THEPOWERGAME
Ο τρόπος που συμπεριφέρονται μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και crypto κατά την περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στα ουκρανικά σύνορα, όπου κυριαρχεί ο φόβος εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ χρήσιμο case study για το ποια assets θεωρούνται σήμερα ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές.
Οι υποστηρικτές του bitcoin πιστεύουν ότι ο «ψηφιακός χρυσός» θα αντικαταστήσει κάποια στιγμή στο μέλλον τον χρυσό ως το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο. Στον αντίποδα, οι θεσμικοί των αγορών υποστηρίζουν ότι το bitcoin δεν έχει αρκετά χαρακτηριστικά που διαθέτουν παραδοσιακά assets στα οποία στρέφονται οι επενδυτές σε περιόδους κρίσης, όπως το χαμηλό κόστος συναλλαγών, η υψηλή ρευστότητα και η χαμηλή μεταβλητότητα.
Σε γενικές γραμμές, όλα τα crypto, χωρίς να εξαιρείται το bitcoin, θεωρούνται κερδοσκοπικά assets υψηλού κινδύνου και ακραίας μεταβλητότητας. Γι’ αυτό οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι συμβουλεύουν τους πελάτες τους να αγοράζουν crypto μόνο με τα χρήματα που δεν τους νοιάζει να χάσουν.
Είναι τελικά το bitcoin ασφαλές καταφύγιο; Τις τελευταίες δύο εβδομάδες που σταδιακά κλιμακώθηκε η ένταση στα ουκρανικά σύνορα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 5,4%, σημειώνοντας συνεχόμενη άνοδο. Περίπου στο ίδιο διάστημα, από τις 2/2 έως 14/2, ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης του πλανήτη, S&P 500, κατέγραψε πτώση 5%. Το bitcoin, προερχόμενο από μία μακρά περίοδο απότομης πτώσης, ενισχύεται τελευταία και το τελευταίο δεκαπενθήμερο κέρδισε 16%.
Όμως, τις τελευταίες ημέρες που πύκνωσαν τα σημάδια πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, το bitcoin έχασε 3,2%, πριν ανακάμψει την Τρίτη 15/2 όταν έγινε γνωστό ότι κάποια ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στη βάση τους.
Για τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Μαρκ Κιούμπαν, το bitcoin είναι το καλύτερο μέσο αποθήκευσης πλούτου που υπάρχει, ακόμη και σε σύγκριση με τον χρυσό. Ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς πιστεύει ότι από την αγορά των crypto, το bitcoin έχει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ψηφιακών νομισμάτων και καθόλου ανταγωνισμό. Αυτό συμβαίνει λόγω του αλγόριθμου που καθιστά πεπερασμένο τον αριθμό bitcoi, που θα δημιουργηθούν και διασφαλίζει ότι η τιμή του θα ανεβαίνει καθώς η ζήτηση θα αυξάνεται. Ο Κιούμπαν είναι τόσο αισιόδοξος για το bitcoin, που προβλέπει ότι μαζί με το Ethereum, θα αποτελέσουν τα δύο ασφαλή καταφύγια του οικοσυστήματος των crypto στο μέλλον.
Η λέξη-κλειδί είναι το «μέλλον». Σήμερα, το bitcoin με τη μεταβλητότητα που εμφανίζει, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα υποκύπτει σε λιγότερα σκαμπανεβάσματα, αν και το Ethereum έχει αποδείξει το τελευταίο εξάμηνο ότι κινείται πιο σταθερά από τον «βασιλιά» του οικοσυστήματος.
Στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης, οι διαχειριστές κεφαλαίων συμβουλεύουν τους πελάτες τους να αγοράσουν προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου, όσο βλέπουν ότι η ένταση κλιμακώνεται με τη λογική ότι δεδομένα οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν στην περίπτωση σύγκρουσης. Δεν συμβουλεύουν την αγορά bitcoin ως ασφαλές καταφύγιο.
Παρόλα αυτά, το οικοσύστημα των crypto βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εξέλιξη του bitcoin σε «ψηφιακό χρυσό». Ακόμη και στην παρούσα κρίση, η τιμή του bitcoin υποχώρησε όταν ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες τα τύμπανα του πολέμου αλλά δεν κατέρρευσε. Επίσης, η μεταβλητότητα του bitcoin έχει αρχίσει να ηρεμεί. Παρά την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, στην αγορά των crypto δεν προκλήθηκε πανικός, ενώ ο μέσος όρος μεταβλητότητας 30 ημερών υποχώρησε στο 3,48%, έναντι 4,56% που διαμορφώθηκε για το σύνολο του 2021.
Εν κατακλείδι, ενώ υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης του bitcoin και αποσύνδεσής του από τα χρηματιστήρια, δεν μπορεί σήμερα να συγκριθεί με τον χρυσό και άλλα ασφαλή καταφύγια. Μπορεί το bitcoin κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει επενδυτικό καταφύγιο, ίσως σε έναν κόσμο που θα κυριαρχούν τα ψηφιακά νομίσματα, όπως απέχουμε πολύ ακόμη από αυτό το σημείο.