THEPOWERGAME
Oι προσδοκίες της Κίνας να εγκαινιάσει σε ένα ευρύ κοινό το ψηφιακό γουάν εν μέσω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, φέτος τον Φεβρουάριο, αρχίζουν να συρρικνώνονται δραματικά λόγω της δυσμενούς συγκυρίας. Το διπλωματικό μποϊκοτάζ των ΗΠΑ και η πολιτική μηδενικής ανοχής της πανδημίας της νόσου Covid-19, που ακολουθεί το Πεκίνο, είναι δυο παράγοντες που αποθαρρύνουν την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών στο Πεκίνο.
Το ψηφιακό γουάν, το οποίο χρησιμοποιείται πιλοτικά σε ορισμένες πόλεις της Κίνας εδώ και περίπου μια διετία, έχει πολλαπλούς συμβολισμούς για το Κομμουνιστικό Κόμμα που κυβερνά τη χώρα. Προβάλλει την τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, όπου έχει περιοριστεί αρκετά η χρήση μετρητών. Μάλιστα, η Κίνα πρωτοστατεί με την κυκλοφορία του ψηφιακού γουάν, διότι οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα εκδώσουν ψηφιακό δολάριο και ευρώ, αντίστοιχα.
Ένα φιλόδοξο εγχείρημα
Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως με αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, η Κίνα έχει σκοπό θα διεκδικήσει την ηγεμονία του δολαρίου στις διεθνείς αγορές. Άλλοι εικάζουν πως είναι ένας τρόπος για το Πεκίνο να ασκήσει έλεγχο στους πολίτες του. «Το ψηφιακό γουάν θα θέσει κάθε συναλλαγή κάτω από το ραντάρ της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας», είχε δηλώσει πέρσι τραπεζίτης που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, το Πεκίνο έχει ασκήσει πιέσεις σε επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών με παρουσία στην Κίνα MacDonald’s και Nike- να επιτρέψουν στους πελάτες τους να πληρώνουν με ψηφιακό γουάν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποτελεί μια από τις τρεις επιλογές για τη διεκπεραίωση συναλλαγών που δίνεται στους αθλητές και τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Μάλιστα, το Πεκίνο τόνισε δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει κανείς λογαριασμό σε γουάν καθώς η ψηφιακή εκδοχή του θα είναι ενσωματωμένη σε έξυπνες συσκευές.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τους τουρίστες και τους Κινέζους να εξοικειωθούν με το ψηφιακό γουάν αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των θεατών λόγω της μετάλλαξης Όμικρον» σχολίασε στο CNN ο Γκρεγκ Σίγκλτον, συνεργάτης στο ερευνητικό κέντρο Foundation for Defense Democracies.