THEPOWERGAME
Στην Google και στη Βουλή ο Μητσοτάκης
Σε συνέδριο της Google για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μιλήσει νωρίς το απόγευμα ο πρόεδρος Μητσοτάκης. Ακολούθως θα βρεθεί στη Βουλή, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εναρκτήριες ομιλίες επί της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2025. Ο πρωθυπουργός, βλέποντας το χάλι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σκοπεύει να πυκνώσει τις παρουσίες του στη Βουλή, αντιλαμβανόμενος ότι από τη σύγκριση με τον Ανδρουλάκη και τους υπόλοιπους βγαίνει όχι νικητής, αλλά και τροπαιούχος. Τα μεγάλα και σημαντικά από τον αρχηγό Κυριάκο θα τα περιμένουμε την Κυριακή, όταν και θα πραγματοποιήσει την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού. Κάτι φίλοι μου, που όλο και μαθαίνουν πράγματα από το Μαξίμου, έσπευσαν να μου δώσουν μια πρόγευση των όσων θα πει ο πρωθυπουργός, αναφέροντάς μου ότι δεν αποκλείεται με αυτά που έχει ετοιμάσει να εκπλήξει μέχρι και τους υπουργούς του.
Σχέδιο εκτεταμένης αξιολόγησης
Παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα από σχετική απόσταση τα όσα εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης (και δεν περιορίζομαι αποκλειστικά και μόνο στο υπουργικό συμβούλιο), καταλαβαίνω ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα, βλέπω διακριτικά αλλά σταθερά να αποπέμπονται άλλοτε γενικοί γραμματείς, άλλοτε διοικητές οργανισμών και να τοποθετούνται νέοι στις θέσεις τους. Ρώτησα και έμαθα (όχι τη γάτα που ζει και βασιλεύει στους διαδρόμους του Μαξίμου) ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει δώσει εν λευκώ εξουσιοδότηση, προκειμένου να «αποκεφαλιστούν» όσοι εκ των κυβερνητικών αξιωματούχων είτε είναι μετεξεταστέοι, είτε έχουν εντοπιστεί με διάθεση να βάλουν τη γίδα στην πλάτη.
Οι έκτακτες κρίσεις και η επικοινωνία
Αν και παρακολούθησα τις εξελίξεις σε σχέση με τις έκτακτες κρίσεις στις διοικήσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων, δεν σας κρύβω πως δεν κατάλαβα και πολύ γιατί έγινε όλος αυτός ο ντόρος. Κι όταν λέω ότι δεν κατάλαβα, εννοώ ότι εξέλαβα ως κάπως επικοινωνιακό τον όλο χειρισμό, δεδομένου ότι, αν δεν κάνω λάθος, σε βαριά δύο μήνες, με αφορμή τις τακτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα αποστρατεύονταν οι περισσότεροι εκ των διοικητών που αποπέμφθηκαν εκτάκτως έπειτα από απόφαση του υπουργού Άμυνας. Παρ’ όλα αυτά, και έχοντας ως δεδομένα τα όσα συνέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο Δένδιας βρήκε την ευκαιρία να «θάψει» πρόωρα και τους υπολοίπους που διοικούν τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όταν ο Άδωνις σχολιάζει τον Δένδια
Επειδή ευρισκόμενος στο Άγιον Όρος μού είχε επιβληθεί ένας ιδιότυπος περιορισμός σε σχέση με τη χρήση του κινητού και επειδή μπορεί στα υπόλοιπα να μην υπακούω, αλλά στους πνευματικούς νόμους γίνομαι αρνάκι γάλακτος, άκουσα τα όσα υποστήριξε στο ραδιόφωνο των ομόσταβλων Παραπολιτικών (90,1) ο υπουργός Άδωνις και δεν σας κρύβω ότι συγκράτησα την πρόθεσή του να βοηθήσει, εφόσον του ζητηθεί, τον συνάδελφό του Νίκο Δένδια. Και μη φανταστείτε ότι ξύπνησε ένα πρωί ο Γεωργιάδης και το πρώτο που σκέφτηκε ήταν να γίνει αρωγός του υπουργού Άμυνας. Ρωτήθηκε από την Κοραή και τον Τάκη να σχολιάσει τις έκτακτες κρίσεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία και είπε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δένδια. Αν, ωστόσο, χρειαστεί τη βοήθεια του Υγείας, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα προσφερθεί απλόχερα και χωρίς δεύτερη σκέψη.
