Με δόγμα Τραμπ ο Μητσοτάκης στο Μεταναστευτικής
Ακούγοντας χθες τα όσα έλεγε ο πρόεδρος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, άρχισα να λυπάμαι τον υπουργό Βορίδη, αφού εκεί που πίστευε ότι θα είναι ο πιο σκληρός στο συγκεκριμένο πεδίο, εσχάτως βλέπει ότι ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να του βγήκε από τα (πολύ) δεξιά. Όχι τίποτε άλλο, αν υπήρχε τρόπος να λειτουργήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη και να πάρει τις δηλώσεις του αρχηγού Κυριάκου, είμαι βέβαιος ότι θα επέλεγε είτε τον Τραμπ, είτε τον Βορίδη (στη ντόπια αγορά) για να τους τις βάλει στα χείλη. Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να υιοθετήσει εν πολλοίς το δόγμα Τραμπ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνει σημαιοφόρος ενός νέου (πιο σκληρού) δόγματος που θα σχετίζεται με το Μεταναστευτικό. Εδώ που τα λέμε, η επιλογή αυτή αποτελεί μονόδρομο, αφού αν δεν αντιδράσουν ουσιαστικά οι κυβερνήσεις, σε πολύ λίγο θα βρεθούν αντιμέτωπες με την οριστική κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που θα έρθει με την εκτίναξη των ακροδεξιών σχηματισμών, που έχουν κάνει σημαία την ατζέντα της μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής που έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος Μητσοτάκης εντάσσεται και η μετακίνηση Βορίδη στο συγκεκριμένο υπουργείο. Ενός «σκληρού» δεξιού, που, εκτός των άλλων, δεν έχει κρύψει και τον θαυμασμό του για τα όσα λέει, κυρίως όμως γι’ αυτά που πράττει, ο πρόεδρος Τραμπ. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση κάνει (εμφανώς) άνοιγμα και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καταλαβαίνω ότι η υιοθέτηση των ιδεών του πλανητάρχη σε σχέση με το Μεταναστευτικό αποτελεί και μια κίνηση προσέγγισης. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διέκρινα κατά την παρουσία του αρχηγού Κυριάκου ήταν ένας σχεδόν αιφνιδιασμός του Βορίδη γι’ αυτά που άκουγε, και που του χάιδευαν τόσο ωραία τ’ αυτάκια του, που έμοιαζε σαν να άκουγε τον αγαπημένο του Θέμη Αδαμαντίδη, χωρίς την παρουσία της φίλης μου της Δανάης.
Ευρωπαϊκές «μάχες» για το Μεταναστευτικό
Πάντως, μια και αναφέρθηκα στα όσα είπε ο πρόεδρος Μητσοτάκης, να σας πω ότι ο νέος κανονισμός για τις επιστροφές, ο οποίος βρίσκεται στο προπαρασκευαστικό του στάδιο, αναμένεται να αποτελέσει το πεδίο των «μαχών» της Ελλάδας στο προσεχές διάστημα για το Μεταναστευτικό στα ευρωπαϊκά φόρα. Το συγκεκριμένο στίγμα το έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι «δέσμευση της κυβέρνησης είναι να πρωτοστατήσει και στον ευρωπαϊκό διάλογο, ο οποίος γίνεται για τον κανονισμό των επιστροφών». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν φυσικά και ο ίδιος ο υπουργός Μάκης σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου: «Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες. Είναι σαφές ότι η στάση των κοινωνιών απέναντι στην παράνομη μετανάστευση αλλάζει», είχε πει χαρακτηριστικά. Να υπενθυμίσω, για όση αξία έχει στην παρούσα φάση, ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε και στον διάλογο για τη διαμόρφωση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καταφέρνοντας να υπερτονιστεί η διάσταση του ζητήματος του Μεταναστευτικού σε επίπεδο ασφαλείας και προστασίας των συνόρων. Μ’ αυτά και με κάτι άλλα που φτάνουν στ’ αυτιά μου, αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μια στρατηγική, που, αν όλα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει, δεν αποκλείεται να της φέρει από 5% μέχρι 8% στο δημοσκοπικό της ταμείο. Και τα νούμερα δεν είναι αυθαίρετα, αλλά προκύπτουν από την ποιοτική ανάλυση των όσων υποστηρίζουν αυτοί που έφυγαν από τη ΝΔ και πήγαν σε μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, διαφωνώντας πρωτίστως με την ακολουθούμενη από τον Μητσοτάκη πολιτική στο Μεταναστευτικό.
