THEPOWERGAME
Είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για να μην αποσταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη ραγδαία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων που σήμερα ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σημειώνοντας πως η παγκόσμια αγορά του ψηφιακού χρήματος έχει δεκαπλασιαστεί από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, υπερβαίνοντας τα 2 τρισ. δολάρια, οι οικονομολόγοι του Ταμείου τονίζουν πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενεργήσουν συντονισμένα για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.
Ενόψει της Έκθεσης για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισημαίνεται επίσης πως ανησυχίες υπάρχουν και για τα stablecoins, δηλαδή τα κρυπτονομίσματα που συνδέονται με ένα ή περισσότερα νομίσματα, συνήθως με το δολάριο. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Δρακόπουλος, ο Φάμπιο Ναταλούτσι και o Εβάν Παπαγεωργίου στο blog του Ταμείου, «δεδομένης της σύνθεσης των αποθεμάτων τους, ορισμένα stablecoins μπορεί να υποστούν μαζικές εκροές, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Το ΔΝΤ τονίζει πως ειδικότερα η αγορά των stablecoins έχει τετραπλασιαστεί στα 120 δισ δολάρια κατά τη διάρκεια του 2021.
Η Κίνα έχει καταστήσει παράνομες τις συναλλαγές με τα κρυπτονομίσματα, αλλά το ΔΝΤ τονίζει πως μεγαλύτερη χρήση παρατηρείται γενικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές. Το φαινόμενο αυτό εάν συνεχίσει να επεκτείνεται τότε οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τη νομισματική πολιτική τους. «Ως πρώτο βήμα, οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τις ραγδαίες εξελίξεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και τους κινδύνους που δημιουργούνται» γράφουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν τονίσει την ανάγκη να υπάρξει στενή εποπτεία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, ενώ οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών μελετούν την έκδοση των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων ως ελκυστική εναλλακτική του αποκεντρωμένου χρήματος.