! Με την ευκαιρία, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον υπουργό Γεωργιάδη για τα καλά λόγια που επιφύλασσε για τη στήλη, με αφορμή το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση για την παραίτηση Πατέλη. Με δεδομένο ότι μένουν λίγες μέρες για να αποχαιρετίσουμε το 2024, δεν σας κρύβω ότι έψαχνα έναν πολιτικό να πει και για μας (εδώ) μια καλή κουβέντα. Αν δεν βρεθεί άλλος, ο Άδωνις είναι ο μόνος, άρα και δικαιούται την ανταπόδοση, που θα έρθει με μπόλικη κριτική. Άλλωστε, σε αυτήν τη ζωή ό,τι έχει ο καθένας προσφέρει.
Διάδοχος Πατέλη με καραμανλικό παρελθόν
Από το βιογραφικό του νέου προϊσταμένου του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, δηλαδή του διαδόχου του Πατέλη, ξεχώρισα μια λεπτομέρεια που κατά τη γνώμη μου κάνει και τη διαφορά. Ο καθηγητής Μιχάλης Αργυρού, εκτός όλων των άλλων, είναι (όπως διάβασα) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Επειδή, λοιπόν, μου αρέσουν αυτά, θεωρώ ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης ενέκρινε τη συγκεκριμένη αναφορά που περιέχεται στο βιογραφικό του νέου συνεργάτη του, αφού έτσι στέλνει μήνυμα για την πιο κεντροδεξιά ταυτότητα που θέλει να προσδώσει στο Μαξίμου.
Ανδρουλάκης, όπως Κασσελάκης
Κάνοντας την καθιερωμένη βόλτα στα social media, έπεσα πάνω (με την καλή έννοια) σ’ ένα video στο Tik Tok του προέδρου Ανδρουλάκη, με το οποίο απαντούσε στον Μητσοτάκη, πανηγυρίζοντας ότι επί της ουσίας έσυρε την κυβέρνηση στο να πάρει μέτρα για τις τράπεζες. Θα αποφύγω κάθε σχόλιο για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να αντιγράφει τη social χάρη του Κασσελάκη και θα μείνω στην ουσία των όσων περιέχονται στο επίμαχο video. Πράγματι ο αρχηγός Νίκος άσκησε πίεση προκειμένου το Μαξίμου να προχωρήσει (όπως όλα δείχνουν) στην ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών που θα αφορούν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ωστόσο, δεν κατανοώ γιατί ένας ηγέτης πρέπει να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι έκανε καλά τη δουλειά του. Και η δουλειά του αρχηγού Νίκου είναι να κάνει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κυριάκου.
Βαρύ κλίμα για τον Κωνσταντινόπουλο
Και μια και ασχολήθηκα με το ΠΑΣΟΚ, να σας πω ότι από τον καλό φίλο που έχω στη Χαριλάου Τρικούπη πληροφορήθηκα ότι εσχάτως παρατηρείται (εκ νέου) μια έντονη ψυχρασία στις σχέσεις του προέδρου Ανδρουλάκη με τον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Θα μου πείτε ότι πρόκειται για μια παλιά (εσωκομματική) βεντέτα, που απλώς αναζωπυρώθηκε μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Σωστά, θα απαντήσω, προσθέτοντας ωστόσο μια εκτίμηση ότι αν συνεχίσει για πολύ τις αποστάσεις ο βουλευτής Αρκαδίας, δεν θα μπορούσα να αποκλείσω μέχρι και την πιθανότητα της αποπομπής του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει είναι αν μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί τιμωρία ή διέξοδο για τον πράσινο βουλευτή, που ανήκει σε αυτούς που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς και στους κόλπους της ΝΔ.
