THEPOWERGAME
Όταν ένα asset βλέπει την τιμή του να καταρρέει από τα 64 δολάρια στο… μηδέν, χάνοντας την αξία του σε λιγότερο από 24 ώρες, τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με την πρώτη «φούσκα» που έσκασε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ή το «πρώτο μεγάλο bank run στην ιστορία των crypto», όπως το χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι προγραμματιστές που βρίσκονται πίσω από το token που κατέρρευσε.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Iron Finance είναι ένα από τα πολλά πρωτόκολλα-project που έχουν στόχο να φέρουν επανάσταση στο οικοσύστημα του Decentralised Finance (DeFi).
Το Titanium Token ή $TITAN είναι το κρυπτονόμισμα του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές Ιουνίου προσελκύοντας ρευστότητα κοντά στα 2 δισ. δολάρια.
Στόχος του είναι να συγκεντρώσει χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη του $IRON, ενός μερικώς εξασφαλισμένου stablecoin.
Το IRON υποστηρίζεται από το stablecoin της Coinbase, USDC, και από το TITAN. Τα stablecoins είναι ψηφιακά νομίσματα σταθερής αξίας, συνδεδεμένα με το δολάριο ή κάποιο άλλο νόμισμα fiat.
Η αξία του ψηφιακού νομίσματος υποχώρησε σε λίγες ώρες από τα 2,3 δισ. δολάρια στα 238 εκατ. δολάρια
Αν ζαλιστήκατε από τις πολλές… άγνωστες λέξεις του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων, απλά κρατήστε ότι η αξία ενός ψηφιακού νομίσματος υποχώρησε σε λίγες ώρες από τα 2,3 δισ. δολάρια στα 238 εκατ. δολάρια, προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε διάσημους επενδυτές, όπως ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ Κιούμπαν, ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς.
Η αναταραχή είχε αποτέλεσμα να δούμε ένα νέο sell-off σε όλα σχεδόν τα κρυπτονομίσματα με το Bitcoin να υποχωρεί ξανά κάτω από τα 36.000 δολάρια.
Πριν το bank run, η τιμή του TITAN ανέβαινε συνεχώς καθώς μεγάλωνε το stablecoin IRON και μάλιστα με εντυπωσιακή ταχύτητα, φτάνοντας από τα 1,34 δολάρια στα 64 δολάρια, με άνοδο περίπου 4.000%.
Στην αγορά λέγεται ότι ο Κιούμπαν… έβαλε το χεράκι του στην άνοδο γιατί είχε αναφέρει το TITAN στο blog του «blockmaverick».
Πριν το κραχ η Iron.Finance καυχιόταν για τα κέρδη του TITAN, χαρακτηρίζοντάς το ως «bear-proof asset», asset δηλαδή που μόνο ανεβαίνει γιατί είναι προστατευμένο από τις «αρκούδες» των αγορών.
Η ομάδα των προγραμματιστών υποστήριζε μάλιστα ότι το TITAN μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερες ετήσιες αποδόσεις από τα υπόλοιπα crypto.
Η κατάρρευση της τιμής ήρθε όταν κάποιοι από τους μεγαλύτερους κατόχους του TITAN άρχισαν να πουλάνε και πυροδότησαν τους αλγόριθμους σταθεροποίησης της τιμής του IRON.
Όσο έπεφτε η τιμή του TITAN, τόσα περισσότερα tokens δημιουργούνταν για να κρατήσουν σταθερή την τιμή του IRON, σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο η αυξημένη προσφορά οδηγούσε σε διολίσθηση την τιμή του TITAN.
«Μόλις ζήσαμε ένα ιστορικό bank run»
Από τις τυμπανοκρουσίες και τις «υποσχέσεις» για τρελές αποδόσεις η ομάδα προγραμματιστών Iron.Finance αναγκάστηκε να δει την πραγματικότητα: «Μόλις ζήσαμε το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στο πρωτόκολλο, ένα ιστορικό bank run στο σύγχρονο σύμπαν των crypto».
Εξήγησαν στους επενδυτές ότι συνέβη ακριβώς το ίδιο με τις περιπτώσεις πανικού όπου οι πολίτες τρέχουν μαζικά στις τράπεζες να τραβήξουν τα χρήματά τους και οι τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να καλεί ο Μαρκ Κιούμπαν τις ρυθμιστικές αρχές να καθορίσουν τι ακριβώς είναι ένα «stablecoin».
Ο διάσημος επενδυτής είναι από τους μεγαλύτερους οπαδούς των crypto, όμως φαίνεται ότι αυτή τη φορά που βρέθηκε ο ίδιος στην πλευρά των χαμένων ζητάει τη βοήθεια των ρυθμιστικών αρχών.
Πόσα χρήματα έχασε ο Κιούμπαν; «Αρκετά για να μην είμαι καθόλου χαρούμενος», όπως είπε.