THEPOWERGAME
Οι δωρεές 54 εκατ. δολαρίων σε bitcoin για την οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον της η Μόσχα αλλά και η εκμετάλλευση των κρυπτονομισμάτων από τους Ρώσους για να αποφύγουν τις συνεπακόλουθες κυρώσεις της Δύσης αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά του αποκεντρωμένου χρήματος.
Ενώ οι αρχές εποπτείας στις ισχυρότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου επιδιώκουν να θέσουν όρια και κανόνες στο ψηφιακό χρήμα, παράγοντες του χρηματοοικονομικού κλάδου εκτιμούν πως ανοίγονται νέες ευκαιρίες. Την ίδια ώρα, όμως, κεντρικές τράπεζες εξετάζουν την έκδοση των δικών τους stablecoins, τα οποία είναι ψηφιακά νομίσματα συνδεδεμένα με το νόμισμα τους. Η Κίνα έχει ήδη κυκλοφορήσει το ψηφιακό γουόν και θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο μεγάλο γεγονός όπου τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μέρος της εξίσωσης» αναφέρεται σε επιστολή της Bridgewater, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedgefunds). Σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας FinancialTimesαναφέρει πως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτήν την νέα διάσταση της οικονομικής πραγματικότητας που «διαμορφώνεται από δίκτυα και όχι ιεραρχικά (χρηματοοικονομικά) ιδρύματα».
Απευθυνόμενος στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο υπεύθυνος στον επιστημονικό τομέα της συμβουλευτικής εταιρείας Elliptic, Τομ Ρόμπινσον, εξηγεί πως «τα κρυπτονομίσματα είναι ιδανικά για διεθνείς δωρεές διότι υπερβαίνουντα εθνικά σύνορα και αντιστέκονται σε φραγμούς – δεν υπάρχει κεντρική αρχή που να μπλοκάρει συναλλαγές».
Υπό αυτό το πρίσμα, όμως, τα κρυπτονομίσματαχρησιμοποιούνται και για την αποφυγή κυρώσεων. Πληροφορίες θέλουν να ρευστοποιούνται κρυπτονομίσματα για την αποπεράτωση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία ήδη θεωρείται πως αποτελούν καταφύγιο για τους Ρώσους που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης επειδή ανήκουν στον κύκλο του Κρεμλίνου.