THEPOWERGAME
Η ονοματολογία και οι πιθανές ημερομηνίες
Αν και, όπως σας έγραψα και χθες, δεν έχω καμία (μα καμία) εικόνα σε σχέση με τα όσα σχεδιάζει ο πρόεδρος Μητσοτάκης εν όψει του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού, παρ’ όλα αυτά αποφάσισα να συνεχίσω και σήμερα να σας μεταφέρω κάτι ωραία που μαθαίνω σε σχέση με αυτά τα σχέδια. Ο άνθρωπός μου, που ομολογώ ότι δεν έχει και την πληροφόρηση που έχουν κάτι ιδανικοί ρεπόρτερ, που δείχνουν γοητευμένοι από το μεγαλείο της στρατηγικής του πρωθυπουργού, μου έλεγε ότι δεν αποκλείει να έχουμε νέα (επί του ανασχηματισμού) ακόμη και κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας. Αν και βλέπω δύσκολη μια τέτοια εξέλιξη, δεν θα την απέκλεια, από τη στιγμή που έχω καταλάβει ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
Σε διαβούλευση ο ανασχηματισμός
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει επί των αλλαγών στην κυβέρνηση του προέδρου Μητσοτάκη, έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στην πιάτσα πολλά και διάφορα. Για παράδειγμα, άκουσα ότι στη θέση της Νίκης Κεραμέως, που όπως όλα δείχνουν μετακινείται από το υπουργείο Εσωτερικών προς άγνωστο μέχρι στιγμής προορισμό, παίζει μέχρι και το ονοματεπώνυμο του Θωμά Βαρβιτσιώτη. Από εκεί και πέρα, για το χαρτοφυλάκιο του Ανάπτυξης, που ακούγεται ότι φεύγει ο Κώστας Σκρέκας, ακούγεται μέχρι και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Επιπλέον, αναζητείται πρόσωπο για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεδομένου ότι, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του Λευτέρη Αυγενάκη. Θα σας επαναλάβω προς εμπέδωση ότι ο ανασχηματισμός που βρίσκεται σε διαβούλευση, με τον πρωθυπουργό να συζητεί με τους υπουργούς για το μέλλον τους, θα έχει δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά. Θα στοχεύει στην ακρίβεια και στη γραφειοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
! Με την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης επί του ανασχηματισμού, να σας πω ότι άκουσα για θέσεις υφυπουργών τα ονόματα των βουλευτών Βασίλη Οικονόμου, Φάνη Παπά, Κώστα Γκιουλέκα, Τάσου Χατζηβασιλείου, Χρήστου Κέλλα, Χρήστου Δερμεντζόπουλου και δυο-τριών ακόμη, που δεν κατάφερα μέσα στη ζέστη να τα συγκρατήσω.
Το σενάριο Κεραμέως για την Επιτροπή
Σε κάτι καφενειακές συζητήσεις επί του ανασχηματισμού άκουσα ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η μετακίνηση της Κεραμέως από το Εσωτερικών, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τη δούμε είτε στο Ενέργειας, είτε στο Δικαιοσύνης. Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, που τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο της συγκεκριμένης υπουργού, δεν πρόκειται να την αφήσει εκτός κυβέρνησης. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι υπάρχει και μια σκέψη εντός Μαξίμου, που προτρέπει (η σκέψη) τον πρωθυπουργό να προτείνει την υπουργό Νίκη για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με ποιους συζητεί τις αλλαγές
Με δεδομένο ότι το υφιστάμενο Μαξίμου δεν έχει καμία σχέση με αυτό των προηγούμενων χρόνων, δεν σας κρύβω ότι με καταλαμβάνει μια απορία, που συνδέεται με τους ανθρώπους που συζητεί ο πρόεδρος Μητσοτάκης τις επικείμενες αλλαγές. Από αίσθηση, γιατί ως γνωστόν δεν έχω πλέον καμία πληροφόρηση από την κεντρική κυβέρνηση, καταλαβαίνω ότι οι δύο που ανταλλάσσει απόψεις και σκέψεις ο πρωθυπουργός είναι οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Αυτοί που σταθερά και διαχρονικά εμπιστεύεται και, χωρίς να είμαι απολύτως βέβαιος, ακούει κιόλας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και δύο ακόμη πρωθυπουργικοί συνεργάτες, στους οποίους έχει αναθέσει να ξεσκαρτάρουν βιογραφικά. Πρόκειται για τον πολύπειρο επί των κομματικών Θανάση Νέζη και τον έχοντα την εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργο Μυλωνάκη.
Προετοιμασία υπουργικού
Αν και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αυτό που θα σας γράψω, σπεύδω να σας επισημάνω ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης έδωσε εντολή προς τον Στέλιο Κουτνατζή, προκειμένου να ετοιμάσει την ατζέντα του αυριανού υπουργικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που έχει καταρτιστεί η ατζέντα, είναι δύσκολο (όχι όμως και αδύνατον) να μη συνεδριάσει το υπουργικό της Παρασκευής με την παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης. Εφόσον δεν γίνει σήμερα ή το αργότερο αύριο ο ανασχηματισμός, τότε πηγαίνει από Τρίτη, δεδομένου ότι ο αρχηγός Κυριάκος θα βρίσκεται σε Ελβετία και Βρυξέλλες μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας.