Ο Τσιπροκαραμανλισμός σχεδιάζει αποσταθεροποίηση
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον διάφορα που γίνονται και λέγονται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα οποία έχουν κοινό παρανομαστή πρωτίστως την αποδυνάμωση του προέδρου Μητσοτάκη, την κυβερνητική κρίση ακολούθως και στο τέλος του έργου την ανατροπή της κυβέρνησης, την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης υπό τον… εκλεκτό, που ακόμη δεν τον έχουν βρει. Όλα όσα προανέφερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο. Μάλιστα, παρακολουθώντας τις σχετικές διεργασίες, καταλαβαίνω ότι έχει ενωθεί εκ νέου η «ανίερη» συμμαχία των Τσιπροκαραμανλήδων, στην οποία έχει προστεθεί και ο πρόεδρος Σαμαράς. Άλλωστε, μπροστά στον στόχο της ανατροπής Μητσοτάκη, δεν έχουν καμία απολύτως αξία όσα ενδεχομένως να χώριζαν κατά το παρελθόν τον Σαμαρά με τον Τσίπρα. Βλέποντας τους «παίκτες» που έχουν ήδη κατέβει στο γήπεδο, είμαι βέβαιος ότι συγκροτήθηκε έπειτα από χρόνια η συμμαχία των Τσιπροκαραμανλήδων, που από το 2015 μέχρι το 2019 κυβερνούσε αρμονικά τη χώρα. Και επειδή δεν έχουν βρει πρόσωπο για να τον ρίξουν στην αρένα, εσχάτως κυκλοφορούν το σενάριο της επιστροφής Τσίπρα από τη μία, ενώ από την άλλη λένε (χωρίς φυσικά να τον έχουν ρωτήσει) ότι εφόσον προκύψει ακυβερνησία, θα προτείνουν τον Δένδια για πρωθυπουργό. Αυτά και κάτι άλλα θα διασπείρουν στα σοβαρά, θέλοντας προφανώς να καλλιεργήσουν κλίμα αμφισβήτησης κατά του Μητσοτάκη, στόχος που μέχρι και σήμερα έχει φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα για τους εμπνευστές του.
Στις Βρυξέλλες «κληρώνει» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες τα όσα εκτυλίσσονται σε επίπεδο διπλωματίας. Από τα αμερικανικά μέχρι τα άλλα με τους Τούρκους. Επειδή θέλω να είστε ενημερωμένοι (ακόμη και τώρα, που δυσκολεύομαι να συλλέξω πληροφορίες, ευρισκόμενος κάτι πολλά μίλια μακριά) προσπάθησα να μάθω νεότερα σε σχέση με την πολυσυζητημένη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Αν κατάλαβα καλά, επί της ουσίας ακυρώθηκε μια συνάντηση που είχε «κλείσει» (προφανώς στο μυαλό του) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», Μανώλης Κωστίδης. Ο συγκεκριμένος βγήκε και ανακοίνωσε μια ημερομηνία, χωρίς ωστόσο να έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από τις δύο πλευρές, και έπειτα από λίγο ο ίδιος βγήκε και διέψευσε την ημερομηνία που ο ίδιος είχε αποφασίσει για να συναντηθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Η επίσκεψη του αρχηγού Κυριάκου στην Τουρκία όχι μόνο δεν είχε «κλειδώσει», αλλά απεναντίας οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν είχαν καν κάνει την πρώτη κουβέντα σχετικά με τον χρόνο του ταξιδιού. Αυτό θα γίνει στις 2-3 του επόμενου μήνα, όταν Γεραπετρίτης και Φιντάν θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποκλείεται περί τα τέλη του επόμενου μήνα να δούμε να συναντώνται Μητσοτάκης – Ερντογάν, προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια.
