THEPOWERGAME
Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμά της, και η πρώτη χώρα που δέχεται κρυπτονόμισμα στην επίσημη οικονομία της χώρας, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός νόμος που είχε υπερψηφιστεί τον Ιούνιο από το κοινοβούλιο της χώρας. Μία μέρα νωρίτερα, όπως τουίταρε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, η χώρα προμηθεύτηκε 400 bitcoin συνολικής αξίας 20,9 εκατ. δολαρίων.
Στο συγκεκριμένο tweet μάλιστα προανήγγειλε την αγορά και άλλων Bitcoin καθώς πλησίαζε η ώρα της υιοθέτησης του νομίσματος, η οποία ήρθε το πρωί της Τρίτης.
Το bitcoin είναι πλέον το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ, μαζί με το δολάριο, και θα λειτουργεί παράλληλα με αυτό.
Το «ψηφιακό πορτοφόλι» Chivo
Ο πρόεδρος Μπουκέλε προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα δώσει μέσω μιας κυβερνητικής εφαρμογής που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό, bitcoin αξίας 30 δολαρίων σε κάθε πολίτη της χώρας, που θα θελήσει να ακολουθήσει αυτό το νέο νομισματικό σύστημα.
Η εφαρμογή που ονομάζεται Chivo είναι στην ουσία ένα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση ψηφιακό πορτοφόλι και θα είναι διαθέσιμο από σήμερα.
«Αυτό που κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τη χρήση του bitcoin και του συστήματος ψηφιακών νομισμάτων ως ένα μέσο που θα λειτουργήσει ευεργετικά στην οικονομία της χώρας» ανέφερε ο Μπουκέλε στο διάγγελμα του.
Ο Μπουκέλε προσπάθησε με διαγράμματα και γραφικά να εξηγήσει στους πολίτες τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής που θα είναι διαθέσιμη και σε λειτουργικό iOS και σε Android.
Οι κάτοχοι των bitcoins στη χώρα θα μπορούν είτε να συναλλάσσονται με αυτά είτε αν το επιθυμούν να ανταλλάσσουν με δολάρια, ενώ στη χώρα έχουν τοποθετηθεί ήδη ανταλλακτήρια bitcoin.
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ διευκρίνισε πάντως, ότι δεν θα μπορεί κάποιος να μετατρέψει τον τραπεζικό του λογαριασμό από δολάρια σε bitcoin αλλά η μετατροπή θα γίνεται μόνο από τα κρυπτονομίσματα που θα διαθέτει στο ψηφιακό του πορτοφόλι.
Τι υποστηρίζουν οι επικριτές
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, η υιοθέτηση του bitcoin θα επιτρέψει στους συμπατριώτες του να εξοικονομήσουν ως και 400 εκατ. δολάρια ετησίως από τις προμήθειες που πληρώνουν σε εμβάσματα με τα οποία οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό (κυρίως τις ΗΠΑ) Ελ Σαλβαδοριανοί στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους.
Από την άλλη, οι επικριτές του bitcoin, πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα πυροδοτήσει κύμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη χώρα.
Εκτιμούν ακόμη ότι θα αυξήσει τους ελεγκτικούς και οικονομικούς κινδύνους για την οικονομία της χώρας, ενώ δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ των πολιτών δείχνει πως επικρατεί ανησυχία και για τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του κρυπτονομίσματος.
Για να «θερμάνει» τις προθέσεις των συμπολιτών του απέναντι στο κρυπτονόμισμα, ο πρόεδρος Μπουκέλε υποσχέθηκε ήδη σε κάθε πολίτη bitcoin αξίας 30 δολαρίων, για να υπογράψουν για το ψηφιακό πορτοφόλι.
Οι τελευταίες αγοραστικές κινήσεις της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ οδήγησαν την αξία του bitcoin να φτάσει στα 52.000 δολάρια, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.