Ένας Αμυράς στην επικοινωνία του Μαξίμου
Επειδή όμως ετοιμάζω σιγά σιγά τις βαλίτσες μου για τις καλοκαιρινές διακοπές, που φιλοδοξώ να «σπάσουν» το περσινό ρεκόρ των δύο μηνών, είπα πριν φύγω να σας δώσω μια είδηση που βρέθηκε στον δρόμο μου. Ως γνωστόν, ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού εξελέγη ευρωβουλευτής. Αναφέρομαι στον Δημήτρη Τσιόδρα, που, όπως έμαθα, είχε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Μητσοτάκη, στην οποία, ανάμεσα στα πολλά που συζήτησαν, ήταν και οι πιθανοί διάδοχοί του. Όπως έμαθα, επικρατέστερος για τη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού είναι ο φίλος μου Χρήστος Ζωγράφος, που οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι από τους συνεργάτες του αρχηγού Κυριάκου που κάνουν εύκολη τη ζωή των δημοσιογράφων. Όμως η είδηση που θέλω να σας αποκαλύψω βρίσκεται στην πληροφορία της προσθήκης στο επικοινωνιακό επιτελείο του παλιού δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή Γιώργου Αμυρά. Μάλιστα, η πηγή που με ενημέρωσε έσπευσε να μου θυμίσει ότι ο εξαιρετικός συνάδελφος έχει ένα κοινό με τον απερχόμενο Τσιόδρα. Υπήρξαν και οι δύο μέλη του Ποταμιού, που είχε ιδρύσει αυτός ο φοβερός πολιτικός εγκέφαλος Σταύρος Θεοδωράκης. Λογική εξέλιξη, αφού θα ήταν λάθος μέσα στον καύσωνα να αποδυναμωθεί η «τάση» του Ποταμιού εντός Μαξίμου.
! Έπειτα από κάτι ωραία παϊδάκια σε μια ταβέρνα της Θήβας, την έπεσα στον καναπέ του γραφείου. Και θες, επειδή είχα όλη μέρα στο μυαλό μου τον ανασχηματισμό, θες γιατί με επηρεάζουν τα πολλά τηλέφωνα, θες γιατί είδα κανονικό όνειρο, εκεί που έκλεισα αυτά τα υπέροχα γουρλωτά μάτια μου, άρχισα να βλέπω έναν που ήταν φτυστός ο Μητσοτάκης να φωνάζει έναν άλλον που έμοιαζε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μαρινάκη, και να του δίνει κάτι ονόματα υπουργών. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, αυτό με το χαρτί και τους φτυστούς Μητσοτάκη και Μαρινάκη έγινε σήμερα (δηλαδή Πέμπτη) αιφνιδιαστικά και ενώ όλοι περίμεναν να γίνει αύριο ή την Τρίτη. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, σπεύδω να σημειώσω ότι επρόκειτο για ένα γρήγορο όνειρο, απ’ αυτά που βλέπω στον καναπέ του γραφείου μου.
Το Κίνημα των Υπουργών: «Εγώ δεν πάω φυλακή»
Σας έγραφα για τη σχεδόν πανδημία των κυβερνητικών στελεχών που το τελευταίο χρονικό διάστημα αρνούνται να βάλουν την υπογραφή τους, ακόμη και στην ταυτότητά τους. Σκέφτηκα λοιπόν ότι εν όψει του ανασχηματισμού, ο πρόεδρος Μητσοτάκης πρέπει να ενημερωθεί για όλους αυτούς που καθυστερούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με το διαρκές και σχεδόν μονότονο επιχείρημα του «εγώ δεν πάω φυλακή». Και είναι προφανές ότι όλοι αυτοί, που πλέον συγκροτούν την πλειοψηφία εντός της κυβέρνησης, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο λόγος που ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεπε την ασυλία των υπουργών έχει να κάνει με τη δυνατότητα να μπορούν ακόμη και να ρισκάρουν. Διαφορετικά, δεν υπήρχε λόγος να έχουν ασυλία και να παλεύουν, μάλιστα, για να μην καταργηθεί. Εκτός κι αν πιστεύουν όλοι αυτοί ότι η υπουργική ασυλία θεσμοθετήθηκε για να τους προστατεύει από ενδεχόμενο τροχαίο ή από κάποιον καβγά στα μπουζούκια.
Μεγάλο deal στην τηλεοπτική αγορά
Ένας καλός, από τους καλύτερους πληροφοριοδότες μου, τύπος, έσπευσε να με ενημερώσει για το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης ετοιμάζει big deal, το οποίο σχετίζεται με την πώληση του τηλεοπτικού σταθμού Open. Με βάση τη σχετική πληροφορία, ο ομογενής επιχειρηματίας, που δεν δείχνει διατεθειμένος να ξοδέψει άλλα χρήματα στο κανάλι του, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, προκειμένου να πωλήσει και να φύγει οριστικά και αμετάκλητα από τον θαυμαστό χώρο των media.