Αποκαλύψεις για Ιμάμογλου
Επειδή τις προηγούμενες μέρες έγινε πολλή κουβέντα ότι ένας από τους βασικούς λόγους που δήθεν οδήγησε στην ακύρωση του ταξιδιού Μητσοτάκη ήταν τα όσα λαμβάνουν χώρα στη γειτονική χώρα, με αφορμή τη σύλληψη Ιμάμογλου, φρόντισα να μάθω λεπτομέρειες επί του συγκεκριμένου πεδίου. Σύμφωνα με κάτι καλές πηγές που διαθέτω (και) στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν ακολουθεί μια στρατηγική που στο τέλος θα τον δικαιώσει απόλυτα. Έχοντας συλλέξει αδιάψευστα στοιχεία που σχετίζονται με τις οικονομικές ατασθαλίες του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, έκρινε σκόπιμο να μη βιαστεί, αφήνοντας τις εξελίξεις να τρέξουν. Ωστόσο, τις επόμενες μέρες θα βγει και θα δώσει στη δημοσιότητα τα όσα έχουν συλλέξει οι αρχές, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να δώσει τέλος στη ρητορική που αναπτύσσεται εντός και εκτός Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία θέλησε να φυλακίσει τον Ιμάμογλου γιατί τον θεωρούσε απειλή.
Ο Ρούμπιο και η διαφορά στις συναντήσεις Γεραπετρίτη – Φιντάν
Μια και το πιάσαμε, είπα να μην το αφήσω, όπως θα έλεγε και ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος Αργυρός. Εν προκειμένω, αντιλαμβάνεστε ότι δεν αναφέρομαι σε κάποια μουσική παράσταση, αλλά στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν. Δεν ξέρω τι ακριβώς συζήτησαν οι δύο άνδρες, ωστόσο, αν κρίνω από τη γλώσσα του σώματος του τελευταίου, μάλλον τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν κατώτερα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει τις προηγούμενες μέρες οι γείτονές μας. Και επειδή, όπως έχετε αντιληφθεί, για να έχω έναν μπούσουλα, σχεδόν πάντα καταφεύγω στα γραπτά (κείμενα) των Αμερικάνων αξιωματούχων, δεν σας κρύβω ότι αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις του Ρούμπιο μετά τις συναντήσεις με τους Γεραπετρίτη και Φιντάν, θα καταλάβει πολύ περισσότερα από αυτά που ενδεχομένως να υποψιαζόμαστε. Διαβάζοντας και συγκρίνοντας από διαστροφή τις δύο ανακοινώσεις, σε μας αναφέρεται σε «ηγέτες» στον τομέα της ενέργειας, που παραπέμπει σε όλες τις διασυνδέσεις, για τους Τούρκους τίποτε. Λίγο πιο κάτω στην Ελλάδα κάνει αναφορά για «πυλώνα σταθερότητας», στην Τουρκία εκφράζει ανησυχία για τα γεγονότα στο εσωτερικό, αλλά και ουσιαστικά την επιπλήττει για τη Συρία. Και λίγο παρακάτω για μας αναφέρεται σε «στρατηγική» συμμαχία, στους Τούρκους σε διμερές εμπόριο. Τέλος, επαινεί την Ελλάδα για την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού και ταυτόχρονα δεν κάνει καμία αναφορά στα F-35, μολονότι πίεζαν οι Τούρκοι. Αυτά τα λίγα τα αφήνω εδώ, προσθέτοντας παράλληλα και κάτι σημειολογικό, για όση αξία μπορεί να έχει σε αυτές τις εποχές. Μέχρι σήμερα ο Ρούμπιο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δει μόνο τον υπουργό Γεραπετρίτη και τον Πολωνό ΥΠΕΞ. Μάλιστα, ο «δικός» μας ήταν από τους πρώτους που διάβηκαν το κατώφλι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
! Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης των Ρούμπιο – Φιντάν υπήρξε και η διάψευση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε κάτι διαρροές των Τούρκων, που εμφάνιζαν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να μην έχει εκφράσει ανησυχία για τις πρόσφατες συλλήψεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία. Το άδειασμα στον Φιντάν υπήρξε άμεσο και πανηγυρικό. «Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στην Τουρκία», αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Τουρκία.
