THEPOWERGAME
Tα κρυπτονομίσματα έχουν έρθει στο προσκήνιο λόγω έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και της προτίμησης των χάκερς να πληρώνονται τα λύτρα στο πλαίσιο κυβερνοεπιθέσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στο ανταλλακτήριο SUEX επειδή, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επέτρεψε σε χάκερς να ξεπλύνουν λύτρα που έλαβαν από θύματα. Ύστερα από έρευνες που πραγματοποίησε το υπουργείο σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πληροφοριών (FBI) αποφάσισε να μπλοκάρει κάθε συναλλαγή ανάμεσα στο ανταλλακτήριο και πελάτες του είτε είναι ιδιώτες, είτε επιχειρήσεις.
Ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ζητούν προ πολλού να υιοθετηθούν αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση των επιθέσεων μέσω του Διαδικτύου. Από την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προέκυψε πως το 40% των συναλλαγών του SUEX συνδέονται με παράνομες ενέργειες, ενώ η εταιρεία έχει διευκολύνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε πάνω από οκτώ περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων για την πληρωμή λύτρων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, το SUEX διατηρεί την έδρα του στην Πράγα και φέρεται πως διαθέτει χιλιάδες πελάτες από τη Ρωσία, την Ευρώπη, την Ασία, τη Νότια και Βόρεια Αμερική.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ασφάλειας και Τεχνολογίας (IST), χάκερς εξασφάλισαν πέρσι λύτρα 350 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα από κυβερνοεπιθέσεις, αντανακλώντας άνοδο 311% από το 2019. Για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο, το ινστιτούτο πρότεινε στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να βελτιώσει και την εποπτεία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Η Ουάσινγκτον θεωρεί πια πως τέτοιας φύσεως κυβερνοεπιθέσεις υποκινούνται και από αντίπαλα κράτη. Παραδείγματος χάριν, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις τον Απρίλιο σε ρωσικές οντότητες που διευκολύνουν κυβερνοεπιθέσεις. Συνέδεσε επίσης ρωσική υπηρεσία σε μια ομάδα χάκερς που είναι γνωστή ως Evil Corp.
Κατηγορίες διατυπώθηκαν επίσης τον Ιούλιο εις βάρος της Κίνας από ΗΠΑ, το NATO, τη ΕΕ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά για κυβερνοεπιθέσεις με αντάλλαγμα λύτρα, κλοπή δεδομένων και κατασκοπεία μέσω του Διαδικτύου. Οπότε τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς είναι περιζήτητα και από χάκερς εκτός των επενδυτών.