THEPOWERGAME
Κατά 95% αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο οι επενδυτές των crypto που έγιναν εκατομμυριούχοι από την ενασχόλησή τους με την κρυπτογράφηση. Σύμφωνα με την έκθεση των New World Wealth και Henley & Partners, υπάρχουν 172.300 ιδιώτες επενδυτές παγκοσμίως που κατέχουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. Έναν χρόνο νωρίτερα ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 88.200. Επίσης, υπάρχουν 325 πολυεκατομμυριούχοι crypto (σ.σ. με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων από περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης) και 28 δισεκατομμυριούχοι.
Όπως μετέδωσε το CNBC, η συγκεκριμένη άνοδος αντανακλά την ταχεία ανάπτυξη του οικοσυστήματος των αμερικανικών bitcoin ETFs, τα οποία εξασφάλισαν έκθεση σε χιλιάδες επενδυτές χωρίς να είναι απαραίτητη η κατοχή του token. Επίσης, το συγκεκριμένο οικοσύστημα προκάλεσε ένα κύμα θεσμικής συμμετοχής, με κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες να βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων «παικτών» που άνοιξαν χώρο στο χαρτοφυλάκιό τους για την κρυπτογράφηση.
Με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης να κινείται μεταξύ 63.000 – 64.000 δολαρίων, το bitcoin έχει αυξήσει την τιμή του κατά 45% από τις αρχές της χρονιάς. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των crypto κινείται οριακά κάτω από τα 2,2 τρισ. δολάρια, με το bitcoin να διατηρεί τη «μερίδα του λέοντος» με 1,23 τρισ. δολάρια. Τον Αύγουστο του 2023, όταν η δικαστική νίκη της Grayscale έναντι της SEC έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει το πολύμηνο ράλι του bitcoin που τράβηξε προς τα πάνω και τα altcoins, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ήταν 1,2 τρισ. δολάρια.
Οι δισεκατομμυριούχοι του bitcoin
Στη λίστα του Forbes φιγουράρει ο Changpeng Zhao ως ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος που πλούτισε από τα crypto. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που ο ιδρυτής της Binance διατηρεί τη συγκεκριμένη πρωτιά. Η περιουσία του εκτιμάται στα 33 δισ. δολάρια. Τον τελευταίο χρόνο αύξησε τα πλούτη του κατά 10,5 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο διακανονισμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Changpeng Zhao συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 50 εκατ. δολαρίων και να παραιτηθεί από τη θέση του CEO στην Binance, δηλώνοντας ένοχος για ξέπλυμα χρήματος.
Στο Νο2 των cypto δισεκατομμυριούχων βρίσκεται ο Brian Armstrong, συνιδρυτής του Coinbase, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ. Η εκτιμώμενη περιουσία του υπολογίζεται στα 11 δισ. δολάρια. Ακολουθούν ο Τζιανκάρλο Ντεβασίνι, οικονομικός διευθυντής της Tether και ο Μάικλ Σέιλορ, ο συνιδρυτής της MicroStrategy, ο οποίος δεν σταματά να αγοράζει ποσότητες bitcoin, διευρύνοντας τόσο το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης όσο και το προσωπικό του απόθεμα.
Οι εκατομμυριούχοι των crypto θα αυξηθούν
Οι αναλυτές της έκθεσης αναμένουν περαιτέρω αύξηση των εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων τα επόμενα χρόνια, καθώς τα crypto γίνονται όλο και πιο mainstream και τα κράτη επιχειρούν να ρυθμίσουν το πλαίσιο λειτουργίας τους.
Όπως επισημαίνουν, «η αυξανόμενη αποδοχή των crypto μεταξύ μεγάλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, όπως η BlackRock και η Fidelity, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την περαιτέρω δημιουργία πλούτου στα μεγάλα “πορτοφόλια” του blockchain, οδηγώντας παράλληλα και στην αύξηση του συνολικού αριθμού των εκατομμυριούχων».
Οι 4 χώρες που προτιμούν οι εκατομμυριούχοι crypto
Η εκτιμώμενη αύξηση των εκατομμυριούχων από την κρυπτογράφηση οδηγεί αναπόφευκτα και στη ριζική αλλαγή του χάρτη με τις περιοχές όπου θα θέλουν να ζουν και να επενδύουν οι πλούσιοι των crypto. Το προβάδισμα έχουν χώρες, οι οποίες είναι περισσότερο φιλικές προς τα crypto και δεν επιβάλουν βαριά φορολογία στους δισεκατομμυριούχους. «Παρατηρούμε σημαντική αύξηση των crypto-πλούσιων πελατών, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές επιλογές διαμονής και ιθαγένειας» δήλωσε ο Dominic Volek, επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικών πελατών της Henley & Partners.
Στην ερώτηση «ποιες χώρες προτιμούν όσοι πλούτισαν από τα crypto», τo στέλεχος της Henley & Partners απαντά ότι η Σιγκαπούρη είναι αυτή που ξεχωρίζει, καθώς συνεχίζει να «αγκαλιάζει» την κρυπτογράφηση, χορηγώντας άδειες λειτουργίας σε πλατφόρμες και ρυθμίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας των crypto. Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το Χονγκ Κονγκ και στην τρίτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία επιδίδονται σε παρατεταμένο ντεμαράζ στην προσπάθειά τους να μετατραπούν σε… Μέκκα των crypto. Την τετράδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ, όπου -σύμφωνα με την έκθεση- το 15% του πληθυσμού κατέχει κρυπτονομίσματα. Το συγκεκριμένο ποσοστό εξηγεί σ’ έναν βαθμό και το διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο BTM στην αμερικανική επικράτεια.
Διαβάστε επίσης
Οι νέες τάσεις στην αγορά ακινήτων μετά τις αλλαγές στη Χρυσή Βίζα
H&M: Τα μηνύματα για τις επιδόσεις το 2024 μετά τον έλεγχο της ΑΑΔΕ
ΣΕΦ: Άλμα 43,7% στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών το α’ εξάμηνο