Ανεβάζει τους τόνους ο Πλεύρης
Μετά τον ανασχηματισμό και παρά το γεγονός ότι συναντήθηκε πριν από δέκα μέρες με τον πρόεδρο Μητσοτάκη, έχω την αίσθηση ότι ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης έχει αποφασίσει σε κάθε ευκαιρία να καταθέτει άποψη, αδιαφορώντας αν αυτό ενοχλεί την κεντρική κυβέρνηση. Αυτό έκανε και χθες, που δικαιολόγησε απολύτως τα συνθήματα που ακούστηκαν από άγημα υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού κατά της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με το πνεύμα τους. «Στις μάχιμες υπηρεσίες», τόνισε ο Πλεύρης, «προετοιμάζουμε ανθρώπους να πεθάνουν για την πατρίδα τους. Υπάρχουν τέτοια συνθήματα, που λέγονται κατά την εκπαίδευση. Τα έλεγα και εγώ όταν έκανα τη θητεία μου στις Ειδικές Δυνάμεις, μιλούσαμε για την Πόλη και την Αγιά Σοφιά». Αν σας πω ότι διαφωνώ με την προσέγγιση του βουλευτή Θάνου, θα σας έλεγα ψέματα. Ωστόσο, θέλω να κρατήσετε κάτι που επίσης εμπεριέχει την απόλυτη αλήθεια. Το γεγονός ότι ο Πλεύρης, βλέποντας ότι πλησιάζουμε προς τις εκλογές, αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του και να μιλάει πιο δεξιά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πολιτεύεται και στην Α’ Αθήνας, που πάντα τα κόμματα που κινούνται δεξιά της ΝΔ κατέγραφαν υψηλά ποσοστά.
Το τηλεφώνημα στον Δένδια
Με αφορμή τα όσα έγιναν στην παρέλαση, έμαθα ότι υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Μητσοτάκη και τον υπουργό Δένδια. Μάλιστα, από την περιφερειακή πηγή που διαθέτω εδώ και κάτι μήνες στο Μαξίμου πληροφορήθηκα ότι κάποια στιγμή ετέθη από τον υπουργό Άμυνας και το ενδεχόμενο των έκτακτων καρατομήσεων. Την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να μη γίνει απολύτως τίποτα, αφού το θέμα είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει.
Ο υφυπουργός Κώτσηρας και η σχέση με τον υπουργό του
Μετά τον ανασχηματισμό ψάχνω δεξιά κι αριστερά να εντοπίσω πώς τα πάνε οι υπουργοί με τους υφυπουργούς τους. Αν συνεργάζονται ή αν δείχνουν απροθυμία στη συγκατοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, εντόπισα κάτι ξεχωριστό, που έχει να κάνει με τη στενή (ομολογώ) συνεργασία που έχουν αναπτύξει από την πρώτη μέρα ο υπουργός Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Κώτσηρας. Συγκεκριμένα, οι δύο προχώρησαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο στην άμεση διευθέτηση τρεχόντων ζητημάτων, αλλά παράλληλα και στον συντονισμό με την ΑΑΔΕ σε σχέση με τη διαδικασία φορολογικών δηλώσεων, η οποία μέχρι στιγμής βαίνει, όπως μου λένε κάτι γνώστες, ομαλώς. Το κυρίαρχο, ωστόσο, στη συνεργασία των δύο ανδρών αφορά τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και την προετοιμασία για τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με τη φορολογική πολιτική του επόμενου διαστήματος. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τα φορολογικά, νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη η συνεργασία του υπουργού με τον υφυπουργό του. Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι ο υπουργός Κυριάκος πολύ πριν συνεργαστεί με τον υφυπουργό Γιώργο είχε αναφερθεί στις καλές νομικές γνώσεις του νυν συνεργάτη του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κατάρτιση των επόμενων νομοσχεδίων.
Αργοσβήνει το φως για «λαϊκά μέτωπα»
Πισώπλατη μαχαιριά έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις χθεσινές εκκλήσεις της Όλγας Γεροβασίλη για «ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων». Σε έναν παράλληλο διάλογο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως οι Έλληνες πολίτες όπου βρεθούν λένε «κάντε κάτι, συνεργαστείτε, ενωθείτε, δώστε μας λύση και προοπτική». Αφήνω την αναφορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται από τη συντρόφισσα Όλγα ως ο εγγυητής της φαντασιακής αυτής ενότητας. Ποιος; Αυτός που έχει διασπαστεί όπως το άτομο και δημοσκοπικά σέρνεται στα επίπεδα του 5%. Αλλά επίσης προειδοποιεί πως «όποιος δεν ανταποκριθεί, προφανώς θα χάσει το τρένο για πάντα». Ο Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι και έδωσε τέλος στις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτικές συγκλίσεις. «Αν τα κόμματα αθροιστούν, μειώνεται το ακροατήριό τους ή όχι; Άρα, ποιος κερδίζει; Προτείνουν κάποιοι να αθροιστούν τα κόμματα για να μειωθούν τα ακροατήρια, άρα τελικά ωφελημένη να είναι η Νέα Δημοκρατία. Και θέλετε να τα πάρω σοβαρά όλα αυτά;». Μα στα σοβαρά τα λένε οι χθεσινοί υβριστές σας, σύντροφε Νίκο, που τώρα σε καλούν, όψιμα, για παρέα στα λαϊκά μέτωπα.
