THEPOWERGAME
Δυο μόλις μήνες μετά την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας σε κρυπτονομίσματα από το Πεκίνο, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα στην παγκόσμια κατάταξη των επικρατέστερων προορισμών για την ψηφιακή εξόρυξη μονάδων ψηφιακού χρήματος.
Το μερίδιο των ΗΠΑ στον παγκόσμιο δείκτη κατακερματισμού (hashrate), ο οποίος απεικονίζει τη διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αυξήθηκε από το 17% τον Απρίλιο στο 35% τον Αύγουστο. Το αντίστοιχο μερίδιο του Καζακστάν αναρριχήθηκε δέκα μονάδες βάσης στο 18%. Ακολουθεί η Ρωσία με ποσοστό 11,2%, ο Καναδάς με 9,6% και η Ιρλανδία με 4,7%.
Τον Μάιο, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, δηλαδή το υπουργικό συμβούλιο, απαγόρευσε την εξόρυξη και τη διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενο τη θωράκιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών. Έτσι ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης, ωφελώντας τις ΗΠΑ.
Υπολογίζεται πως σε ημερήσια βάση γίνεται η εξόρυξη περίπου 900 bitcoins, γεγονός που εξηγεί την περιορισμένη διαθεσιμότητά τους και την υψηλή αξία τους. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Marathon Digital Holdings, μια από τις εταιρείες που εξειδικεύονται στον χώρο αυτό, παρήγαγε 91% περισσότερα κρυπτονομίσματα συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.
Εντούτοις, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι Κινέζοι που ασχολούταν με την εξόρυξη μονάδων ψηφιακού χρήματος έχουν μεταναστεύσει κυρίως στο Καζακστάν. Αυτή η τάση έχει επιβαρύνει το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει ειδικό φόρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2022.