THEPOWERGAME
Τη δημιουργία ενός χρηματιστηριακού δείκτη που θα περιλαμβάνει 43 ψηφιακά assets σχεδιάζει η FTSE Russell, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα City AM. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει πραγματικός χρηματιστηριακός δείκτης με crypto. Η FTSE Russell είναι η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου του Λονδίνου FTSE 100 και τον δείκτη μικρή κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Russell 2000.
Η θυγατρική της London Stock Exchange, αναμένεται να συμπεριλάβει στον δείκτη, εκτός από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα και κάποια stablecoins και memecoins, ικανοποιώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Το σχέδιο της FTSE Russell βάζει ακόμη πιο βαθιά στις mainstream χρηματαγορές τα crypto μετά τα ETFs σε futures του Bitcoin που εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για μία πολύ θετική είδηση μετά από έναν αρκετά δύσκολο μήνα για την αγορά.
Υπό το δαμόκλειο σπάθη των ρυθμιστικών αρχών, τα crypto έχασαν μέσα σε ένα μήνα περίπου 700 δισ. δολάρια, καθώς η λέξη απαγόρευση ακούγεται ολοένα και συχνότερα. Το «κυνηγητό» ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν 10 ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, από την κεντρική τράπεζα έως την αρμόδια αρχή για αγορά συναλλάγματος, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να απαγορεύσουν κάθε συναλλαγή και εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Η αγορά υποχώρησε κάτω από τα 2 τρις. δολάρια και παρέμεινε εκεί για σχεδόν δέκα ημέρες, μέχρι να αρχίσει το ξέφρενο ράλι του Οκτωβρίου που ώθησε τη συνολική αγορά των crypto στα 3 τρισ. δολάρια στις 10 Νοεμβρίου.
Από εκεί και πέρα, το κλίμα αντιστράφηκε, για να έρθει την περασμένη Παρασκευή η είδηση ότι η Ινδία εξετάζει να απαγορεύσει και αυτή τα κρυπτονομίσματα, και να προκαλέσει μία σφοδρή πτώση, με το bitcoin να πέφτει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στα 42.500 δολάρια, πριν ανακάμψει μερικώς. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της αγοράς βρίσκεται 2,24 τρισ. δολάρια, έχοντας χάσει το 24% της αξίας της σε λίγες εβδομάδες.
Μία ακόμη αρνητική είδηση έπληξε την αγορά, προερχόμενη ξανά από την Κίνα. Η χώρα που στην ουσία οδήγησε σε αφανισμό τον κλάδο βιομηχανικής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, επιδιώκει να κάνει το ίδιο και με τους μικρότερους «παίκτες». Το Πεκίνο φέρεται να στρέφεται σε πρώτη φάση εναντίον των internet cafe και των χώρων PC gaming και σε δεύτερο χρόνο ακόμη και στους ιδιώτες που κάνουν εξόρυξη σπίτι τους, «ξεριζώνοντας» την αγορά μια για πάντα. Οι χώροι αυτοί έχουν μεγάλη πέραση στην Κίνα και κατά τη διάρκεια των lockdown, όταν υποχρεώθηκαν να κλείσουν, οι ιδιοκτήτες τους αξιοποίησαν την υπολογιστική ισχύ που διέθεταν για την εξόρυξη bitcoin, ethereum και άλλων altcoins.