THEPOWERGAME
Τεχνητή νοημοσύνη και bitcoin φαινομενικά δεν έχουν κάτι που να τους ενώνει. Έχουν όμως μια κοινή συνισταμένη: Καταναλώνουν τεράστια ποσότητα ενέργειας. Αυτό το κοινό στοιχείο είναι που βάζει απέναντι τους miners του bitcoin και τους Big Tech. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας τα data centers που δημιουργούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί για να στηρίξουν cloud και AI, αναμένεται να δεσμεύσουν έως και το 9% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στις ΗΠΑ. Αυτήν τη στιγμή, με την τεχνητή νοημοσύνη στα… σπάργανα, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 1% και 1,3%. Την ίδια στιγμή, οι ενεργειακές απαιτήσεις του mining είναι μεν μικρότερες (0,4%), όμως δεν παύουν να… ζαλίζουν τα νούμερα για τη συνολική συνδυασμένη υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη και την επεξεργασία των συναλλαγών σ’ ένα proof-of-work blockchain, όπως αυτό του bitcoin.
Σύμφωνα με το Reuters, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ Big Tech και εταιρειών mining για την εξασφάλιση κομβικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων. Η κατάσταση, μάλιστα, περιπλέκεται από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν miners, οι οποίοι είναι πρόθυμοι (έναντι αδράς αμοιβής) να μισθώσουν ή και να πωλήσουν τον εξοπλισμό τους σε τεχνολογικούς κολοσσούς, προκειμένου αυτός να τροφοδοτήσει με ενέργεια τα ταχέως αναπτυσσόμενα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικού νέφους (cloud). Υπενθυμίζεται ότι πριν από το halving του Απριλίου αναλυτές κρυπτογράφησης είχαν επισημάνει ότι η στροφή των miners στο ΑΙ ήταν μια από τις βασικές αλλαγές που θα φέρει το τέταρτο «μισό» στην εξόρυξη.
Ενδεικτικό της κατάστασης που αρχίζει να διαμορφώνεται, αποτελούν τα όσα εκτυλίχθηκαν στις αρχές της χρονιάς. Η Talen Energy διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιό της το Cumulus Data Assets, ένα data center στην Πενσιλβάνια (ισχύος 960 μεγαβάτ) που τροφοδοτείται από παρακείμενο πυρηνικό εργοστάσιο. Για το συγκεκριμένο ενεργειακό περιουσιακό στοιχείο ενδιαφέρθηκε η Amazon και η Marathon Digital, η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία εξόρυξης bitcoin των ΗΠΑ. Τελικά, το data center αγοράστηκε από την Amazon Web Services, θυγατρική της Amazon που παρέχει υπηρεσίες cloud, με το deal να κλείνει στα 650 εκατ. δολάρια. Με αυτήν τη συμφωνία ο αμερικανικός κολοσσός εξασφάλισε ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτήσει με ρεύμα σχεδόν όλα τα σπίτια στο Νέο Μεξικό.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του 2027 το 20% της ισχύος που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή στην εξόρυξη bitcoin, θα κατευθυνθεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Και εξηγούν ότι η αναπόφευκτη συγκέντρωση υποδομών ενέργειας από τους «μεγάλους παίκτες» της τεχνολογίας, οδηγεί στην έξοδο μεμονωμένους miners, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση στην απαιτούμενη ποσότητα ρεύματος που χρειάζονται ώστε να συνεχίσουν το mining. «Η μάχη της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια μάχη επιβίωσης και κυριαρχίας για τις μεγαλύτερες και καλύτερα κεφαλαιοποιημένες εταιρείες στον κόσμο. Γι’ αυτό και δεν τους ενδιαφέρει τι πληρώνουν για ρεύμα. Αρκεί να έχουν πρόσβαση σε αυτό» ανέφερε με νόημα ο Greg Beard, διευθύνων σύμβουλος της Stronghold Digital Mining.
Από το mining του bitcoin στην ΑΙ και το cloud
Σε έκθεσή της η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η στροφή των miners με μεγάλα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία προς την ενοικίαση ή πώληση του εξοπλισμού τους για χρήση AI ή cloud, αυξάνει την αξία των εγκαταστάσεών του έως και πέντε φορές. Αυτό συμβαίνει, καθώς η ζήτηση από τους Big Tech δεν σταματά να αυξάνεται, καθώς (και εδώ) ζητούμενο είναι ο χρόνος της επένδυσης: Αγορά ή μίσθωση εγκατάστασης mining, με δυναμικότητα τουλάχιστον 100 MW, μπορεί να μειώσει τον χρόνο αναμονής για την έναρξη λειτουργίας ενός data center κατά περίπου 3,5 χρόνια -εξέλιξη που οδηγεί και σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τη μισθώτρια εταιρεία. «Περίπου το 90% των ορυχείων bitcoin στις ΗΠΑ μπορεί να κατασκευαστεί σε έξι έως 12 μήνες» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της CleanSpark, Zach Bradford, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η εταιρεία θα διατηρήσει την εξόρυξη crypto ως βασική της δραστηριότητα.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον απ’ όλους. Από την Amazon, από την Google» τόνισε ο Kerri Langlais, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας εξόρυξης bitcoin TeraWulf, η οποία διατηρεί εγκατάσταση mining στη Νέα Υόρκη, με δυνατότητα παραγωγής έως και 770 μεγαβάτ (MW). Δύο μήνες, νωρίτερα, τον Ιούνιο έγινε γνωστό ότι η εταιρεία εξόρυξης bitcoin, Core Scientific, ήρθε σε συμφωνία με την CoreWeave (σ.σ. υποστηρίζεται από την Nvidia) ώστε να μισθώσει τις εγκαταστάσεις της για 12 χρόνια έναντι 6,7 δισ. δολαρίων.
Διαβάστε επίσης
Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα επιδόματα
Η Ρωσία ισοπεδώνει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο
Protergia: Διατηρεί σταθερές τις τιμές ρεύματος και τον Σεπτέμβριο