THEPOWERGAME
Νέους κανόνες, με έμφαση στην αδειοδότηση και τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, προωθεί η Τουρκία σε μια προσπάθεια να βγει από την «blacklist» της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force), που παρακολουθεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη νομιμοποίηση παράνομων εσοδών. Τον Οκτώβριο, διά στόματος του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, η Τουρκία είχε δεσμευτεί να εισάγει νέους κανονισμούς μετά από μια πολυετή «έκρηξη» στις συναλλαγές κρυπτογράφησης εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης πτώσης της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο, που ώθησε αρκετούς επενδυτές να αναζητήσουν έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου όπως είναι τα κρυπτονομίσματα.
«Η εισαγωγή ορισμένων προτύπων αδειοδότησης θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του νέου κανονισμού στην Τουρκία» δήλωσε ο Bora Erdamar, διευθυντής στο BlockchainIST Center, ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για την τεχνολογία blockchain. Και πρόσθεσε: «Θα αποτρέψει την κατάχρηση του συστήματος».
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία
Όπως μετέδωσε το Reuters, οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας στην αγορά crypto της Τουρκίας θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν:
- Απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας,
- μέτρα για τη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας,
- υπηρεσίες θεματοφυλακής και
- απόδειξη αποθεμάτων.
Η Τουρκία κατέλαβε την τέταρτη θέση παγκοσμίως σε ακατέργαστο όγκο συναλλαγών κρυπτογράφησης, με περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η εταιρεία ανάλυσης blockchain, Chainalysis. Το 2021, σύμφωνα με έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, οι πολίτες στην Τουρκία εμπιστεύονταν περισσότερο το Bitcoin από την τουρκική λίρα. Επίσης, παρατηρήθηκε μια ιδιαίτερη προτίμηση για τα stablecoins, τα ψηφιακά νομίσματα που συνδέονται με ισχυρά νομίσματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούνται από αρκετούς επενδυτές ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, καθώς η αξία τους είναι ουσιαστικά «κλειδωμένη» κυρίως με το δολάριο.