THEPOWERGAME
Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι απάτες με κρυπτονομίσματα το 2022, παρότι ήταν μία χρονιά, κατά την οποία η αγορά crypto δοκιμάστηκε και σχεδόν κατέρρευσε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Chainanalysis, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το 2022 προκάλεσε ζημιές, τόσο σε επενδυτές κρυπτνομισμάτων, όσο και σε εταιρείες που κατέρρευσαν.
Μάλιστα, η αξία των παράνομων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα ανήλθε στα 20,1 δισ. δολάρια πέρυσι. Οι συναλλαγές που σχετίζονται με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 100.000 φορές το 2022 και αποτέλεσαν το 44% της παράνομης δραστηριότητας του περασμένου έτους, ανέφερε η Chainalysis.
Τα κεφάλαια που κλάπηκαν από κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν κατά 7% το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι όγκοι των κεφαλαίων που αφορούσαν απάτες, οικονομική τρομοκρατία και διακίνηση σαρκός μειώθηκαν.
Ο ρόλος της Ρωσίας στον κόσμο των crypto
H ανάλυση αναφέρει ότι η πλειοψηφία των παράνομων αυτών συναλλαγών έχει να κάνει με τη ρωσική πλατφόρμα ανταλλαγής, Garantex, στην οποία τον περασμένο Απρίλιο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις. Σύμφωνα με την Chainalysis, το μεγαλύτερο ποσοστό της παράνομης δραστηριότητας αφορά Ρώσους χρήστες σε ρωσικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής. Ως παράνομα χαρακτηρίζονται τα ψηφιακά πορτοφόλια, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε κάποια πλατφόρμα ή οντότητα που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης κυρώσεις στις Blender και Tornado Cash, εταιρείες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα και χρησιμοποιούνται ευρέως από τους χάκερς για να ξεπλένουν έσοδα δισεκατομμυρίων που προέρχονται από τις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύουν.