THEPOWERGAME
Η έκταση του bear market στην αγορά κρυπτονομισμάτων αποτυπώνεται -πέρα από τα 2 τρισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησης που χάθηκαν- και στον αριθμό των κρυπτονομισμάτων που σταμάτησαν να διαπραγματεύονται φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Nomics. Πρόκειται για κρυπτονομίσματα που τεχνικά δεν είναι νεκρά, αλλά από την άλλη, δεν είναι και ακριβώς ζωντανά. Είναι, ουσιαστικά, κρυπτονομίσματα-ζόμπι.
Τα περισσότερα projects blockchain χτίζονται γύρω από ειδικά σχεδιασμένα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία συχνά λειτουργούν ως ανταμοιβή για τον χρήστη και αποζημιώνουν τους προγραμματιστές για τη δουλειά τους, δίνοντάς τους κίνητρο να συνεχίσουν να συμμετέχουν. Πέρυσι, όταν η αγορά βρισκόταν σε άνοδο, χιλιάδες startups του crypto εξέδωσαν νέα νομίσματα για να στηρίξουν τα projects τους, καθώς λόγω της ευφορίας στην αγορά, υπήρχε άφθονη ζήτηση.
Ωστόσο, η κατάρρευση του blockchain Terra, του hedge fund Three Arrows Capital και εταιρειών crypto όπως η Celsius Network, ενέτεινε το sell off. Τα μεγαλύτερα νομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ether, υπέστησαν σημαντικές απώλειες, αλλά τελικά βρήκαν στήριξη. Όμως για πολλά νομίσματα που συνδέονταν με πιο ριψοκίνδυνα projects, η πτώση της αγοράς ήταν ένα τελειωτικό χτύπημα.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Nomics, περισσότερα από 12.100 νομίσματα έχουν γίνει «ζόμπι» φέτος, καθώς δεν έχουν διαπραγματευτεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί. Το 2018, συνολικά 136 νομίσματα έγιναν ζόμπι, ενώ 766 νομίσματα κέρδισαν αυτόν τον χαρακτηρισμό το 2019.