THEPOWERGAME
Μία τεράστια σε έκταση και τζίρους βιομηχανία ψεύτικων λογαριασμών για πλατφόρμες πληρωμών και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχει στηθεί στο διαδίκτυο, με τους επιτήδειους να χρησιμοποιούν είτε πλαστά στοιχεία, είτε στοιχεία πραγματικών προσώπων που έχουν κλαπεί ή έχουν αγοραστεί. Πάνω από 1.500 πλαστοί λογαριασμοί δημιουργούνται μηνιαίως.
Η «ανεξαρτησία» και η «ανωνυμία» της αγοράς των crypto αποτελούν δύο από τα βασικά και πιο ελκυστικά της χαρακτηριστικά, ωστόσο οι τρύπες και τα ρυθμιστικά-εποπτικά κενά επιτρέπουν στους επιτήδειους να κάνουν θραύση. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Coindesk, η μαύρη αγορά «πλαστών λογαριασμών» βρίσκεται σε πλήρη άνθηση και αφορά ακόμη και τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα ανταλλακτήρια, όπως το Coinbase, το Binance και το Kraken.
Μόλις με 150 δολάρια, οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει από τη μαύρη αγορά, έναν έτοιμο για χρήση, επαληθευμένο λογαριασμό, στο όνομα κάποιου άλλου, σε πάρα πολλές πλατφόρμες, ακόμη και στις μεγαλύτερες. Και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τον fake λογαριασμό για συναλλαγές σε crypto κατά κύριο λόγο δεν τον χρειάζεται κάποιος νομοταγής πολίτης, αλλά όσοι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.
Η μαύρη αγορά ευδοκιμεί τόσο στο dark web που είναι προσβάσιμο μέσω του browser Tor, όσο και στο κανονικό διαδίκτυο που όλοι μας χρησιμοποιούμε. Σε κοινή θέα, οι έμποροι ψεύτικων λογαριασμών διαφημίζουν την πραμάτεια τους σε forum που συχνάζουν χάκερς και εκπρόσωποι του διαδικτυακού υπόκοσμου που διαθέτουν προς πώληση διάφορα παράνομα προϊόντα. Το Coindesk αναφέρεται ονομαστικά στα ρωσόφωνα forum Ver.sc και CCCC.sb, στα οποία κανείς μπορεί εύκολα να βρει από κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών μέχρι λογαριασμούς για ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και πλατφόρμες πληρωμών.
Για την ταυτοποίηση του χρήστη που ανοίγει λογαριασμό στις διάφορες πλατφόρμες, η διαδικασία είναι αρκετά «επίπονη». Ο χρήστης καλείται να δώσει πολλά προσωπικά στοιχεία, όπως σκαναρισμένη την ταυτότητα του, τη διεύθυνση κατοικίας, μία φωτογραφία ή σε κάποιες περιπτώσεις σύντομα βίντεο selfies.
Επειδή, λοιπόν, πολλοί επιθυμούν να συναλλάσσονται σε crypto μακριά από το άγρυπνο μάτι των αρχών, ένας «επαληθευμένος» αλλά fake λογαριασμός είναι ό,τι πρέπει. Έτσι έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία δημιουργίας ψεύτικων λογαριασμών που αφορούν είτε υπαρκτά πρόσωπα, αλλά όχι αυτού που θα χρησιμοποιεί τον λογαριασμό, είτε εντελώς πλαστά ονοματεπώνυμα. Καταφέρνουν να ξεγελούν τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες τους αναγνωρίζουν ως επαληθευμένους χρήστες, κι έτσι λειτουργεί το σύστημα. Μάλιστα, υπάρχουν και αγγελίες σε διάφορα διαδικτυακά forum με συγκεκριμένες τιμές για τους fake λογαριασμούς.
Μέλη των παράνομων αυτών οργανώσεων δήλωσαν στο Coindesk ότι δημιουργούνται 1.500 με 2.000 ψεύτικοι λογαριασμοί κάθε μήνα, ενώ η βιομηχανία αναπτύσσεται συνεχώς, με νέα τμήματα και εργαζόμενους για να καλυφθεί η ζήτηση. Εκτός από τις πλατφόρμες των crypto, οι επιτήδειοι διαφημίζουν ότι φτιάχνουν ψεύτικους λογαριασμούς και για πιο συμβατές εφαρμογές μεταφοράς χρημάτων, όπως η Transferwise, η Revolut και η CashApp της Square.
Οι τιμές κυμαίνονται από 150 έως 500 δολάρια και η πληρωμή της συνδιαλλαγής γίνεται σε crypto, συνήθως με bitcoin. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοίξει νόμιμα από πραγματικούς χρήστες και έχουν κλαπεί από χάκερς. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος να καταλάβει ο νόμιμος κάτοχος του λογαριασμού ότι κάτι δεν πάει καλά και να απευθυνθεί στην πλατφόρμα, οπότε η τιμή είναι χαμηλότερη.
Άλλοι λογαριασμοί δημιουργούνται με κλεμμένες ή πλαστές ταυτότητες, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ανοίγουν λογαριασμό μόνο και μόνο για να τον πουλήσουν μετά στη μαύρη αγορά.
Το Coindesk εξέτασε ένα δείγμα λογαριασμών που ήταν διαθέσιμοι προς πώληση για τις πλατφόρμες Binance, Coinbase Pro, Kraken και για τις υπηρεσίες πληρωμών Cash App και Wirex. Οι τιμές κυμαίνονταν από 170 έως 250 δολάρια, πληρωτέα σε bitcoin. Εκτός από τα στοιχεία σύνδεσης, οι λογαριασμοί πωλούνται με προσωπικά στοιχεία των υποτιθέμενων κατόχων των λογαριασμών, όπως ημερομηνία γέννησης, διευθύνσεις και στην περίπτωση αμερικανών πολιτών αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης. Όλοι οι υποτιθέμενοι κάτοχοι που εξετάστηκαν ήταν πολίτες των ΗΠΑ και της ΕΕ.