THEPOWERGAME
Μπορεί να επέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος από τα κρυπτονομίσματα ύψους 600 εκατ. δολαρίων που έκλεψε από την πλατφόρμα Poly Network την περασμένη εβδομάδα – και να «κρατάει» ακόμη «κλειδωμένα» κλοπιμαία ύψους 200 εκατ. – αλλά μάλλον δεν περίμενε την τροπή που θα έπαιρνε η μεγαλύτερη έως τώρα κλοπή στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων.
Ο λόγος για τον χάκερ – ή τους χάκερς – που κρύβονται πίσω από την επίθεση, που όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση να υποστεί δίωξη, αλλά δέχθηκε πρόταση να προσληφεί σε υψηλόβαθμη θέση στην εταιρεία και μάλιστα λαμβάνοντας «παχυλή» αποζημίωση!
Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω θα είναι να επιστρέψει τα δεδομένα των πελατών, γεγονός που θα επιτρέψει στην Poly Network να προχωρήσει στην απαραίτη αναβάθμιση ασφαλείας της πλατφόρμας, ώστε να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Όπως μεταδίδει το CNBC, το αντάλλαγμα για αυτή την κίνηση καλής θέλησης θα είναι μία αμοιβή ύψους 500.000 δολαρίων, ενώ ο χάκερ (ή οι χάκερς) που ακούει στην επωνυμία «Κύριος Λευκό Καπέλο» θα προσληφεί ως επικεφαλής σύμβουλος ασφαλείας της εταιρείας!
«Για να επεκτείνουμε τις ευχαριστίες στον “Κύριο Λευκό Καπέλο”, διατηρούμε τη δέσμευση μας για αποζημίωση 500.000 δολαρίων και του προτείνουμε να αναλάβει επικεφαλής σύμβουλος ασφαλείας της εταιρείας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να καταστήσουμε τον “Κύριο Λευκό Καπέλο” νομικά υπεύθυνο για την επίθεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.
Σκιές στο «Λευκό Καπέλο»
Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει πλέον καταχωρηθεί ως η μεγαλύτερη κλοπή στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς τα κλοπιμαία αξίας 600 εκατ. δολαρίων, υπερβαίνουν το ποσό των 534,8 εκατ. δολαρίων που «έκαναν φτερά» από την πλατφόρμα την Coincheck το 2018 και τα περίπου 450 εκατ. δολάρια Bitcoin που εκλάπησαν από την Mt. Gox το 2014.
Ο δράστης – ή οι δράστες – της επίθεσης δεν έχει επιστρέψει ακόμη κρυπτονομίσματα αξίας 33 εκατ. δολαρίων, ενώ κρατάει «κλειδωμένα» περί τα 200 εκατ. για την απόκτηση των οποίων απαιτούνται ειδικοί κωδικοί.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα, τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να απελευθερωθούν παρά μόνο όταν «όλοι θα είναι έτοιμοι» σύμφωνα με φράση που φέρεται να είπε στους υπεύθυνους της εταιρείας άτομο που σχετίζεται με την επίθεση.
Αυτό που τίθεται εν αμφιβόλω στην προκειμένη είναι η… ηθική του χάκερ, καθώς η επωνυμία «Λευκό Καπέλο» αποδίδεται σε… ηθικούς χάκερς οι οποίοι προχωρούν σε κυβερνοεπιθέσεις προκειμένου να φέρουν στο προσκήνιο κενά ασφαλείας σε λογισμικό και προγράμματα μεγάλων οργανισμών. Αναλυτές της αγοράς και ερευνητές εκφράζουν ανοιχτά αμφιβολίες για το κατά πόσο έχουμε να κάνουμε στην προκειμένη με ένα «λευκό καπέλο». Ενώ αρχικά ο χάκερ φέρεται να ειχε αρνηθεί την πρόταση της Poly Network, άτομο που εμφανίστηκε ως δράστης εμφανίζεται ξαφνικά να δηλώνει την πρόθεσή του να αποδεχθεί την πρόταση μαζί με το «πριμ» των 500.000 δολαρίων.