THEPOWERGAME
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το τέταρτο halving του bitcoin, οι miners επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την αύξηση των κερδών τους πριν από την αναπόφευκτη μείωση στο «μισό» της ανταμοιβής για κάθε νέο μπλοκ στο blockchain. Μετά το τέταρτο halving η ανταμοιβή για κάθε νέο μπλοκ κατεβαίνει στα 3,125 BTC (από 6,25 BTC που είναι σήμερα). Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας CryptoQuant, αυτό το «ψαλίδι» 50% θα πρέπει να συνοδευτεί από υψηλότερες τιμές στο bitcoin, προκειμένου να μπορέσουν εταιρείες εξόρυξης όπως οι Riot Platforms, Core Scientific, Bitfarms και Marathon Digital, να διατηρήσουν την κερδοφορία τους.
Παρόλο που -ενόψει halving- αρκετές εταιρείες mining έχουν ανεβάσει ρυθμούς, αυξάνοντας τη δραστηριότητά τους στις πωλήσεις, προκειμένου (εκτός από το αναμενόμενο profit taking) να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό εξόρυξης για τις δύσκολες ημέρες που ακολουθούν μετά το «μισό», εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σειρά προκλήσεων. Πιο συγκεκριμένα:
- Χαμηλότερες αμοιβές,
- Μικρότερες χρεώσεις συναλλαγών,
- αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των miners και
- ανάγκη για υψηλότερη υπολογιστική ισχύ για την παραγωγή ίδιας ποσότητας tokens.
Στην «πρέσα» τα έσοδα των miners πριν από το halving
Τα στοιχεία από την εβδομαδιαία έκθεση κρυπτογράφησης της CryptoQuant δείχνουν ότι τα έσοδα σε ημερήσια βάση κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2024 ελέω της «έκρηξης» του bitcoin, το οποίο κατέγραψε διαδοχικά ιστορικά υψηλά τον Μάρτιο πριν ακολουθήσει η αναπόφευκτη διόρθωση.
Στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια έσοδα άγγιξαν τα 80 εκατ. δολάρια (3,5 φορές πάνω σε σχέση με τον Μάιο του 2020 λίγο πριν από το τρίτο halving) για να κατέβουν στα τωρινά επίπεδα των 67 εκατ. δολαρίων.
Το hashprice υποχωρεί, το hashrate αυξάνεται
Επίσης, ένα δεύτερο πρόβλημα για τους miners του bitcoin είναι το γεγονός πως το hashprice είναι κατά 30% λιγότερο σε σχέση με το αντίστοιχο πριν από το τρίτο halving. Αυτήν τη στιγμή το μέσο έσοδο για τον miner κάθε φορά που προσπαθεί να εντοπίσει ένα έγκυρο μπλοκ διαμορφώνεται στα 0,11 δολάρια. Μετά το τέταρτο «μισό» θα πέσει στα 0,055 δολάρια. Τον Μάιο του 2022 ήταν γύρω στα 0,16 δολάρια.
Την ίδια στιγμή, όμως, έχει ανέβει σημαντικά η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για να παραχθεί η ίδια ημερήσια ποσότητα bitcoin σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Και αυτό γιατί το hashrate έχει υπερπενταπλασιαστεί από το προηγούμενο «μισό», ανεβαίνοντας από 116 EH/s σε 600 EH/s.
Οι χαμηλές πτήσεις στις χρεώσεις συναλλαγών
Τέταρτη πηγή προβληματισμού για τους miners λίγες ημέρες πριν από το τέταρτο halving, οι χαμηλές χρεώσεις συναλλαγών: Από τα 412 BTC ημερησίως στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 έχουν κατέβει στα 29 BTC.
«Πράγματι, τα τέλη συναλλαγών ως ποσοστό της συνολικής ανταμοιβής μπλοκ (έκδοση νέων Bitcoin + τέλη συναλλαγών) κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Τα τέλη συναλλαγών αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% της συνολικής ανταμοιβής μπλοκ για τους miners, από 37% που ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου 2023. Τα τέλη ήταν επίσης γύρω στο 3% πριν από το τρίτο “μισό” τον Μάιο του 2020. Χρειάζονται υψηλότερες αμοιβές ή μεγαλύτερες τιμές bitcoin για να αντισταθμιστεί η απώλεια της ανταμοιβής μπλοκ στο blockchain» επισημαίνεται επίσης στην έκθεση.
Λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας (8/4), το bitcoin διαπραγματεύεται στις 71.268,46 δολάρια, ενισχυμένο κατά 0,89%, στα ανταλλακτήρια crypto. Η άνοδος του bitcoin δίνει ώθηση και στα altcoins, με το ethereum να επιστρέφει πάνω από τις 3.500 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 5,45%. Στα 0,61 δολάρια το XRP (+2,47%) και στα 104,30 δολάρια το liteCoin (+3,17%). Στα 181,80 δολάρια το solana (+0,80%), στα 0,60 δολάρια το cardano (+1,20%).