! Όσον αφορά την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται η Όλγα Γεροβασίλη με πρόεδρο τον Σωκράτη Φάμελλο, ας μη βιάζεται. Συνέδριο έρχεται και οι πληροφορίες ότι ο Πολάκης θα διεκδικήσει ανοιχτά την προεδρία του κόμματος ενισχύονται μέρα με τη μέρα. Στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει.
Ένα σχεδόν ξεχασμένο «επίτευγμα» της Ζωής το 2017
Διαβάζω ότι η Ζωή έχει ρεύμα στους 45 και κάτω εν έτει 2025. Μάλιστα. Άρα οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν μπορεί παρά να θυμούνται τα κατορθώματα της Κωνσταντοπούλου εκείνα τα χρόνια της κρίσης, όταν αντί για καρδούλες παραλίγο να δώσει τη χαριστική βολή και να μας πετάξει έξω από το ευρώ. Με αφορμή τη στάση της στην παρέλαση στη Λάρισα, όταν αρνήθηκε να δώσει το χέρι στον Χρήστο Κέλλα, ένας καλός συνάδελφος μου θύμισε τι έγινε πριν από οκτώ χρόνια σε εκδήλωση για το μνημόσυνο της σφαγής του Διστόμου, το 2017. Όταν ο Γερμανός πρέσβης πήγε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο, η Ζωή -καλεσμένη ως πρώην πρόεδρος της Βουλής- με το έτσι θέλω και φωνές εμπόδισε τον πρέσβη να καταθέσει στεφάνι, ως ελάχιστη πράξη συγγνώμης. Ο πρέσβης, εμβρόντητος, υποχώρησε. Και τότε ο Μανώλης Γλέζος, που ήταν παρών στη συγκέντρωση, σηκώθηκε, πήρε τον πρέσβη και κατέθεσαν μαζί το στεφάνι. Άφωνη έμεινε τότε η «αντισυστημική» Ζωή, τι να έλεγε άλλωστε στον Γλέζο; Δεν την έπαιρνε. Τότε όσοι 45άρηδες την εξυμνούν ήταν 37 χρόνων, οι τριαντάρηδες 22 και πάει λέγοντας. Είναι δυνατόν να μην έχουν μνήμη και κρίση για τα κατορθώματά της και σήμερα να πίνουν νερό στ’ όνομά της;
Όταν η κοινή λογική πάει περίπατο
Και τι δεν κάνουν, και τι δεν λένε αυτοί που υποδαυλίζουν την κοινή γνώμη με fake news στο όνομα της «ενημέρωσης» για τα Τέμπη. Τελευταίο παράδειγμα, η αντικατάσταση της προϊσταμένης Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, Σοφίας Αποστολάκη, από την εποπτεία της υπόθεσης των Τεμπών. Άρχισαν τα σενάρια συνωμοσίας για την «πουλημένη» Δικαιοσύνη. Η αλήθεια είναι πως η κ. Αποστολάκη, μητέρα του άτυχου Βασίλη, αιτήθηκε μακροχρόνια άδεια, που κρίθηκε απολύτως δικαιολογημένη. Αυτό δεν εμπόδισε την κ. Καρυστιανού να εξαπολύσει νέο λίβελλο κατά της Δικαιοσύνης και οι ουκ ολίγοι ακόλουθοί της στα social media να ξεσπάσουν κατά του κράτους-μαφίας της κυβέρνησης, που συγκαλύπτει. Αναρωτιέμαι τι τύχη έχει η απλή λογική μέσα σε ένα ανατροφοδοτούμενο κλίμα τοξικότητας…
Ο «εθνικός γαμπρός» Βύρωνας Βασιλειάδης
Σας έγραφα προχθές για τον «σκουπιδιάρη» των λιμανιών, Βύρωνα Βασιλειάδη, που πριν παντρευτεί την κόρη της Λάτση πάλευε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας για να σταθεί όρθιος. Να φανταστείτε την απογύμνωσή του, που κάποια στιγμή προσπάθησε να κάνει δουλίτσα μέχρι και με τον Πατούλη. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, ούτε ακόμη να σε ετεροπροσδιορίζουν ως «εθνικό γαμπρό», εν προκειμένω ως γαμπρό της Μαριάννας Λάτση. Ωστόσο, αν ήμουν στη θέση του Βύρωνα, μπορεί και να έπαιρνα το επώνυμο της πεθεράς μου. Εν προκειμένω, να με λέγανε «Βύρωνα Λάτση». Σε κάθε περίπτωση, θα είχε αξία να μαθαίναμε πόσες (και κυρίως ποιες) δουλειές έχει πάρει τα τελευταία χρόνια (κυρίως επί υπουργίας Πλακιωτάκη) ο «εθνικός γαμπρός». Όχι τίποτε άλλο, έχω την αίσθηση ότι τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ανήκει στην κατηγορία των ευεργετημένων.
Επιστροφή δανεικών σε Λάτση
Και μια και αναφέρθηκα στη Λάτση, να σας πω ότι έμαθα ότι πριν από καιρό ο πρόεδρος Γιάννης Αλαφούζος της επέστρεψε τα χρήματα που τον είχε (λέει) δανείσει, προφανώς για τον ΣΚΑΪ. Επειδή αυτός που μου το είπε ήταν μπερδεμένος με τα δάνεια που έχει δώσει η κυρία Μαριάννα σε μιντιάρχες (λες και έχει τράπεζα), δεν μπόρεσε να μου δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Γι’ αυτό και εγώ κράτησα το γεγονός ότι ο Αλαφούζος επέστρεψε τα δανεικά, κάτι που δεν το λες και από τα συνηθισμένα στον θαυμαστό χώρο των media.
Όταν ο Αλαφούζος χάνει την μπάλα, τα βάζει με τον Μαρινάκη
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο πρόεδρος Αλαφούζος επί των ημερών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει χάσει, εκτός από εκατοντάδες εκατομμύρια, και ένα καράβι με «αυγά και πασχάλια». Βλέπετε, εκτός από τον απόλυτο διασυρμό στον Παναθηναϊκό, που ενώ έχει σκορπίσει πάνω από 250 εκατ. ευρώ δεν έχει πάρει ούτε πρωτάθλημα στους ερασιτέχνες του ΠΑΟ, εσχάτως, και συγκεκριμένα από τη στιγμή που αποφάσισε ο Μαρινάκης να φτιάξει κανάλι, ανταγωνίζεται (o Αλαφούζος) με αξιώσεις το OPEN του Σαββίδη. Μιλάμε για το απόλυτο επιχειρηματικό Βατερλό. Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, ο πρόεδρος Αλαφούζος πιστεύει ότι θα κατευνάσει τα πλήθη των Παναθηναϊκών χτυπώντας τον Μαρινάκη με κάτι αναμασημένες τροφές, την ώρα που ο τελευταίος, εκτός από το ελληνικό πρωτάθλημα, κοντεύει να πάρει πρωτάθλημα με τη Νότιγχαμ και στη «Μέκκα» του ποδοσφαίρου, που δεν είναι άλλη από τη Βρετανία. Επειδή οι Παναθηναϊκοί έχουν κουραστεί με τον άμπαλο πρόεδρό τους, η τακτική του Αλαφούζου κάθε φορά που ζορίζεται να ανακαλύπτει τον «κακό Μαρινάκη», ούτε απασχολεί, ούτε και δελεάζει. Απεναντίας, από τη στιγμή που έχει γίνει αντιληπτή η κουτοπονηριά, δεν αποκλείω σε πολύ λίγο να αρχίσουν τις εκπομπές για τον Αλαφούζο τα παιδιά της «Θύρας 13». Σε σχέση τώρα με τον ΣΚΑΪ, όσο νυχτώνει η… διαφορά μεγαλώνει από τα μεγάλα κανάλια.
Η μεγάλη καρέκλα της ΤτΕ
Για όσους ενδεχομένως να το παραβλέπουν, βρισκόμαστε έναν χρόνο και δύο-τρεις μήνες πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος και, όπως είναι λογικό, στην οικονομική πιάτσα έχουν αρχίσει να κυοφορούνται διάφορα σενάρια. Το ένα λέει ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης θα του ανανεώσει τη θητεία για μία ακόμη φορά και ο Στουρνάρας θα σπάσει κάθε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό ρεκόρ στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Σημειώστε ότι τον Ιούνιο του 2026 θα έχει συμπληρώσει 12 χρόνια (δύο θητείες) στη μεγάλη καρέκλα της ΤτΕ. Το άλλο σενάριο που συζητείται από κάποιους στην πιάτσα (και όχι τίποτε περισσότερο) περιγράφει ως πιθανές επιλογές έναν πρώην σημαντικό υπουργό, ο οποίος έμεινε εκτός της σημερινής κυβέρνησης (τον Σκυλακάκη), και έναν νυν CEO μεγάλης συστημικής τράπεζας (πιπέρι στο στόμα). Επειδή πάντως μιλάμε για μία απόφαση που θα πάρει κάποιος έπειτα σχεδόν από έναν χρόνο και επειδή ο άνθρωπος αυτός είναι απρόβλεπτος σε κάτι τέτοια, εγώ θα έλεγα κρατήστε μικρό καλάθι προς το παρόν.
Αlumil: Σε συζητήσεις για το 51% της Νέα Αλουφόντ
Σε συζητήσεις με δύο ευρωπαϊκούς ομίλους, που ενδιαφέρονται για το χυτήριο αλουμινίου της Νέα Αλουφόντ, βρίσκεται, όπως πληροφορούμαι από μια καλή πηγή, η διοίκηση του Γιώργου Μυλωνά της Alumil. Συγκεκριμένα, όπως μου λένε, η τελευταία προχώρησε στην απόσχιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας από τη μητρική εταιρεία, προκειμένου να πωλήσει μερίδιο της επιχείρησης, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων, αλλά και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του χυτηρίου. Ενδιαφερόμενοι για το χυτήριο της Alumil, πριν καν ολοκληρωθεί η απόσχιση του κλάδου χύτευσης, υπήρχαν πολλοί, από την Ευρώπη, αλλά και τρίτες χώρες, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα παράγει ανακυκλωμένο αλουμίνιο, έχοντας πιστοποιημένες διαδικασίες και πράσινο προϊόν. Οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με ευρωπαϊκό όμιλο, που τροφοδοτεί την αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει δει την ανταγωνιστικότητά της να μειώνεται, καθώς οι πιέσεις από την κινεζική βιομηχανία αυξάνονται. Οι συζητήσεις της Alumil με τον συγκεκριμένο πιθανό επενδυτή συνεχίζονται, αλλά μάλλον τραβούν σε μεγαλύτερο μάκρος χρονικά, οπότε άνοιξε παράλληλος γύρος επαφών και με έτερο ευρωπαϊκό όμιλο. Ύστερα απ’ αυτά, η διοίκηση της Alumil έχει τελικώς καταλήξει στην πώληση ποσοστού 51% της Νέα Αλουφόντ (και όχι 70%, όπως αρχικώς εξεταζόταν), καθώς και αυτή χρειάζεται το ανακυκλωμένο αλουμίνιο για τα πράσινα αρχιτεκτονικά της προφίλ, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Να σημειώσω ότι σήμερα στο χυτήριο παράγονται 30.000 τόνοι αλουμινίου, όταν η παραγωγική δυναμικότητά του είναι 100.000 τόνοι και μπορεί εύκολα να αυξηθεί με μικρού ύψους συμπληρωματικές επενδύσεις. Μετά τη μεταβίβαση πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών, το χυτήριο που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Κιλκίς και μέσα στο βιομηχανικό συγκρότημα της Alumil θα συνεχίσει να «τρέχει» λειτουργικά ο ελληνικός όμιλος.
Στο μικροσκόπιο των Θεσμών
Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών έχουν μπει από χθες οι ελληνικές τράπεζες, ενώ την ερχόμενη Τρίτη έρχονται (τρόπος του λέγειν, γιατί όλα τα ραντεβού στην παρούσα αξιολόγηση της μεταπρογραμματικής προόδου της ελληνικής οικονομίας γίνονται ηλεκτρονικά) και οι επικεφαλής. Σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν, εξ αποστάσεως πάντα, συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (και υπουργεία), με τέσσερα θέματα στην ατζέντα, όπως πληροφορούμαι: εξωδικαστικός μηχανισμός, χρηματοδοτήσεις και Ταμείο Ανάκαμψης, τάση για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων και δάνεια νόμου Κατσέλη. Και στα τέσσερα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν να επιδείξουν τεράστια πρόοδο. Ο εξωδικαστικός καλπάζει (και δεν αποκλείω περαιτέρω βελτιώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ακόμη ταχύτερα και βιώσιμα το ιδιωτικό χρέος), η πιστωτική επέκταση των τραπεζών ενισχύεται και ειδικά οι εκταμιεύσεις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης το 2025-2026 θα είναι 2-3 φορές περισσότερες απ’ αυτές του 2023-2024, η παραγωγή νέων «κόκκινων» δανείων είναι μηδενική, ενώ και οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους (ενδεικτικά, στην προηγούμενη αξιολόγηση του φθινοπώρου 2024 μόνο 106 υποθέσεις είχαν απομείνει χωρίς ημερομηνία ακρόασης). Και τα ραντεβού που ξεκίνησαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών με τις τράπεζες ήταν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από το παρελθόν. Όπως πληροφορήθηκα, τα ερωτήματα ήταν καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα: πιστωτική επέκταση και τρόπος χρήσης των πλεοναζόντων κεφαλαίων που έχουν δημιουργήσει οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Ραντεβού με επενδυτές
Κατακόρυφα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Το έδειξε το πρόσφατο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όπου οι ελληνικές παρουσιάσεις ήταν… overbooked, με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως έμαθα από επιτόπια πηγή, για τις Alpha Bank και Πειραιώς. Η πρώτη, μάλιστα, είχε συναντήσεις με πάνω από 100 επενδυτές. Όπως μαθαίνω, αρχές Απριλίου (3 και 4 του μήνα) η Alpha Bank θα έχει εκ νέου επαφές με Αμερικανούς επενδυτές (υπάρχουν 20 κλεισμένα ραντεβού) στο συνέδριο της Wood στη Νέα Υόρκη. Μετά, Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη, ο αναπληρωτής CEO, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, και ο CFO, Βασίλης Κοσμάς, θα συνεχίσουν τα ραντεβού με επενδυτές στη Μέση Ανατολή.
Με μία βαλίτσα στο χέρι
Αλλά και από τον Μάιο και μετά οι Έλληνες τραπεζίτες θα είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, ξεκινώντας τις επαφές με επενδυτές στο συνέδριο της UBS (small και mid cap) στο Λονδίνο. Τον Μάιο θα δώσουν το «παρών» και στο συνέδριο της Bank of America για τις αναδυόμενες αγορές στο Μαϊάμι, που συμμετέχουν μόνο μακροπρόθεσμοι επενδυτές, θα ακολουθήσει ελληνικό επενδυτικό event που θα διοργανώσει η Wood στο Καβούρι τον Ιούνιο, ενώ 10-11 Ιουνίου θα συμμετάσχουν στο πανευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο και σημαντικότερο χρηματοοικονομικό συνέδριο, έπειτα από αυτά της Morgan Stanley και της BofA, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Η Goldman Sachs διοργανώνει το ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριό της σε διαφορετική κάθε φορά πόλη. Τα τελευταία συνέδρια της GS έγιναν σε Μαδρίτη, Ρώμη, Παρίσι και φέτος σειρά έχει το Βερολίνο.
H ώρα των αποκαλυπτηρίων
Έφτασε η ώρα των αποκαλυπτηρίων για την ψηφιακή τράπεζα Snappi της Τράπεζας Πειραιώς σε συνεργασία με τη Natech. Την Τρίτη 1η Απριλίου η CEO της πρώτης neobank στην Ελλάδα, Gabriella Kindert, και τα στελέχη της τράπεζας θα παρουσιάσουν τη Snappi, η οποία στοχεύει να κάνει την τραπεζική εμπειρία απλή και γρήγορη, όπως ακριβώς τη θέλουν οι καταναλωτές Gen Z και Millennials. Όπως μαθαίνω, η Snappi, η οποία έχει πλήρη ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια, σχεδιάζει να επεκταθεί στη συνέχεια σε 3-4 ευρωπαϊκές χώρες. Η Snappi θα προσφέρει embedded finance σε όλες τις χώρες, λύσεις σε ιδιώτες πελάτες για την καθημερινή τραπεζική, αλλά και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.