THEPOWERGAME
Από τη δραματική και απότομη πτώση του LUNA, του κρυπτονομίσματος της Terra που είχε κατορθώσει να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων crypto, και του UST, έως το ντόμινο χρεοκοπιών που προκάλεσε η κατάρρευση σημαντικών εταιρειών της αγοράς όπως του hedge fund Three Arrows Capital και της Celsius, το οικοσύστημα των crypto διανύει τη χειρότερη περίοδο της σύντομης ιστορίας του. Το πλήγμα που δέχεται η αγορά σε επίπεδο αξιοπιστίας είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί καθοριστικό για το μέλλον γιατί μία ολόκληρη γενιά επενδυτών έχασαν τις οικονομίες τους πιστεύοντας στο εύκολο χρήμα που έταζαν γνωστοί επενδυτές μέσω twitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι σχεδόν καθημερινές ειδήσεις για φούσκες και χρεοκοπίες στα κρυπτονομίσματα αναμφίβολα έπαιξαν το δικό τους ρόλο και στις μαζικές ρευστοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν οι επενδυτές. Το bitcoin ήταν με διαφορά το asset που κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες (-60%) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές επενδυτικές κατηγορίες, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, όμως δεν είναι ο πρώτος «χειμώνας» που περνάει.
Το θέμα είναι ότι ο αριθμός των crypto projects έχει αυξηθεί αντιστρόφως ανάλογα από την πορεία των τιμών. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 20.000 κρυπτονομίσματα και tokens, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσαν τα 10.000. Μπορεί λοιπόν το bitcoin να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά και να κερδίσει στο μέλλον μία θέση στο επενδυτικό σύμπαν, ωστόσο είναι τόσο μεγάλη η προσφορά στα crypto που είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν επενδυτή να εντοπίσει τα crypto που θα επιβιώσουν, αποφεύγοντας παράλληλα αυτά που θα καταρρεύσουν.
Χρεοκοπίες και φούσκες των τελευταίων μηνών:
- Το γαϊτανάκι των κακών ειδήσεων για τα crypto θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεκίνησε με το Terra-LUNA στις 11-12 Μαΐου. Μέσα σε 48 ώρες, το ψηφιακό νόμισμα είδε την τιμή του να σημειώνει πτώση 99,9%, από το υψηλό των 119 δολαρίων στα 0,02 δολάρια. Σε δεύτερο χρόνο, η τιμή του υποχώρησε ακόμη περισσότερο για να φτάσει στα 0,00000112 δολάρια. Ουσιαστικά, είναι το πρώτο crypto που εξαφανίζεται από τον χάρτη ενώ είχε μπει στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση νομισμάτων, προκαλώντας απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
- Λίγες εβδομάδες αργότερα και ενώ στην αγορά επικράτησε πανικός, η Celsius, η μεγαλύτερη πλατφόρμα δανεισμού και αποταμίευσης crypto που διαχειρίζεται πάνω από 12 δισ. δολάρια, μπλόκαρε τις αναλήψεις κεφαλαίων.
- Παράλληλα, το μεγαλύτερο hedge fund κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την 1η Ιουλίου. Το διάσημο crypto fund που διαχειριζόταν πάνω από 10 δις. δολάρια κατηγορείται ότι λειτουργούσε ως «ponzi scheme», ήταν δηλαδή μία πυραμίδα όπως αυτή του μεγαλύτερου απατεώνα της Wall Street, Μπέρνι Μάντοφ. Το Three Arrows Capital είχε κάνει όνομα στην αγορά αλλά διέθετε μεγάλα χρέη σε όλο το φάσμα της.
Εκτός από τις χρεοκοπίες και τις πυραμίδες, δυστυχώς το οικοσύστημα των crypto συνδέεται συνεχώς και με περιπτώσεις ξεπλύμματος μαύρου χρήματος. Στις 6 Ιουνίου, το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία, το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια ως «πλυντήριο» μαύρου χρήματος, έχοντας συνολικά ξεπλύνει τουλάχιστον 2,35 δισ. δολάρια που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Το ξέπλυμα χρήματος εκτιμάται ότι αποτελεί μόλις το 0,05% των συνολικών συναλλαγών με crypto, παρ’ όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις χρεοκοπίες και τις φούσκες, πλήττει ακόμη περισσότερο την αγορά.