THEPOWERGAME
Τη σύνδεση του ψηφιακού γουάν με εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για ηλεκτρονικές πληρωμές εξετάζει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, μια πρόθεση που μαρτυρά βλέψεις που έχει η χώρα για να επεκταθεί στον χώρο της ψηφιακής τραπεζικής, δηλαδή εκεί όπου κατέχουν την πρωτοκαθεδρία κάποιοι από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς ομίλους της χώρας.
Σε διαδικτυακό πάνελ που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αναδυόμενων Οικονομιών της Τράπεζας της Φιλανδίας (BOFIT), ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας, Γι Γκάνγκ, δήλωσε πως δίνεται ώθηση για να ενισχυθεί η «διαλειτουργικότητα» του ψηφιακού γουάν με υπάρχοντα εργαλεία πληρωμών και για να «βελτιωθεί το οικοσύστημα του e-CNY». Το e-CNY είναι η επίσημη ονομασία του ψηφιακού γουάν, όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμα.
Ψηφιακό γουάν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Κοντινός στόχος της Κίνας είναι να μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό γουάν οι αθλητές που θα συμμετέχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι είναι δρομολογημένοι για τον Φεβρουάριο του 2022. Από τα τέλη του 2020 έχουν τεθεί σε λειτουργία πιλοτικά προγράμματα σε περίπου 12 περιφέρειες της Κίνας. Σε αυτή τη φάση πάνω από 140 εκατ. πολίτες διαθέτουν λογαριασμούς με το e-CNY έναντι 20,8 εκατ. στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.
Η Κίνα έχει κάνει άλματα σε αυτό τον τομέα του ψηφιακού χρήματος σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου που εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο. Το έδαφος είναι πρόσφορο εάν αναλογιστεί κανείς πως το Πεκίνο απαγόρευσε στα τέλη Σεπτεμβρίου τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Η Ant Group
Το Πεκίνο υιοθέτησε, επίσης, αυστηρή στάση απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ant Group που δραστηριοποιείται στην ψηφιακή τραπεζική και υποχρεώθηκε πρόσφατα από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να προχωρήσει στη διάσπαση των δραστηριοτήτων της. Ζήτησε, παράλληλα, τη συνδρομή της Ant Group και της ανταγωνίστριας Tencent Holdings για να αναπτύξει την υποδομή για το ψηφιακό γουάν. Η πλειοψηφία των 1,4 δισ. Κινέζων πολιτών χρησιμοποιούν τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών τουλάχιστον μιας εκ των δυο εταιρειών. Μερίδα αναλυτών πιστεύει πως με την καθιέρωση του ψηφιακού γουάν το Πεκίνο θα μπορεί να διατηρεί δεδομένα όχι μόνον των καταναλωτών αλλά ξένων εταιρειών με παρουσία στη χώρα.