Σφίγγει ο κλοιός για τον Λαβράνο
Από τη λιγοστή εμπειρία που διαθέτω, εσχάτως από κάτι δημοσιεύματα άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά με την παρέα που είχε συγκροτήσει ο μεγαλοεπιχειρηματίας (και όχι ο άλλος, ο απατεώνας συνεπώνυμός του) Γιάννης Λαβράνος. Καταλαβαίνω, για παράδειγμα, ότι τα «αηδόνια» κελαηδούν σε εντελώς διαφορετικές αυλές κι ότι σύντομα θα τα δούμε (εκτός από το κελάηδημα) να προχωρούν και σε ξεκατίνιασμα. Ο Λαβράνος, που συμπεριφερόταν κάτι μεταξύ Λάτση του πρεσβύτερου και του Βαρδινογιάννη του νεότερου, έχει καταλάβει ότι σιγά-σιγά σφίγγει ο κλοιός σε σχέση με τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχει σε Άρειο Πάγο, εφορίες και Αρχή για το ξέπλυμα. Το εντυπωσιακό στην ιστορία έχει να κάνει με το γεγονός ότι, εκτός όλων των άλλων, διά γυμνού οφθαλμού διακρίνει (πλέον) κανείς ότι τον Λαβράνο τον έχουν πάρει χαμπάρι ακόμη και οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν πιστέψει ότι μπορεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ο ίδιος, ωστόσο, ονειρευόταν να διαδεχτεί στην εγχώρια διαπλοκή έναν από τους ισοϋψείς του, δεδομένης της κερδοφορίας των 423 εκατ. ευρώ που κατέγραψε το ‘22. Το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία είναι ότι το είχε πιστέψει, αφού σιγοτραγουδούσε το γνωστό άσμα «Ποιος να συγκριθεί μαζί μου».
! Κάτι μου λέει ότι ο λογιστής Κάραλης έχει χάσει την μπάλα, αφού πλέον οι περισσότερες υποθέσεις με τα πλαστά και εικονικά του Λαβράνου έχουν πάρει έναν δρόμο από αυτούς που δύσκολα έχουν επιστροφή.
Τα πακέτα της Στρατινάκη στο Εργασίας
Μία από τις μακροβιότερες γενικούς γραμματείς υπήρξε η Άννα Στρατινάκη στο υπουργείο Εργασίας. Ήταν σχεδόν μόνιμη, με τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς ν’ αλλάζουν, αλλά την ίδια να παραμένει σχεδόν μόνιμη στη θέση της. Συνομιλώντας με μία από τις καλές πηγές που διαθέτω σε αυτόν τον μάταιο κόσμο, κατάλαβα ότι εσχάτως σαν να έχει πέσει ένας μεγάλος προβολέας στα χρήματα που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια η συγκεκριμένη αξιωματούχος. Πρόκειται για κάτι προγράμματα κατάρτισης από αυτά που μοιάζουν με τον αέρα τον κοπανιστό, αλλά που συμβάλλουν στη διόγκωση των τραπεζικών λογαριασμών όσων δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Αν και δεν τη γνωρίζω καλά τη Στρατινάκη, σπεύδω να προδικάσω το αποτέλεσμα του… προβολέα! Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει ξοδευτεί ούτε μισό ευρώ χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο και κυρίως χωρίς να το δικαιούται αυτός που το πήρε.
