THEPOWERGAME
Η Σόλε Ομαρόβα, διακεκριμένη νομικός που διδάσκει το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, θέλει να «αλλάξει τον τομέα της τραπεζικής έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα» και είναι ιδιαίτερα επικριτική για τα κρυπτονομίσματα. Είναι επίσης η επιλογή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για να αναλάβει τη διοίκηση της ανώτατης τραπεζικής των ΗΠΑ, γνωστή ως OCC (Office of the Comptroller of the Currency). Αν και η 0υάσινγκτον δεν αναμένεται να προχωρήσει στην απόλυτη εξώθηση των κρυπτονομισμάτων σαν το Πεκίνο, ο διορισμός της κ. Ομαρόβα από το αμερικανικό Κογκρέσο θα σημάνει μια αυστηρή στάση για τη ρύθμιση και την εποπτεία του αποκεντρωμένου χρήματος έτσι όπως αυτό ενσαρκώνεται στα κρυπτονομίσματα.
Κατά τη διάρκεια της τελευταία διετίας, η OCC εξετάζει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες που επιθυμούν να επεκταθούν στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων αλλά και των υπολοίπων χρηματοοικονομικών εταιρειών με προσδοκίες να προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά στα κρυπτονομίσματα, η κ. Ομαρόβα έχει δηλώσει πως «ωφελούν κυρίως το δυσλειτουργικό χρηματοοικονομικό σύστημα που διαθέτουμε ήδη». Θεωρεί πως το ψηφιακό χρήμα μπορεί να αποσταθεροποιήσει την οικονομία, ενώ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για τον ρόλο των μεγάλων τραπεζών.
Παραδόξως, η Σόλε Ομαρόβα κατάγεται από το Καζακστάν. Αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Έχει χαράξει μια πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα και πρόσφατα υποστήριξε πως οι καταθέσεις των καταναλωτών μπορούν να μετατραπούν σε λογαριασμούς ψηφιακού δολαρίου στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι που πραγματικά θα σηματοδοτούσε τη ριζοσπαστικοποίηση του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Δεν είναι βέβαιο, όμως, εάν οι απόψεις της κ. Ομαρόβα συγκλίνουν με όλα τα μέλη του Κογκρέσου. Στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί μόλις που υπερισχύουν, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με τους Ρεπουμπλικάνους που ανέκαθεν ήταν εναντίον ενός μεγαλύτερου ρόλου του κράτους στην οικονομία και τις αγορές. Ο διορισμός δεν είχε εγκριθεί μέχρι και την Παρασκευή. Συν τοις άλλοις, η Wall Street ποτέ δεν ήταν θετικά διακείμενη σε αλλαγές που οδηγούν σε ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ακόμη και μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και παρά τη διάσωση μεγάλων τραπεζών με κρατικά κεφάλαια, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αντιστέκονταν στο νομοσχέδιο Ντόντ-Φρανκ που έθεσε τελικά σε εφαρμογή η κυβέρνηση Ομπάμα. Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που σχολίαζε την εξαγορά μιας σειράς μικρών εταιρειών από την JPMorgan, ο κ. Ομαρόβα ανάρτησε στο Twitter το εξής μήνυμα: «Χρειάζεται ο κόσμος μια ακόμη μεγαλύτερη και ισχυρότερη JPMorgan; Απλά αναρωτιέμαι».