THEPOWERGAME
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εργάζεται πάνω σε μια πλατφόρμα για ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs), πάνω στην οποία θα βασίζονται οι συναλλαγές μεταξύ χωρών, ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Τα CBDCs (Central Bank Digital Currency) δεν θα πρέπει να είναι κατακερματισμένες εθνικές προτάσεις… Για να έχουμε πιο αποτελεσματικές και πιο δίκαιες συναλλαγές, χρειαζόμαστε συστήματα που συνδέουν τις χώρες: Χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα» εξήγησε η επικεφαλής του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Ραμπάτ του Μαρόκου, στο οποίο συμμετείχαν Κεντρικές Τράπεζες από κράτη της Αφρικής.
«Για τον λόγο αυτό στο ΔΝΤ εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα μιας παγκόσμιας πλατφόρμας CBDCs» πρόσθεσε, αναφερόμενη στα ψηφιακά tokens που θα εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες, όπως το ψηφιακό ευρώ.
Το κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ψηφιακά tokens των κεντρικών τραπεζών με φόντο τα crypto
Στόχος του ΔΝΤ είναι οι κεντρικές τράπεζες να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά στα ψηφιακά νομίσματα (τις ισοτιμίες, τον τρόπο λειτουργίας τους κ.α) που θα επιτρέπει την παγκόσμια διαλειτουργικότητα. «Η αποτυχία να συμφωνηθεί μια κοινή πλατφόρμα θα δημιουργήσει ένα κενό που πιθανότατα θα καλυφθεί από τα κρυπτονομίσματα» προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα.
Και διευκρίνισε ότι το CBDC είναι ψηφιακό νόμισμα που ελέγχεται από μια κεντρική τράπεζα, ενώ τα crypto είναι σχεδόν πάντα «αποκεντρωμένα». Ήδη, 114 κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να μπορέσουν στο εγγύς μέλλον να κυκλοφορήσουν CBDCs. Μία από αυτές είναι και η ΕΚΤ που προωθεί το ψηφιακό ευρώ για τις συναλλαγές.
Γιατί CBDC – Η προειδοποίηση της Γκεοργκίεβα για τα crypto
«Εάν οι χώρες αναπτύσσουν CBDC μόνο για εγχώρια ανάπτυξη, υπο-αξιοποιούμε τις δυνατότητές τους» συνέχισε η Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας ότι τα ψηφιακά tokens των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να δώσουν ένα απαραίτητο «boost» στη χρηματοπιστωτική ένταξη, καθιστώντας φθηνότερα τα εμβάσματα. Όπως γνωστοποίησε, «το μέσο κόστος των μεταφορών χρημάτων ανέρχεται στο 6,3% που αντιστοιχεί σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι «τα CBDCs θα πρέπει να υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία». Και πρόσθεσε ότι «τα κρυπτονομίσματα αποτελούν επενδυτική ευκαιρία όταν υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία». Όταν, όμως, δεν υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία αποτελούν «κερδοσκοπική επένδυση», σημείωσε ακόμη.