικά, μετά το μεγάλο ράλι Ιανουαρίου-Απριλίου. Οι κινεζικές αρχές θέλουν να ελέγξουν την αγορά των crypto και υποχρεώνουν τις τράπεζες της χώρας να σταματήσουν να διευκολύνουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Τι θα συμβεί στο προσεχές διάστημα; Οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί και η σύντομη ιστορία των κρυπτονομισμάτων έχει δείξει ότι οι μεγάλες διορθώσεις διαρκούν πολύ καιρό. Όμως μιλάμε για την πιο απρόβλεπτη και αλλοπρόσαλλη πολλές φορές αγορά, οπότε όλα τα σενάρια είναι πιθανά.