THEPOWERGAME
Η Σάρα Μάικλετζον, επιστήμονας κρυπτογραφίας και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, ανέκαθεν ενδιαφέρονταν για τα ίχνη που αφήνει το χρήμα. Με το bitcoin η πρόκληση ήταν ακόμα μεγαλύτερη διότι βασικό ατού για όσους έλκονται από τα κρυπτονομίσματα είναι η ανωνυμία που προσφέρει σε παράνομες συναλλαγές και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας της ήταν η Silk Road, η μαύρη αγορά του σκοτεινού Διαδικτύου, που δημιουργήθηκε από τον Ρος Γουίλιαμ Ούλμπριχτ και ανακαλύφθηκε από το FBI τον Οκτώβριο του 2013.
Αν και έκτοτε, η αγορά του bitcoin έχει αλλάξει αρκετά, με τις εκκλήσεις για διαφάνεια να εντείνουν τις έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό των μαύρων αγορών που λειτουργούν στο σκοτεινό Διαδίκτυο. Υπενθυμίζουμε πως εις βάρος του Ούλμπριχτ επιβλήθηκε 40ετή ποινή συν δυο καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη το 2015.
Όμως μετά και την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.com κατέστη σαφές πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση ως προς την αποφυγή κακουργημάτων και ειδικότερα της υπεξαίρεσης χρημάτων υπό τη μορφή bitcoin.
Όμως, η Μάικλετζον, με την έρευνα της θεωρεί πως είναι πια εφικτό να εντοπιστούν πολλαπλές συναλλαγές με bitcoin από έναν χρήστη. «Μπορούμε να πούμε πως ένας αριθμός συναλλαγών προέρχεται από έναν χρήστη αλλά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ταυτότητα του», δηλώνει η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα Coindesk.
Διευκρινίζει πως οι συναλλαγές συνδέονται με υπηρεσίες. Μελετώντας την αγορά που είχε δημιουργήσει ο Ούλμπριχτ κατάφερε να συσχετίσει τις αναλήψεις με τις καταθέσεις στο Mt.Gox, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, με αντίστοιχες κινήσεις στη Silk Road, όπου ήταν διαθέσιμα διάφορα προϊόντα, ακόμη και ναρκωτικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μην είναι δυνατό να εντοπίσει κανείς την ταυτότητα του χρήστη, αλλά «μόλις ξεκινήσει να συναλλάσσεται κανείς με υπηρεσίες τότε κάποιος γίνεται πιο ευάλωτος ως προς την έκθεση των προσωπικών του στοιχείων», συμπληρώνει η ίδια.
Η Μάικλετζον, ουσιαστικά, κατοχυρώνει με την έρευνα της πως τα ίχνη που αφήνει το bitcoin μπορεί να είναι αναγνωρίσιμα. Τα ευρήματά της παρουσιάζονται στη μελέτη «A Fistful of Bitcoins: Characterizing Payments Among Men With No Names». Σύμφωνα με την Coindesk, οι αρχές αποτίνονται στην ερευνήτρια Μάικλετζον και την ομάδα της για να εντοπίσουν κινήσεις με bitcoin.
Για να το πετύχει, η Μάικλετζον μπαίνει στα άδυτα της τεχνολογίας blockchain, η οποία αποτελεί θεμελιώδη λίθο των κρυπτονομισμάτων. Ένα από τα ευρήματα της έρευνάς της είναι πως η οικονομία του bitcoin, η οποία αποτιμάται στα 833 δισ. δολάρια, είναι συγκεντρωμένη σε «σε συγκεκριμένες τοποθεσίες» του Διαδικτύου. Υπάρχουν μόνον τέσσερα εκατομμύρια ΒΤC, μονάδα του bitcoin, σε κυκλοφορία αλλά ο κόσμος συνεπαίρνεται από το ύψος των συναλλαγών. Ας μην λησμονείται πως ένα bitcoin, δηλαδή ένα BTC, αποτιμάται στα 42.500 δολάρια.