THEPOWERGAME
Το πρώτο επτάμηνο του έτους κλάπηκαν κρυπτονομίσματα αξίας 1,9 δισ. δολαρίων, με τις κυβερνοεπιθέσεις να καταγράφουν αύξηση 60%.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Chainalysis, η αύξηση σημειώθηκε παρότι η αξία των κρυπτονομισμάτων έχει καταρρεύσει σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου έτους. Αποδίδεται στην αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων σε πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi). Πρόκειται για υπηρεσίες που προσβλέπουν στην αντικατάσταση των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χρησιμοποιώντας λογισμικά, τα οποία οι χρήστες αξιοποιούν προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναλλαγές άμεσα μέσω του blockchain.
Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες επιθέσεις του 2022 ήταν σε πρωτόκολλα DeFi, μεταξύ άλλων το χακάρισμα του πρωτοκόλλου γέφυρας της Axie Infinity τον Μάρτιο, από όπου διέρρευσαν περίπου 600 εκατ. δολάρια. Έκτοτε, ορισμένες από τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Axie, αποδόθηκαν σε χάκερς με σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα.
Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση της Chainalysis, εκτιμάται πως φέτος επιθέσεις με λεία 1 δισ. δολαρίων πραγματοποιήθηκαν από χάκερς με σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα. Πιθανολογείται πως πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης στρατηγικής για συγκέντρωση εσόδων στη χώρα, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι συναλλαγές στην DeFi, οι οποίες βασίζονται κατά κύριο λόγο στην τεχνολογία blockchain του Ethereum, έχουν καταστεί εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία δύο χρόνια. Τα πρωτόκολλα αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κυβερνοεπιθέσεις, καθώς τεχνολογία δεν είναι πολύ εξελιγμένη.
Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, οι επιθέσεις δεν φαίνεται να υποχωρούν στο υπόλοιπο του έτους, παρότι η αξία των κρυπτονομισμάτων έχει καταρρεύσει. Το θετικό είναι όμως ότι έχει μειωθεί σημαντικά (κατά 65%) το ποσό που διέρρευσε σε απάτες, καθώς λόγω της πτώσης της αξίας τους τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται πλέον λιγότερο ελκυστικές