THEPOWERGAME
Οι εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σπεύδουν να αποθηκεύσουν bitcoin, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στην αγορά και να θωρακιστούν από την άνοδο του ενεργειακού κόστους προκειμένου να αξιοποιήσουν τις θετικές συνθήκες που προδιαγράφονται στην επόμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Μόνον η Mara Holdings, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μαζί με τις CleanSpark και Riot Platforms, έχει συσσωρεύσει πάνω από 45.000 bitcoin, συνολικής αξίας 4,4 δισ. δολαρίων. Μέσα σε ένα δίμηνο, ο κλάδος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ έχει διοχετεύσει περίπου 3,6 δισ. δολάρια, τα οποία εξασφάλισε από το ράλι των μετοχών, στην απόκτηση με bitcoin, σύμφωνα με τους Financial Times.
Aπό τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί πως το bitcoin «θα εξορύσσεται, θα κόβεται και θα παράγεται στις ΗΠΑ», οδηγώντας την τιμή του ισχυρότερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο πάνω από το 100.000 δολάρια. Όμως, τα οφέλη που μπορεί να απορρέουν από το bitcoin δεν είναι τόσο απλά που να περιορίζονται στην άνοδο της τιμής του.
Πρώτα απ’ όλα, εντείνεται ο ανταγωνισμός για την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Τα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων για εφαρμογές ΑΙ είναι εξίσου ενεργοβόρα με τις εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ υπολογίζει πως η εξόρυξη ψηφιακού χρήματος απορροφά το 2,3% της παραγωγικής ικανότητας όλου του δικτύου της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που τον περασμένο Νοέμβριο, η πολιτεία του Τέξας ζήτησε από όλα τα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων με κατανάλωση άνω των 75 μεγαβάτ (MW) να υποβάλουν ετήσια στοιχεία σε τακτική βάση.
Το Τέξας συγκεντρώνει η μεγαλύτερη δραστηριότητα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ και οι αρμόδιες αρχές υπολογίζουν πως η ζήτηση για ενέργεια από μεγάλους χρήστες θα ενισχυθεί κατά 60% το 2025. Παράγοντες του κλάδου ήδη εικάζουν πως η ζήτηση από τον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει την εξόρυξη bitcoin στις ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mara Holdings, Φρεντ Τίελ, δηλώνει στους Financial Times πως σχεδιάζει να εγκαταστήσει το ήμισυ των κέντρων εξόρυξης εκτός των ΗΠΑ μέχρι το 2028, αξιοποιώντας την πλεονάζουσα ενέργεια στα δίκτυα της Κένυας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Παραγουάης.
Συν τοις άλλοις, είναι, επίσης, έντονος ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών εξόρυξης για την επικύρωση νέων συναλλαγών σε bitcoin, ένα απαραίτητο στάδιο για την εύρυθμη λειτουργία της τεχνολογίας blockchain και την ασφάλεια του δικτύου των κρυπτονομισμάτων. Μια επικύρωση χρειάζεται κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο μπλοκ στην αλυσίδα των bitcoin. Σε παγκόσμια κλίμακα, η συνολική προσφορά των bitcoin υπολογίζεται στα 21 εκατ., εκ των οποίων έχει γίνει η εξόρυξη των 19 εκατ. και απομένουν ακόμη δύο εκατ. νομίσματα.
Οπότε ανά τετραετία, η προσφορά του bitcoin μειώνεται στο ήμισυ και έτσι επηρεάζει άμεσα τα κέρδη των εταιρειών εξόρυξης. Τον περασμένο Απρίλιο, μετά από μια τετραετία, οι εταιρείες εξόρυξης είχαν πρόσβαση σε 450 αντί 900 bitcoin την ημέρα, με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων τους κατά 50%.
Βέβαια, οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν θετικές με την επερχόμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τις εισροές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs) κρυπτονομισμάτων. Η JPMorgan είχε υπολογίσει τον περασμένο Νοέμβριο πως η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων εταιρειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είχε φτάσει τα 36,2 δισ. δολάρια παρά τη μείωση των εσόδων τους.
Διαβάστε επίσης