THEPOWERGAME
Έγινε το πρώτο βήμα για την αποδοχή των stablecoins, των κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με συμβατικά νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ, από το διεθνές οικονομικό σύστημα. Σε νέα έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προτείνει ένα προκαταρκτικό πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών για τα stablecoins και τις ρυθμιστικές αρχές που αναμένεται να τα εποπτεύουν, έτσι ώστε να συμμορφωθούν με τους ευρύτερους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς που διέπουν τις πληρωμές και την εκκαθάρισή τους.
Η συζήτηση γύρω από τους κινδύνους που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και τα stablecoins θεωρούνται μία πιο συμβατή μορφή ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών, σε σύγκριση με το bitcoin και τα υπόλοιπα crypto. Η πρωτοβουλία της BIS αναδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών σε διάφορες αγορές του πλανήτη για την επιβολή συγκεκριμένων κανόνων στη λειτουργία των εταιρειών που βρίσκονται πίσω από τα stablecoins.
Όπως τονίζει η BIS, «ένα stablecoin που χρησιμοποιείται από συστημικά σημαντικά “stablecoin arrangements” (συστήματα πληρωμών) θα πρέπει να φέρει μικρό ή μηδενικό πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο ρευστότητας».
Ήδη, στις ΗΠΑ οι αρχές επεξεργάζονται ένα πλαίσιο κανόνων που θα εφαρμοστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο και θα διέπουν τη λειτουργία εταιρειών όπως η Tether και η Circle. Οι δύο αυτές εταιρείες εκδίδουν τα USDT και USDC, τα δύο μεγαλύτερα stablecoins με σωρευτική κεφαλαιοποίηση στα 100 δισ. δολάρια. Στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να περιορίσει την αγορά των crypto, εκφράζοντας ανησυχίες ότι τα ιδιωτικά stablecoins μπορούν να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Στην Ευρώπη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, δήλωσε πρόσφατα ότι τα stablecoins δεν είναι νομίσματα αλλά επενδυτικά assets τα οποία πρέπει να τα διέπει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι τα stablecoins μπορούν να θεωρηθούν ως συστήματα πληρωμών, όμως όπως κάθε άλλο τέτοιο σύστημα, θα πρέπει να αντιμετωπίζει δραστικά τους κινδύνους, όπως τον κίνδυνο ρευστότητας, διακανονισμού, λειτουργίας και κυβερνοασφάλειας. Αν δεν αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι αυτοί, τα stablecoins μπορούν να αποτελέσουν ευθεία απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με την BIS, η ασφάλεια των διακανονισμών πληρωμών μέσω των stablecoins εξαρτάται από τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο ρευστότητας που προέρχεται από την εταιρεία που εκδίδει το stablecoin, από τα assets που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν την αξία του stablecoin και από τις συμφωνίες που αυτά περιλαμβάνουν. Εξαρτάται επίσης από τον βαθμό στον οποίο οι χρήστες των stablecoins έχουν πρόσβαση σε αυτά τα assets.
Για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος ενός stablecoin θα πρέπει να εξεταστεί αν παρέχει στους κατόχους του άμεση νομική απαίτηση επί του εκδότη ή όλα τα απαραίτητα εχέγγυα ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορούν να ρευστοποιηθούν τα assets για να αποζημιωθούν οι κάτοχοι ή να αποκτήσουν μέρος από τα υποκείμενα assets.
Η συμβουλευτική έκθεση είναι προϊόν εργασίας της Επιτροπής Πληρωμών και Υποδομών Αγορών (CPMI) της BIS και του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) και εξηγεί το πώς θα εφαρμοστούν στα stablecoins οι Αρχές για τις Υποδομές Χρηματοπιστωτικών Αγορών (PFMI).