THEPOWERGAME
Διστακτικές έως και αμήχανες φαίνεται να είναι οι παραδοσιακές τράπεζες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε αιτήματα πελατών ή ακόμα και στελεχών τους που επιθυμούν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Μόλις πρόσφατα, η Bank of America έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη έκθεση για τα κρυπτονομίσματα όπου αναφέρεται πως «είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσει κανείς το σύμπαν των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων». Η γερμανική Commerzbank είχε τονίσει τον Φεβρουάριο πως «δεν θεωρεί πως είναι ευθύνη της να σχολιάσει μεταβολές στις τιμές καθαρά κερδοσκοπικών επενδύσεων», αλλά τον Σεπτέμβριο είχε ήδη δημιουργήσει ομάδα στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Μερίδα αναλυτών αποδίδουν την μεγάλη εξέλιξη του ψηφιακού χρήματος στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που εξέθεσε τα αδύναμα σημεία του τραπεζικού συστήματος. Πολλοί δελεάστηκαν από την ιδέα του αποκεντρωμένου χρήματος και την τεχνολογία blockchain, στην οποία στηρίζονται τα κρυπτονομίσματα. Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς την αγορά του ψηφιακού χρήματος που σήμερα κινείται στα 2 τρισ δολάρια.
Όμως, οι παραδοσιακές τράπεζες δεν έχουν την τεχνολογική υποδομή, αλλά ούτε και τα αντανακλαστικά για να παρέχουν υπηρεσίες από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Την ίδια ώρα, η απουσία ενός ρυθμιστικού πλαισίου παίζει αρνητικό ρόλο διότι επικρατεί μεγάλη ασάφεια που αποπροσανατολίζει τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα.
Από την πλευρά τους, οι ρυθμιστικές αρχές τονίζουν πως τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες λόγω των υψηλών διακυμάνσεων. Εκτός του ότι αποτελούν και μέσο σε παράνομες και εγκληματικές ενέργειες, όπως είναι οι κυβερνοεπιθέσεις, αρκετές φορές επικρατεί και μια ασάφεια ως προς τη δραστηριότητα αρκετών ανταλλακτηρίων. Ακόμη και το Tether, το οποίο είναι stablecoin διότι συνδέεται με το δολάριο, βρέθηκε στο στόχαστρο το καλοκαίρι διότι δεν δίνονταν στη δημοσιότητα το ακριβές μέγεθος των αποθεμάτων που διαθέτει στο αμερικανικό νόμισμα.