THEPOWERGAME
Το κρυπτονόμισμα, μια απλή «περιέργεια» μόλις πριν από μερικά χρόνια, μετατρέπεται σε έντονη ανησυχία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, με την προοπτική να διαβρώσει την ισχύ της νομισματικής πολιτικής, και να δυσχεράνει τον έλεγχο των επιτοκίων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες έρευνες.
Σε ένα συμπόσιο της Fed αυτήν την εβδομάδα τέθηκε ο προβληματισμός που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, όσον αφορά τις αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες που κυμαίνονται από νέους τρόπους πληρωμών, σε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα crypto και τα stablecoins.
Φυσικά, έχουν εντοπιστεί οφέλη στην υποκείμενη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας των συναλλαγών και της ευκολότερης πρόσβασης σε τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ ακόμη και με πρόσφατες συγκρούσεις και μεταβλητότητα, θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσει να προοδεύει. Με άλλα λόγια, αν το crypto αγνοηθεί από τις παγκόσμιες τράπεζες, τα συστήματα που αναπτύχθηκαν από τις νεότερες ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια χρηματοδότησης και να κάνουν τα «μετρητά της κεντρικής τράπεζας» λιγότερο σημαντικά – μειώνοντας τον έλεγχο πάνω στα επιτόκια.
Το να δημιουργηθεί ένα υποκατάστατο υπό τη μορφή ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες αστάθειες – συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενός ψηφιακού δολαρίου ή ευρώ να αντικαταστήσει τις συμβατικές τραπεζικές καταθέσεις και να ανταγωνιστεί βασικά χρηματοπιστωτικά μέσα. Σε μια κρίση, η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να αφήσει το σύστημα να λιμοκτονεί για ρευστότητα και να αναγκάσει την Fed, για παράδειγμα, είτε να αυξήσει το δανεισμό της σε εμπορικές τράπεζες ή να ενισχύσει τις δικές της διακρατήσεις ομολόγων του Δημοσίου και παρόμοιων τίτλων, για να διατηρήσει το σύστημα σταθερό, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Οι τράπεζες που χάνουν καταθέσεις θα πρέπει να «παλέψουν» για νέες και «ανάλογα με την ένταση… το γενικό επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων θα μπορούσε, ως αποτέλεσμα, να αυξηθεί», κατέληξε ένα έγγραφο της Fed που περιγράφει τα πιθανά αποτελέσματα, στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ υιοθετήσει ένα ψηφιακό νόμισμα σε επίπεδο λιανικής, διαθέσιμο για τα νοικοκυριά. «Ένα CBDC (ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας) λιανικής θα μπορούσε να μεγεθύνει την πίεση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να παρέχει περισσότερη ρευστότητα στις τράπεζες μέσω των υφιστάμενων εργαλείων… »
Η Fed συζητά για το αν θα αναπτύξει ένα ψηφιακό νόμισμα, όπως και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα χρειαστεί έγκριση του Κογκρέσου για να υπάρξει πρόοδος.
Οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν την ιδέα δικού τους κρυπτονομίσματος
Οι συνέπειες των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική είναι μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης για το πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα αλλάξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Καθώς οι τεχνολογίες αυτές αποκτούν εξέχουσα σημασία, οι συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι κίνδυνοι για τους μεμονωμένους επενδυτές έχουν καταστεί υψηλότερη προτεραιότητα για έρευνα και επιβολή σχετικών ρυθμίσεων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επικαλούμενος την αύξηση των περιουσιακών στοιχείων των κρυπτογραφικών συστημάτων σε διάστημα πέντε ετών, από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Νοέμβριο, εξέδωσε μια εκτελεστική διαταγή τον Μάρτιο, με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών και άλλες υπηρεσίες θα αρχίσουν να εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της βιομηχανίας.
Έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών σε 81 κεντρικές τράπεζες χωρών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, ανακάλυψε ότι πάνω από το 90% εξερευνούν την ιδέα ενός δικού τους κρυπτονομίσματος.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο είτε αναπτύσσουν ενεργά ένα ψηφιακό νόμισμα, είτε εκτελούν πιλοτικά προγράμματα, μερίδιο που σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2020 έως το 2021. Η έκρηξη των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς και των επενδύσεων στα crypto κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιταχύνει τις εργασίες, ανέφεραν οι ερωτηθέντες, με το 60% περίπου των τραπεζών να υπογραμμίζει ότι η χρήση μετρητών βρίσκεται σε πτώση. «Η προσαρμογή μπορεί να μην είναι απαραίτητα αποδιοργανωτική».
«Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα είναι αβέβαιο και ο αντίκτυπος αυτών των καινοτομιών θα είναι επαναστατικός, ή πιο εξελικτικός», τόνισε η Λόρι Λόγκαν, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη.