THEPOWERGAME
Πανηγυρικό κλίμα στο Μαξίμου
Το χθεσινό με τον πρόεδρο Μητσοτάκη να υποδέχεται 111 βουλευτές της ΝΔ στο Μαξίμου, δεν θυμάμαι να έχει προηγούμενο από το ’19 μέχρι και σήμερα. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι πάντες και μάλιστα όπως μου έλεγε ένας καλός φίλος μου, μετά τον προϋπολογισμό, το κλίμα ήταν σχεδόν πανηγυρικό. Από κει που θα έριχνε τις βόμβες και μετά την κυβέρνηση ο πρόεδρος Σαμαράς, γίναμε θεατές ενός χριστουγεννιάτικου (σχεδόν) πάρτι εντός του πρωθυπουργικού Μεγάρου. Σύμφωνα με τη γνωστή περιφερειακή πηγή που διαθέτω πέριξ του Μαξίμου, το χθεσινό κλίμα, κατά κοινή παραδοχή ήταν το καλύτερο των τελευταίων χρόνων.
Το δώρο του Αϊ Βασίλη στον πρωθυπουργό
Αν, λέμε αν, έκανε κάποια ευχή για χριστουγεννιάτικο δώρο στον Αϊ Βασίλη ο πρωθυπουργός, τότε δεν θα ήταν πιο ευτυχισμένος από τη χθεσινή σύναξη των βουλευτών της ΝΔ -όχι των υπουργών- στο Μαξίμου. Τα χαμόγελα περίσσεψαν από όλους – ακόμα και η τσικουδιά (αυτά κάνει ο Κυριάκος και έχει σχεδόν καψουρέψει στα 84 της την θεία μου από τα Χανιά) που έκανε τη δουλίτσα της για την ευφορία που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της μάζωξης. Σε πελάγη ευτυχίας ο Χρυσομάλλης (αυτός που θα έφευγε, αλλά τελικώς δεν έφυγε από τη ΝΔ, κάνοντας συμπαράσταση στον Σαμαρά), που είδε τις ερωτήσεις που έκανε να τις κάνει σημαία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Νικήτας Κακλαμάνης- και η λίστα των ευτυχισμένων βουλευτών δεν έχει τελειωμό. Μέρες δόξας και για το μεγάλο… τραπέζι που συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, αφού φιλοξένησε χθες τα μεζεδάκια και τα ποτά, που οι βουλευτές τα τίμησαν δεόντως. Γενικά ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα, με τον πρωθυπουργό να είναι μαζί τους για μιάμιση σχεδόν ώρα, να μιλάει με όλους και να αντιλαμβάνεται πόσο χρήσιμη είναι γι’ αυτόν αλλά και τη ΝΔ η επικοινωνία με τους βουλευτές, οι οποίοι εξορμούν στις περιφέρειες τους τις γιορτές, έτοιμοι να πουν τα κάλαντα στους ψηφοφόρους τους με τα χαρμόσυνα μέτρα για τις τράπεζες…
Τα πηγαδάκια με τους «αντάρτες»
Επειδή όμως δεν αρκούμαι στα συμβατικά, φρόντισα να μάθω πως αντιμετώπισαν τον αρχηγό Κυριάκο, οι «ζωηροί» βουλευτές και αναφέρομαι ενδεικτικά στους Νικήτα Κακλαμάνη, Γιώργο Βλάχο και Ευριπίδη Στυλιανίδη, που κάποιοι θα τον ήθελαν μέχρι και αρχηγό της σκληρής δεξιάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου, ο πρόεδρος Μητσοτάκης, είχε την ευκαιρία να κάνει πλάκα με τον Νικήτα, ενώ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, συζητούσε αρκετή ώρα με τον Βλάχο. Τέλος ο Ευριπίδης, «έκλεισε» και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσει (αν άκουσαν καλά οι υπόλοιποι της παρέας) ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο ρόλος Μυλωνάκη
Κατά την ταπεινή άποψή μου, αν κάτι προέκυψε από τη χθεσινή μάζωξη στο Μαξίμου, είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος να μιλάει με τους βουλευτές. Να τους κάνει μασάζ όπως θα έλεγε και η θεία μου. Με αυτά και με κάτι άλλα, αρχίζω να καταλαβαίνω ότι η αθόρυβη δουλειά που κάνει εντός της κεντρικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Μυλωνάκης, σιγά σιγά αποδίδει καρπούς εκτός από απτά αποτελέσματα. Χωρίς να το γνωρίζω, από τους περισσότερους βουλευτές με τους οποίους μίλησα, κατάλαβα ότι ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, έχει αρχίσει και κάνει μεθοδική δουλειά και στο πεδίο της διαχείρισης των βουλευτών. Άλλωστε, κανείς δεν παραβλέπει ότι επέλεξε έναν συνεργάτη που ενδεχομένως να είναι μακράν ο πιο αγαπητός στην κοινότητα των κοινοβουλευτικών και αυτός δεν είναι άλλος από τον συναγωνιστή και επί χρόνια διευθυντή του Κικίλια, Πέτρο Αρβανιτάκη.
Αξέχαστες στιγμές για τον Πίνατ
Σε πελάγη ευτυχίας από τη συνάθροιση στο Μαξίμου και ο συμπαθέστατος Πίνατ, που αν και δεν μου μιλάει εδώ και καιρό, δεν παύει να έχει τη συμπάθειά μου (αντίθετα η γάτα του Μαξίμου προτίμησε να ιδιωτεύσει, ίσως μια άλλη φορά…). Ο Πίνατ αυτή τη φορά ήταν χαρούμενος, δεν δάγκωσε κανέναν, αντιλαμβανόμενος την ατμόσφαιρα της στιγμής που δεν ήθελε προφανώς να χαλάσει. Κάποια στιγμή πείνασε όμως και βρέθηκε στα πόδια του Σταύρου Καλαφάτη, εκλιπαρώντας τον με το αφοπλιστικό βλέμμα του για ένα μεζεδάκι. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, ενέδωσε στις γαλιφιές του Πίνατ και του έδωσε τον πολυπόθητο μεζέ, κερδίζοντας πόντους συμπάθειας. Όμως τα καλύτερα ήρθαν όταν οι όμορφες βουλευτίνες της ΝΔ φωτογραφήθηκαν μαζί του, πνίγοντάς τον στις αγκαλιές τους. Είμαι σίγουρος ότι μετά από τέτοιες αγάπες, ο Πίνατ θα έμεινε ξάγρυπνος χθες, αναπολώντας τις αξέχαστες στιγμές.
! Πάντως δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση του συμπαθέστατου τετράποδου, αφού εκτός του ότι θα άκουγα τα πάντα, θα απολάμβανα και την αγκαλιά των βουλευτίνων της ΝΔ. Που τέτοια τύχη όμως.
Το όνειρο με την αξιοποίηση Βορίδη σε παραγωγικό υπουργείο
Είχα καιρό να ξαπλώσω στον καναπέ του γραφείου και δεν ξέρω πως, χθες, πριν καλά καλά προλάβω να πλαγιάσω άρχισα να ακούω μέχρι και το ροχαλητό μου. Προφανώς ήμουν κουρασμένος αφού δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, που χαλάνε τον κόσμο στον ύπνο τους. Εκεί που άκουγα το ροχαλητό μου, άρχισα να κάνω και μια συζήτηση (που όταν άνοιξα τα μάτια μου συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο περί ονείρου) με έναν τύπο, που δεν μπόρεσα να τον συγκρατήσω. Απεναντίας συγκράτησα αυτά που συζητήσαμε και είχαν να κάνουν με την απόφαση (λέει) του προέδρου Μητσοτάκη, να αναθέσει στον υπουργό Βορίδη ένα από τα παραγωγικά χαρτοφυλάκια της κυβέρνησής του. Βλέπετε, ο πρωθυπουργός, έχοντας καθημερινή (πλέον) συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άνθρωπο της αποστολής και του χρέους.
Καθυστερεί ο ανασχηματισμός
Με αφορμή το όνειρό μου, πήρα κάνα δυο φίλους μου, που συνομιλούν με τον πρόεδρο Μητσοτάκη, μήπως και μάθω κάτι νεότερο σε σχέση με τις σκέψεις που κάνει (ο πρωθυπουργός) για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φυσικά για τον ανασχηματισμό. Για το πρώτο απάντησε ο αρχηγός Κυριάκος στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι θα μας πει ποιον θα επιλέξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Οπότε θα κάνω υπομονή μέχρι τότε, σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνω ότι τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορεί με ένταση και μια φήμη, σχετική με τη δεύτερη θητεία της Σακελλαροπούλου. Σε σχέση τώρα με τον ανασχηματισμό, η ευφορία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προφανώς και ευνοεί μια σύντομη αναδόμηση. Απεναντίας αν μου ζητούσατε να κάνω μια εκτίμηση, θα σας έλεγε ότι θα στοιχημάτιζα για αλλαγές κάπου εκεί προς το καλοκαίρι, που είναι παχιές και οι μύγες.
Ο Βαρβιτσιώτης και τα δύο σενάρια
Πριν από κάμποσο καιρό σας είχα γράψει ότι ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης έχει αποφασίσει να μετακομίσει από τον θαυμαστό χώρο της επικοινωνίας, στον υπέροχο και γεμάτο συγκινήσεις γήπεδο της πολιτικής. Εσχάτως και συνομιλώντας με κάτι καλούς στο παρασκήνιο, έμαθα ότι θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από σίγουρη η υποψηφιότητα του πολύπειρου επικοινωνιολόγου. Αν κατάλαβα καλά, οι επίσημες ανακοινώσεις (που εδώ που τα λέμε δεν χρειάζονται) θα γίνουν μέσα στο ’25. Η ίδια πηγή, που δεν σας κρύβω ότι είναι από τις καλές, έσπευσε να μου αποκαλύψει, πέραν της υποψηφιότητας του Θωμά και δυο ακόμη σενάρια. Το ένα είναι λίγο ως πολύ γνωστό και σχετίζεται με τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δεύτερο, πιο extreme ομολογώ, θέλει κάποιους να καλοβλέπουν την ιδέα ο Βαρβιτσιώτης, να αναλαμβάνει γραμματέας της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση εσείς κρατήστε ότι το ένα εκ των αφεντικών της V+O έχει αποφασίσει να πολιτευτεί, διεκδικώντας την είσοδό του στη Βουλή από το ψηφοδέλτιο του Νότου της Αθήνας.
! Και μιας και το έφερε η κουβέντα για τον Νότο, να σας πω ότι στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα μετέχει και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.
Ο Αλαφούζος ψάχνει sites
Προ καιρού σας είχα ξαναγράψει ότι ο Γιάννης Αλαφούζος του ΣΚΑΪ, έχει βγει στην πιάτσα και ψάχνει όπως μου λένε, να αγοράσει sites, θέλοντας να ενισχύσει τη θέση του ομίλου του και στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό έχει κάνει διάφορες επαφές, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Κωνσταντίνος Ζούλας, που πλέον αρχίζει να αποκτά σοβαρό (αν όχι εν λευκώ ρόλο) στο Φάληρο. Από τους πληροφοριοδότες μου έμαθα ότι το αφεντικό του ΣΚΑΪ, δεν περιορίζει το ενδιαφέρον του στα ειδησεογραφικά Μέσα. Απεναντίας, ψάχνει και για πιο light site, ενώ συζητά και για την απόκτηση ενός ακόμη ραδιοφωνικού σταθμού. Γενικώς ο Αλαφούζος έχει βγει για ψώνια.
Το βέτο του Βασίλη Κόκκαλη για τις αμυντικές δαπάνες
Ένα σκληρό παζάρι εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ διαμείφθηκε τις παραμονές της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Πρωταγωνιστής ο βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, που ως γνωστόν ήταν- και παραμένει-με το ένα πόδι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μοιραίο για μια ακόμη αποχώρηση απετράπη χάρη στην… υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ των αμυντικών δαπανών! Το θέμα ήταν ότι όσο ταλαντεύονταν τα κομματικά στελέχη για το αν θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά, παρενέβη δυναμικά ο βουλευτής και διαμήνυσε με οργισμένο ύφος ότι αν δεν έδινε θετική ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος θα αποχωρούσε. Φαίνεται πως ο «εκβιασμός» του Κόκκαλη, θυμίζουμε πάλαι ποτέ στελέχους των ΑΝΕΛ, ήταν καταλυτικός να ξεπεραστούν οι όποιοι ενδοιασμοί για να αποφευχθεί μια ακόμη αποχώρηση. Και τώρα; Ούτε γάτα ούτε ζημιά; Δεν θα το έλεγα καθώς ο βουλευτής Λάρισας, θαυμαστής του Stefanos μέχρι πρόσφατα, κρατάει πισινή για να δει πώς θα φυσήξει ο άνεμος στον ΣΥΡΙΖΑ.
! Τώρα που το θυμήθηκα, ο Βασίλης Κόκκαλης ήταν απ’ αυτούς που καταψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών την οποία έχει κάνει λάβαρο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης ως το μέγα διπλωματικό επίτευγμα όλων των εποχών. Αλλά προκειμένου να μείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Κόκκαλης, σιγά μη θυμηθούν τα παλιά. Η Κουμουνδούρου είναι στη φάση «ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει».
Η δύσκολη εξίσωση των δανείων σε ελβετικό φράγκο
Μετά τις παρεμβάσεις της στις τραπεζικές χρεώσεις, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να ανακουφίσει και τους περίπου 70.000 δανειολήπτες που είναι εγκλωβισμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Οι κρούσεις των συλλόγων που εκπροσωπούν τους δανειολήπτες αυτούς είναι συνεχείς (μετά το 2015) και εντεινόμενες, αλλά η περίπτωσή τους δεν είναι απλή. Εξ ου και ο Κωστής Χατζηδάκης, συνιστά υπομονή, σημειώνει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και θα κάνει ό,τι επιτρέπεται, βασιζόμενη και σε πρακτικές άλλων κρατών. Αν τα πράγματα ήταν απλά, οι τράπεζες θα το είχαν λύσει το θέμα, αφού μεταξύ των εγκλωβισμένων στο ελβετικό βρίσκονται και τραπεζίτες και άνθρωποι του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου. Η (κυνική) πραγματικότητα είναι ότι οι 70.000 δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο, το επέλεξαν έναντι του ευρώ γιατί έδινε πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, 1%-1,5%. Τα επιτόκια του ελβετικού φράγκου έφτασαν να γίνουν και αρνητικά -1% και πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες τα διατήρησαν έτσι (επομένως το κέρδος του επιτοκίου ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τους δανειολήπτες του ελβετικού), ενώ δεν έκαναν το ίδιο για τα επιτόκια του ευρώ (τα οποία γύρισαν τα προηγούμενα χρόνια επίσης αρνητικά, αλλά οι τράπεζες τα προσάρμοσαν στο 0%). Όταν σύναψαν τα δάνεια στο ελβετικό φράγκο, οι παραπάνω δανειολήπτες είχαν και όφελος από την ισοτιμία. Το 2006-2008 που συνάφθηκαν τα δάνεια αυτά, χονδρικά με 1 ευρώ αγόραζες 1,60 ελβετικά φράγκα και σήμερα αγοράζεις λιγότερο από 1 (0,94). Δεν φαντάζομαι να νόμιζαν ότι όταν συνάπτεις δάνειο σε άλλο νόμισμα, δεν αναλαμβάνεις τον συναλλαγματικό κίνδυνο και η ισοτιμία παγώνει. Διαφορετικά, δεν θα ήταν μόνο 70.000 οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, αλλά άπαντες. Εξ ου και ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι οι δανειολήπτες ήξεραν τι έκαναν και έχει απορρίψει τα επιχειρήματά τους περί καταχρηστικής δράσης των τραπεζών. Περαιτέρω, το θέμα των στεγαστικών σε ελβετικό έχει και την εποπτική του παράμετρο. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο για να το δανείσουν στη συνέχεια στους πελάτες τους. Οι τελευταίοι πούλησαν τα ελβετικά φράγκα, αγόρασαν ευρώ και με τα ευρώ αυτά αγόρασαν το σπίτι τους. Αυτή ήταν η δομή της συναλλαγής. Και όσο τα δάνεια σε ελβετικό παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, αυτές συνεχίζουν να δανείζονται σε ελβετικό φράγκο. Αυτό υπαγορεύει ο επόπτης για το funding δανείων. Αλλιώς θα επρόκειτο περί συναλλαγματικής θέσης.
Ελάχιστη επίδραση στα κέρδη
Μικρή έως ελάχιστη επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών τα επόμενα έτη, θα έχουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτιμά η Citi. Μάλιστα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αυξάνοντας τις τιμές – στόχους σε τρεις απ’ αυτές (Eurobank 2,80 ευρώ από 2,30 ευρώ, Εθνική 9,50 από 9,45 ευρώ, Πειραιώς 5,40 από 5,20 ευρώ και Alpha Bank 2,35 ευρώ). Η Citi θέτει επίσης καλό και κακό σενάριο για τις τιμές των μετοχών. Στο καλό σενάριο για τη Eurobank, η τιμή – στόχος ανέρχεται στα 3,40 ευρώ και στο κακό σενάριο στα 2 ευρώ. Για την Alpha Bank, το καλό σενάριο βλέπει τιμή – στόχο στα 2,80 ευρώ και το κακό σενάριο στα 1,35 ευρώ. Για την Εθνική, στο καλό σενάριο η τιμή – στόχος ανέρχεται στα 11,25 ευρώ και στο κακό σενάριο στα 6,75 ευρώ. Τέλος για την Πειραιώς, στο καλό σενάριο η τιμή – στόχος ανέρχεται στα 6,50 ευρώ και στο κακό σενάριο στα 3,80 ευρώ.
! Τα αποτελέσματα του εποπτικού ελέγχου (SREP) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ. Ευνοημένη από την αξιολόγηση του επόπτη ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, που για το 2025 θα έχει χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η κεφαλαιακή απαίτηση του Πυλώνα 2 ορίζεται στο 2,90% για το 2025 από 3% που είναι σήμερα, καθώς η τράπεζα έχει βελτιώσει το προφίλ κινδύνου της. Η αξιολόγηση SREP εξετάζει τέσσερα στοιχεία για τις τράπεζες: βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των επιχειρησιακών μοντέλων λειτουργίας, επάρκεια εσωτερικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, κίνδυνοι κεφαλαίου και κίνδυνοι ρευστότητας και funding.
Διαβάστε επίσης
Πώς θα δοθεί η τετραπλή αύξηση στους ένστολους
Παρίσι: Τα καλύτερα εστιατόρια Michelin που πρέπει να επισκεφθείς
Το σχέδιο της νέας Elpedison για διπλασιασμό πελατειακής βάσης