THEPOWERGAME
Σε λίγα χρόνια οι καταναλωτές στη Ρωσία θα μπορούν να παίρνουν δάνειο σε ψηφιακό ρούβλι με έγκριση από ρομπότ. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων ο Ανατόλι Ακσάκοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Τραπεζών της Κρατικής Δούμας, καθώς η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις δοκιμές για το ρωσικό CBDC.
«Το ψηφιακό ρούβλι, παράλληλα με την ανάπτυξη του blockchain, θα εκτοπίσει την ανάγκη για τράπεζες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ρώσος νομοθέτης. Και εκτιμά ότι από τη στιγμή που το ψηφιακό token της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας θα γίνεται όλο και περισσότερο καθημερινότητα, «ο ρόλος των τραπεζών θα εξασθενήσει μελλοντικά».
Μέχρι στιγμής, πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν επιτρέπει τη λήψη δανείου σε ψηφιακό ρούβλι. Ο Ακσάκοφ, όμως, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι αυτό θα αλλάξει, καθώς με τη νέα διαδικασία «θα είναι ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό». Και πρόσθεσε: «Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από ένα ρομπότ. Δεν χρειάζεται άνθρωπος εκεί. Ίσως και να μην χρειάζεται μια τράπεζα ως θεσμός».
Τα CBDC και η στροφή σε ψηφιακά token με όχημα την τεχνολογία blockchain
Το δημοσίευμα στο Coindesk αναφέρει ότι η τεχνολογία blockchain, η υποδομή που στηρίζει την κρυπτογράφηση, γίνεται αργά αλλά σταθερά όλο και πιο… mainstream, με κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock και η Fidelity να προσπαθούν να πάρουν έγκριση από τη SEC για διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) σε Bitcoin στις ΗΠΑ, την ώρα που έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες διερευνητικές κινήσεις για ανάλογο επενδυτικό προϊόν σε Ethereum.
Δεν είναι τυχαίο που σε αρκετές χώρες της Δύσης, όπως στη Βρετανία, γίνονται ολοένα και περισσότερες συζητήσεις για τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC) και τις προοπτικές αξιοποίησής τους στις συναλλαγές. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση στα μέσα Ιουνίου από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Ραμπάτ του Μαρόκου με τη συμμετοχή Κεντρικών Τραπεζών από κράτη της Αφρικής. Όπως είπε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζεται πάνω σε μια πλατφόρμα για ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs), μέσω της οποίας θα γίνονται οι συναλλαγές μεταξύ χωρών. «Τα CBDCs (Central Bank Digital Currency) δεν θα πρέπει να είναι κατακερματισμένες εθνικές προτάσεις… Για να έχουμε πιο αποτελεσματικές και πιο δίκαιες συναλλαγές, χρειαζόμαστε συστήματα που συνδέουν τις χώρες: Χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα» είχε αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα CBDCs θα πρέπει να υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία».