THEPOWERGAME
Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων σε πλατφόρμες κρυπτογράφησης το 2023 από χάκερ που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, δείχνει η τελευταία έκθεση της Chainalysis. Την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ στις κυβερνοεπιθέσεις (20 συνολικά) σε πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis.
Η λεία των χάκερ ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια. Το συγκεκριμένο ποσό είναι χαμηλότερο από το ρεκόρ των 1,7 δισ. δολαρίων που καταγράφηκε το 2022. «Οι χάκερ που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με ομάδες κυβερνοκατασκοπείας όπως η Kimsuky και η Lazarus Group να χρησιμοποιούν διάφορες κακόβουλες τακτικές για να αποκτήσουν μεγάλα ποσά κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνεται στην αναλύση της Chainalysis.
Σε άλλη έκθεση της εταιρείας πληροφοριών και ανάλυσης δεδομένων blockchain, TRM Labs, η εκτίμηση για τη συνολική λεία των χάκερ που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα είναι χαμηλότερη, ήτοι 600 εκατ. δολάρια. Τον Σεπτέμβριο του 2023 το FBI επιβεβαίωσε ότι η ομάδα Lazarus Group της Βόρειας Κορέας ήταν υπεύθυνη για την κλοπή περίπου 41 εκατ. δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία crypto από την online πλατφόρμα καζίνο και στοιχημάτων Stake.com.
Τα κρυπτονομίσματα και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας
Προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε ότι χάκερ που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα έκλεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα για να χρηματοδοτήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας. Μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή το 2006 τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν διαδοχικές κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης του καθεστώτος σε πηγές χρηματοδότησης που απαιτούνται για την υποστήριξη των πυρηνικών δραστηριοτήτων του.
«Με σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια να έχουν κλαπεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, η ικανότητα της Βόρειας Κορέας στο hacking απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και καινοτομία από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις», προειδοποιεί η TRM Labs στην έκθεσή της. Και προσθέτει: «Παρά τις αξιοσημείωτες προόδους στην κυβερνοασφάλεια μεταξύ των χρηματιστηρίων και την αυξημένη διεθνή συνεργασία στον εντοπισμό και στην ανάκτηση κλεμμένων κεφαλαίων, το 2024 είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω διαταραχές από τον πιο παραγωγικό κυβερνοκλέφτη στον κόσμο».