Ο Μηταράκης προδικάζει την υπουργοποίησή του
Σχεδόν βέβαιη θεωρεί την υπουργοποίησή του από τον πρόεδρο Μητσοτάκη ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης, που, όπως σας έχω γράψει, χωρίς να το φωνάζει, αυτοδικαίως ηγείται (πλέον) και των ορφανών του προέδρου Σαμαρά εντός ΝΔ. Ο Χιώτης πολιτικός σχεδόν σε όλες τις κατ’ ιδίαν κουβέντες του προεξοφλεί την επιστροφή του στην επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου, επισημαίνοντας παράλληλα το πόσο λείπει από την προσπάθεια της σωτηρίας της χώρας! Μέχρι όμως να έρθει η ώρα του ανασχηματισμού, ο υπουργός Μηταράκης το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το ξοδεύει σε συναντήσεις με επιχειρηματίες και εφοπλιστές, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται οι συνομιλητές του, την κρίσιμη στιγμή θα συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο (κάτι σαν συλλαλητήριο) και θα πάνε στο Μαξίμου, διεκδικώντας με μια φωνή την επιστροφή του Νότη στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους «κύκλους» του Μηταράκη, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του είναι η Αγγελική Φράγκου και ο Θανάσης Παπανικολάου της Vivartia. Προσωπικά όμως έχω τη βεβαιότητα ότι δεν χρειάζεται κανείς να μιλήσει στον Μητσοτάκη για τον Μηταράκη, αφού ο πρώτος έχει πλήρη εικόνα για τις μέρες και τα έργα (μεγάλα και μικρά) του πρώην υπουργού του, κυρίως στο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο Γεραπετρίτης βλέπει τους αρχηγούς
Όπως σας είχα γράψει, σήμερα ο υπουργός Γεραπετρίτης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσει την ενημέρωση από τον πρόεδρο Ανδρουλάκη, με την ιδιότητα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι αρχηγοί πηγαίνουν για να θέσουν μια σειρά από θέματα στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Μάλιστα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ατζέντα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι πού θα το φτάσουν οι σημερινοί επισκέπτες του υπουργού Εξωτερικών.
Επιστρέφει στα media πασίγνωστος επιχειρηματίας
Ένας από τους πολύ γνωστούς επιχειρηματίες, που τα τελευταία χρόνια είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, μαθαίνω ότι αποφάσισε ν’ ασχοληθεί σοβαρά (εκτός των άλλων) και με τα media. Πρόκειται για έναν τύπο που και κατά το παρελθόν, όταν μεσουρανούσε επιχειρηματικά, και πάλι είχε ρίξει κάτι (πολλά) λεφτά σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και sites. Ο συγκεκριμένος λέγεται ότι βρίσκεται πίσω από ένα καλά στημένο σχέδιο, που στοχεύει, εκτός από τη δημιουργία ενός νέου μιντιακού ομίλου, και στην παράλληλη στήριξη κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ. Επειδή στο Μαξίμου σταθερά και διαχρονικά ασχολούνται με τη σωτηρία της χώρας, είμαι βέβαιος ότι δεν έχουν πάρει χαμπάρι το έργο που στήνεται με μεθοδικότητα, οφείλω να παραδεχτώ, εδώ και κάτι μήνες.
Ο αποχαιρετισμός Τσούνη και η διάδοχος Kimberly Guilfoyle
Με αφορμή την εξαιρετική συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega και τη Νίκη Λυμπεράκη ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης. Αργά χθες έγινε γνωστό πως ο Τραμπ τοποθετεί πρέσβη στην Αθήνα την Kimberly Guilfoyle, με την οποία είχε επίσημη σχέση ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω ότι από τη συνέντευξη Τσούνη ξεχώρισα το ανθρώπινο κομμάτι και τα όσα είπε για τον πατέρα του, το χωριό του και φυσικά για τα τρία μοναδικά (όπως τα χαρακτήρισε) χρόνια που πέρασε στην Αθήνα. Επειδή κάποιοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν με το καλημέρα τη δουλειά που έκανε ο Τσούνης, σπεύδω να σας πω, τώρα που φεύγει, ότι μακάρι να είχαμε καμιά δεκαριά Τσούνηδες, για να θυμηθώ αυτό που είχε πει σε ανύποπτο χρόνο για τον Παπασταύρου ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς.
Τακτοποίηση ακινήτων με τον αραμπά
Εν αναμονή των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στις τράπεζες, επανέρχομαι στο θέμα των ακινήτων και της ταχύτερης διάθεσής τους στην αγορά, την οποία επιθυμούν τράπεζες και servicers, έχοντας υποβάλει μάλιστα προτάσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης ήδη από το 2023. Από τα περίπου 25.000 ακίνητα που αποτελούν το στοκ από πλειστηριασμούς, περίπου 15.000 είναι οικιστικά και θα μπορούσαν να βγουν αύριο κιόλας στην αγορά. Αρκεί να μπορούσαν να φύγουν από τα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers ατακτοποίητα και η τακτοποίησή τους να γίνει σε δεύτερο χρόνο. Οι διαδικασίες τακτοποίησης είναι τόσο χρονοβόρες και σε αρκετές περιπτώσεις ακινήτων ατελέσφορες, που από τα προαναφερόμενα 15.000 ακίνητα μόλις 200 έως 500 το πολύ είναι τακτοποιημένα. Οι διαδικασίες στα Κτηματολόγια για να πάρουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης πιστοποιητικά μεταγραφής και να μεταβιβάσουν τα ακίνητα πάνε με τον αραμπά. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 15 μήνες. Κάτι μου είπαν για 3 χρόνια στο Κτηματολόγιο Ζωγράφου, αλλά θέλω να πιστεύω ότι άκουσα λάθος. Υπάρχουν και τεχνικά θέματα, που εμποδίζουν την ταχύτητα της διάθεσης των ακινήτων. Π.χ. για να πάρει ηλεκτρονική ταυτότητα το ακίνητο μπορεί να χρειαστεί έναν με ενάμιση χρόνο. Όσο για τις ανακοπές που ασκεί κατά των πλειστηριασμών ένα ποσοστό 15%-20% των δανειοληπτών, οι δικάσιμες που έχουν οριστεί είναι για το 2032…
Το ταξίδι από την Οξφόρδη…
Στη Φρανκφούρτη για τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών εν όψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που θα ανακοινώσει αύριο, 12 Δεκεμβρίου, η Κριστίν Λαγκάρντ (όπως έγραψε η στήλη, αναμένουμε την τέταρτη μείωση επιτοκίων του ευρώ φέτος, κατά 0,25 της μονάδος, στο 3%), βρίσκεται ήδη ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συμμετοχή και βράβευσή του τη Δευτέρα στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη. Στην ομιλία που απηύθυνε συγκινημένος στο ακροατήριο της εκδήλωσης, ο Γιάννης Στουρνάρας (ο οποίος, δεν του φαίνεται, αλλά έκλεισε χθες τα 68), πέραν των κλασικών επισημάνσεων οικονομικού ενδιαφέροντος, ανέτρεξε και στη διαδρομή του, από τα χρόνια της Οξφόρδης, όπου πήγε για το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του και στη συνέχεια ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα. «Ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο St. Catherine’s College, διδάσκοντας Οικονομικά και διεξάγοντας έρευνα στην αγορά πετρελαίου. Ήμουν μάλιστα ο πρώτος ερευνητής στο νεοϊδρυθέν τότε (1982) Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης. Αυτό είχε καταλυτική σημασία για το μέλλον», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, ξετυλίγοντας ένα κουβάρι συμπτώσεων που τον οδήγησαν τελικά από την πανεπιστημιακή καριέρα στα υψηλά αξιώματα στον δημόσιο βίο της χώρας. «Όλα έδειχναν ότι η Οξφόρδη θα γινόταν ο μόνιμος τόπος κατοικίας μας, αφού τόσο η σύζυγός μου, η Λίνα, που απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη Νευροφυσιολογία στην Οξφόρδη και ξεκίνησε παράλληλα με εμένα ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, όσο και εγώ, ήμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή μας εκεί. Η λήψη άδειας (sabbatical) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να εκπληρώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις στην Ελλάδα, κυρίως όμως η τύχη, άλλαξε τα σχέδιά μου».
…στην Αθήνα και η συνεργασία με έξι πρωθυπουργούς
«Τελειώνοντας τη στρατιωτική θητεία μου, άρχισα να προετοιμάζομαι για την επιστροφή μου στην Οξφόρδη, όταν συνάντησα, εντελώς τυχαία, στον δρόμο έναν φίλο από την Οξφόρδη, τον γνωστό σήμερα στην Ελλάδα οικονομολόγο Πλάτωνα Τήνιο, ο οποίος, σχεδόν πιεστικά, μου έκλεισε ραντεβού με την τότε (1986) ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τον υπουργό Κώστα Σημίτη και τον υφυπουργό Γιάννο Παπαντωνίου. Πήγα από ευγένεια και τους είδα, για να μη χαλάσω το χατίρι του Πλάτωνα. Μου ζήτησαν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, να παρατείνω την άδειά μου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και να παραμείνω για ένα διάστημα στην Ελλάδα, για να τους βοηθήσω αφενός στο σταθεροποιητικό οικονομικό πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει το 1985, κυρίως όμως για να ενταχθώ, ως ειδικός σε θέματα ενέργειας, στη διαπραγματευτική ομάδα, υπό την ηγεσία του αείμνηστου Αναστάση Πεπονή, τότε υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας, που θα διαπραγματευόταν με την τότε σοβιετική εταιρεία Gazprom την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα». To make the long story short, και κατόπιν διαφωνίας με τη σύζυγο που ήθελε να παραμείνει στην Οξφόρδη, ο Στουρνάρας επέστρεψε στην Αθήνα μόνος του, ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με άδεια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Για τον Γιάννη Στουρνάρα η πόρτα στον δημόσιο βίο άνοιξε από τον αείμνηστο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Δημήτρη Χαλικιά, ο οποίος του πρότεινε να τον προσλάβει ως σύμβουλο στην Τράπεζα της Ελλάδος όταν τελείωνε η σύμβασή του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εφόσον αποφάσιζε να μην επιστρέψει στην Οξφόρδη. «Αυτό ήταν! Ο συνδυασμός ακαδημαϊκού και policy maker με συνέπαιρνε», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, εξιστορώντας τη συνέχεια μιας λαμπρής καριέρας στον δημόσιο (και στον ιδιωτικό) τομέα, που τον έφερε να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις έξι πρωθυπουργών: του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Παναγιώτη Πικραμμένου, του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι πιστώσεις ως μοχλός ανάπτυξης
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σχεδόν τετραπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, συνδέεται με τις επιδόσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, που έχει χορηγήσει από τις αρχές του 2024 νέες πιστώσεις ύψους 7-8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η Τράπεζα Πειραιώς πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, στηρίζοντας στρατηγικά σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία και η τεχνολογία, είπε επίσης στην εκδήλωση του Capital Link στη Νέα Υόρκη ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Η Τρ. Πειραιώς έχει στόχο καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 10 δισ. ευρώ, που αναμένεται να αυξήσει τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στο 0,9% του ενεργητικού της. Η τράπεζα έχει διαθέσει ήδη κεφάλαια ύψους 32 δισ. ευρώ και έχει δεσμευτεί να υπερβεί τα 40 δισ. ευρώ έως το 2027, για στρατηγικούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπως o αγροδιατροφικός τομέας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο τουρισμός.
! Πρόβλεψη ότι το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών χορηγήσεων της Εθνικής Τράπεζας θα αυξηθεί κατά 9,5% ετησίως την περίοδο 2023-2026 κάνει η UBS σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες βλέπει θετικά, ξεχωρίζοντας την Εθνική. Είναι η πιο κερδοφόρα τράπεζα στην Ελλάδα, ακόμη και σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ συνεχίζει να συσσωρεύει κεφάλαια από την ήδη υψηλότερη κεφαλαιακή βάση στον κλάδο (CET1 18,7% γ’ τρίμηνο), αναφέρει η UBS. Και, όπως εκτιμά, η ΕΤΕ θα μπορούσε να διανείμει έως και το 35% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών από το 2023 έως το 2026, ενώ μέχρι τότε θα εξακολουθεί να έχει περίπου το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησής της σε πλεονάζοντα κεφάλαια (πάνω από τον επιδιωκόμενο δείκτη CET1 του 14%).
Διαβάστε επίσης
Αίγλη Ζαππείου: Επίσημη πρώτη για το project των Γεωργάτου και Κοπελούζου
Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ: Πότε μπαίνει τελικά στο ΑΤΜ
Argus: Ένταξη των τιμών αερίου της Ελλάδας στις αξιολογήσεις της