THEPOWERGAME
Αλλεπάλληλα χτυπήματα δέχεται το οικοσύστημα των crypto από τις ρυθμιστικές αρχές ανά την υφήλιο που έχουν εξαπολύσει… κυνηγητό για να θέσουν υπό έλεγχο ανταλλακτήρια και παραπλανητικές διαφημιστικές καμπάνιες. Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την τελευταία φορά που το Bitcoin βρέθηκε σε ανοδική τροχιά και εκτός από τις ανησυχίες για τον περιορισμό της ρευστότητας στις αγορές, τα crypto πλήττονται από το «πογκρόμ» των ρυθμιστικών αρχών.
Χθες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) δήλωσε στους FT ότι η Ευρώπη πρέπει να απαγορεύσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτωνμέσω της διαδικασίας «proof-of-work» και να επιτρέψει μόνο τα πρωτόκολλα «proof-of-stake» που απαιτούν πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Η Ευρώπη δεν είναι σημαντική αγορά για τους miners κρυπτονομισμάτων αλλά η δήλωση του Σουηδού Erik Thedeen, έρχεται να προστεθεί στην αυξημένη ρητορική άλλων ρυθμιστικών αρχών κατά των crypto.
Εκτός όμως από τις ανησυχίες για την κατανάλωση ενέργειας, υπάρχουν και οι αλλεπάλληλες απαγορεύσεις παραπλανητικών διαφημίσεων.
Στη Μ. Βρετανία, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή (ASA) απαγόρευσε 7 διαφημιστικά σποτ για κρυπτονομίσματα τον περασμένο Δεκέμβριο και 2 νέα σποτ μέσα στο 2022, με την αιτιολογία ότι δεν προειδοποιούν για τους κινδύνους της αγοράς. Σύμφωνα με την ASA, οι εν λόγω διαφημίσεις εκμεταλλεύονται την απειρία των καταναλωτών σε θέματα που σχετίζονται με τα crypto και εσκεμμένα αποφεύγουν να αναδείξουν τους κινδύνους μιας τέτοιας επένδυσης. Μεταξύ των εταιρειών που είδαν τα διαφημιστικά τους σποτ να απαγορεύονται ήταν η eToro και η Coinbase Europe.
Η Ισπανία, γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς για τον τρόπο που προωθούν οι influencers οτιδήποτε σχετίζεται με τα crypto. Το νέο πλαίσιο που προωθεί η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας και θα τεθεί σε ισχύ σε περίπου ένα μήνα, υποχρεώνει τους influencers που διαθέτουν πάνω από 100.000 ακολούθους και τους χορηγούς τους να ενημερώνουν προκαταβολικά (δέκα ημέρες πριν τη δημοσίευση) τις ρυθμιστικές αρχές για τις προωθητικές τους ενέργειες και να προειδοποιούν τον κόσμο για τους κινδύνους των crypto.
Στη χώρα της Ιβηρικής έχει γίνει σάλος με τα παραδείγματα του Λιονέλ Μέσι, που έλαβε μέρος της αμοιβής του από την Παρί Σεν Ζερμέν σε crypto, και τον Αντρές Ινιέστα που διαφήμιζε την πλατφόρμα Binance και η ρυθμιστική αρχή του ζήτησε να ενημερώσει τον κόσμο για τους κινδύνους και όχι μόνο για την προοπτική σημαντικών κερδών.
Σε ανάλογες ενέργειες προχωρά και η Αυστραλία, όπου η ρυθμιστική αρχή της χώρας εξέδωσε πριν λίγες ημέρες δημόσια προειδοποίηση. Σε αυτήν, η Αυστραλιανή Επιτροπή Κινητών Αξιών και Επενδύσεων (ASIC), προειδοποιεί όσους σκέφτονται να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους στα crypto, να μην πιστεύουν τους απατεώνες του διαδικτύου που υπόσχονται εύκολα και γρήγορα κέρδη.
Στη Σιγκαπούρη, η Νομισματική Αρχή της χώρας (MAS) έθεσε την περασμένη Δευτέρα σε ισχύ ένα νέο πλαίσιο κανόνων που υποχρεώνει το κλείσιμο όλων των ATM κρυπτονομισμάτων. Περίπου 170 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα των crypto και θέλουν να προσφέρουν ψηφιακά tokens έχουν αιτηθεί τη σχετική άδεια, ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον 100 αιτήσεις έχουν απορριφθεί από την MAS.
Όλα τα παραπάνω παραδείγματα, αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο των crypto έλαβε πολύ γρήγορα διαστάσεις και οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο ήταν απροετοίμαστε. Υποδεικνύει, επίσης, ότι ο ρυθμιστικός κλοιός γύρω από το οικοσύστημα των crypto θα σφίξει ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.