THEPOWERGAME
Στις 29 Οκτωβρίου του 1929 η Wall Street βίωσε μία από τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία της, γνωστή ως «Black Friday». Από το κραχ της αγοράς χάθηκε πλούτος ύψους 14 δισ. δολαρίων σε μία ημέρα, ενώ έως το τέλος του ίδιου έτους, οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε 40 δισ. δολάρια, πυροδοτώντας μία παγκόσμια οικονομική κρίση που κράτησε περίπου δέκα χρόνια και έμεινε στην ιστορία ως «Μεγάλη Ύφεση».
Σε σημερινά χρήματα, η αξία που έχασε η Wall το 1929 υπολογίζεται σε 600 δισ. δολάρια. Στα σχεδόν 100 χρόνια που μας χωρίζουν από το κραχ της Wall πολλά έχουν αλλάξει στις αγορές. Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 50 τρισ. δολαρίων καθώς όλες οι αξίες έχουν διογκωθεί σε υπερβολικό βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως την περασμένη, ενώ οι αγορές μαθαίνουν σιγά σιγά και τα crypto, τα ψηφιακά νομίσματα που η συνολική τους αξία έφτασε τον περασμένο Νοέμβριο στα 3 τρισ. δολάρια.
Οι «φουσκωμένες» αποτιμήσεις σε συνδυασμό με τη μεγάλη μεταβλητότητα έχουν ως αποτέλεσμα να βλέπουμε πτώσεις ανάλογες του 1929, οι οποίες προβληματίζουν και σημαίνουν συναγερμό στις αγορές. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα μία μόνο επιχείρηση, η μητρική της Facebook έχασε 230 δισ. δολάρια σε μία ημέρα.
Στα crypto, το φαινόμενο των μεγάλων διακυμάνσεων είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Μέσα στο 2021 και στο πρώτο δίμηνο του 2022, η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει καταφέρει να καταγράψει τέσσερις φορές πτώση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μπορούσαν να θυμίζουν το κραχ της Wall Street το 1929, και πάλι αντέχει. Το οικοσύστημα των crypto έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι μετά από κάθε δυσκολία βρίσκει τον τρόπο να ανακάμπτει.
Η μεγαλύτερη πτωτική κίνηση το 2021 σημειώθηκε μεταξύ 12 Μαΐου και 1η Ιουνίου, όταν η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά σχεδόν 1 τρισ. δολάρια. Η επόμενη μεγάλη διόρθωση ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου, αμέσως μετά τα ιστορικά υψηλά και ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, με την αγορά να χάνει περί τα 800 δισ. δολάρια. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 21 Ιανουαρίου 2022 χάθηκαν 650 δισ. δολάρια, ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχαν χαθεί κοντά στα 550 δισ. δολάρια.
Σήμερα, η αγορά εμφανίζει σημάδια επιστροφής αν και η ανησυχία είναι διάχυτη λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των προσπαθειών των ρυθμιστικών αρχών να επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες.
Έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες ανόδου η συνολική κεφαλαιοποίηση έφτασε χθες στα 2 τρισ. δολάρια, όταν στις 23 Ιανουαρίου είχε υποχωρήσει στα 1,45 τρισ. δολάρια. Μπορεί το ιστορικό υψηλό των 3 τρισ. δολαρίων να μοιάζει ακόμη μακρινό, πόσω μάλλον όταν το bitcoin είναι στα 43.000 δολάρια, όμως αναλυτές του Bloomberg συνεχίζουν να θεωρούν πιθανή την άνοδο του «βασιλιά» στα 100.000 δολάρια. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η πρόσφατη διόρθωση να έχει τελειώσει και να βλέπουμε την αρχή μιας νέας ανοδικής κίνησης.
Όλα τα μεγάλα crypto καταγράφουν άνοδο την τελευταία εβδομάδα. Το bitcoin ενισχύεται 16%, το Ethereum κερδίζει άνω του 22% στο ίδιο διάστημα, το Cardano σημειώνει άνοδο 17% και το Solana καταγράφει κέρδη 30%. Καλώς ή κακώς, κάθε πρόβλεψη για την αγορά είναι παρακινδυνευμένη και το μόνο βέβαιο είναι ότι η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της.