THEPOWERGAME
Οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν ολοένα και περισσότερο να φοβούνται την ανάπτυξη και αποδοχή των crypto και πειραματίζονται με τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, τα CBDCs.
Η People’s Bank of China δοκιμάζει σε πραγματικές συνθήκες το ψηφιακό γουάν, η Fed ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα των ερευνών της για το μέλλον του ψηφιακού δολαρίου, ενώ η ΕΚΤ παρακολουθεί από κοντά και χτίζει σιγά σιγά πάνω στο ψηφιακό ευρώ.
Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου απορρίπτουν τα crypto, ακόμη και τα δημοφιλέστερα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, δείχνοντας πως ανησυχούν και θέλουν να προλάβουν την εξάπλωσή τους.
Η κούρσα για τη δημιουργία των πρώτων ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει, με την Κίνα να έχει πάρει το προβάδισμα δείχνοντας έτοιμη να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό γουάν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται μέσα στο μήνα να δώσει στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη έκθεσή της για το ψηφιακό δολάριο.
Όσο για την ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη όταν πριν λίγες ημέρες δήλωσε ότι τα crypto σε καμία περίπτωση δεν είναι «νομίσματα».
Οι ανησυχίες των κεντρικών τραπεζών
Στα λόγια της Λαγκάρντ αντικατοπτρίζονται όλες οι ανησυχίες των κεντρικών τραπεζών. Σε ερώτηση του David Rubenstein, παρουσιαστή podcast του Bloomberg, για το «αν τα crypto είναι κάτι θετικό για την παγκόσμια οικονομία», η επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε με νόημα:
«Τα crypto δεν είναι νομίσματα, τελεία και παύλα. Είναι κερδοσκοπικά assets που θα ήθελαν να είναι νομίσματα, αλλά δεν είναι».
Όμως η Γαλλίδα είναι πιο θετική απέναντι στα stablecoins, τα κρυπτονομίσματα που συνδέονται με παραδοσιακά νομίσματα, και τα CBDCs, τα οποία χαρακτήρισε «κάτι εντελώς διαφορετικό» που χρειάζεται ρυθμιστικούς κανόνες και εποπτεία.
Η Λαγκάρντ δεν τα βάζει απλώς με τα crypto αλλά ακόμη περισσότερο, δείχνει ότι θέλει να τα «τελειώσει» πριν μεγαλώσουν περαιτέρω. Η αντίδραση αυτή έχει δύο αναγνώσεις.
Η πρώτη είναι ότι η επικεφαλής μίας εκ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών ενδιαφέρεται για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και πρέπει να πει αλήθειες για τα crypto, τα οποία όντως μέχρι σήμερα συμπεριφέρονται σαν ακραία κερδοσκοπικά assets.
Η δεύτερη είναι ότι η Λαγκάρντ θέλει να θωρακίσει το υφιστάμενο σύστημα, «πνίγοντας» τα crypto που το απειλούν, καθώς υπόσχονται ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα απόλυτα ελεύθερο και αποκεντρωμένο, που δεν θα εξαρτάται από τις κεντρικές τράπεζες.
Τα ψηφιακά νομίσματα
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ενασχόληση των κεντρικών τραπεζών με τα ψηφιακά νομίσματα είναι μία άμεση αναγνώριση του ρόλου που παίζουν στη νέα ψηφιακή εποχή τα crypto.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το project για το ψηφιακό ευρώ που ξεκίνησε φέτος, θα έμπαινε στις ράγες αν δεν είχε μεγαλώσει τόσο πολύ το Bitcoin, αν δεν είχε φτάσει η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto στα 2,5 τρισ. δολάρια και αν δεν ετοιμάζονταν νέα crypto από τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Facebook.
Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ίσως ούτε και το ψηφιακό δολάριο, ενώ και το ψηφιακό γουάν έχει μπροστά του μακρύ δρόμο μέχρι να γίνει χρήσιμο για το ευρύ κοινό.
Μέχρι τότε, οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών καλούνται να βρουν τρόπο να θέσουν κανόνες στην αγορά των crypto, ενώ είναι βέβαιο πως θα συνεχίσουν να απορρίπτουν με κάθε τρόπο τα σενάρια που θέλουν το Bitcoin, το Ethereum ή κάποιο άλλο crypto να αντικαθιστά, ως μέσο πληρωμών, τα παραδοσιακά νομίσματα που εκδίδουν και ελέγχουν την προσφορά τους, οι κεντρικές αρχές.