Πιέζουν για κόμμα Τζιτζικώστα
Εδώ και καιρό σάς έχω γράψει ότι κάτι σοβαροί της Μακεδονίας έχουν αρχίσει να προτρέπουν τον περιφερειάρχη Αποστόλη Τζιτζικώστα να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Το επιχείρημα που προβάλλουν οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης ιδέας έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ο μόνος που μπορεί να μαζέψει τους ψηφοφόρους που είναι διασκορπισμένοι από την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου μέχρι τη Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου. Αν και ο ίδιος αποφεύγει κάθε συζήτηση επί του θέματος, δεν αποκλείω να τον δελεάζει η ιδέα. Άλλωστε, αυτές οι ιδέες είναι όπως το φαγητό, που όσο μασουλάς σου ανοίγει η όρεξη.
Στον αστερισμό των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ
Επειδή από αυτήν εδώ τη στήλη έχω κατά καιρούς σύρει τα εξ αμάξης στον πρόεδρο Ανδρουλάκη, εκείνο που ειλικρινά με προβληματίζει είναι το εξής: αυτοί που άρχισαν να του την πέφτουν και να τον αμφισβητούν «συντονίστηκαν», λες και ήταν συνεννοημένοι από πριν. Και επειδή έβαλα λυτούς και δεμένους να μάθω πώς αντιδρά σε αυτό το σκηνικό που του στήνουν ο Ν. Ανδρουλάκης, από έγκυρη πηγή πληροφορήθηκα το εξής: «Έχω μπλέξει με μωροφιλόδοξους, που θέλουν να γκρεμίσουν ό,τι χτίζουμε τόσα χρόνια», φέρεται να απάντησε. Εν τω μεταξύ, εκείνο που επίσης δεν έχω αντιληφθεί είναι εάν αυτοί που μεθοδεύουν την «εκπαραθύρωση» του προέδρου Ανδρουλάκη από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει στο πρόσωπο που θα τον διαδεχτεί. Θα είναι ο Ν. Παπανδρέου, ο Μ. Χριστοδουλάκης, ο Μ. Κατρίνης, η Ν. Γιαννακοπούλου, ο Π. Γερουλάνος, ο Χ. Δούκας, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, η Μιλένα Αποστολάκη; Ειλικρινά, αρχίζω και χάνω τον λογαριασμό, διότι διαπιστώνω ότι στο «Δελφινάριο» του ΠΑΣΟΚ οι εν δυνάμει διάδοχοι του Ανδρουλάκη είναι περισσότεροι απ’ τους ψηφοφόρους του κόμματος. Οπότε δεν μου κάνει εντύπωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να δηλώνει πως «γελάει μαζί τους» και τους ετοιμάζει χουνέρι στην ΚΕ, βάζοντας μέλη του συγκεκριμένου οργάνου να δηλώνουν ότι τον στηρίζουν για αρχηγό του κόμματος.
Τα «δανεικά» του Οδυσσέα στον Ανδρουλάκη
Εδώ και κάμποσο καιρό σάς είχα γράψει ότι μετά τις ευρωεκλογές ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα έβγαινε και θα αμφισβητούσε τον πρόεδρο Ανδρουλάκη. Αυτό που συνέβη χθες απλώς ήρθε να επισημοποιήσει την οριστική ρήξη στη σχέση των δύο ανδρών. Αν και ο βουλευτής Αρκαδίας ήταν εξ αυτών που στήριξαν με νύχια και με δόντια την υποψηφιότητα του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως ανταπόδοση της στήριξης που του παρείχε, ο πρόεδρος Νίκος προσπάθησε να τον αφήσει εκτός Βουλής, βάζοντας μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα απέναντι στον Κωνσταντινόπουλο. Τώρα, λοιπόν, ο επί χρόνια φίλος και σύντροφος του Ανδρουλάκη μαθαίνω ότι, πέραν της επιστολής, πρωτοστατεί και στη συγκρότηση ενός εσωκομματικού μετώπου που έχει ως απώτερο στόχο την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Τέλος στα σενάρια του θερινού placement της Εθνικής
Τέλος στα σενάρια που γράφονταν περί θερινού placement για το 18% της Εθνικής Τράπεζας και έκαναν λόγο για κινήσεις μέσα στον Ιούλιο έβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg. Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν τη στήλη, που πάντα υποστήριζε ότι οι αποφάσεις για την Εθνική Τράπεζα θα ληφθούν το φθινόπωρο. Αν και το χρηματιστηριακό κλίμα στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές είναι λογικό ότι θα καθορίσει το timing της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι αυτή θα τηρήσει χρονικές αποστάσεις ασφαλείας από τις αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά οι συναλλαγές παγώνουν, καθώς οι επενδυτές μπαίνουν σε mood διακοπών Χριστουγέννων, ό,τι πρόκειται να γίνει στην Εθνική Τράπεζα αναμένεται στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και δη προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Γιατί Οκτώβριο αναμένεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Αttica Βank, για την ακρίβεια του ενιαίου σχήματος από τη νομική συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, που θα έχει προηγηθεί.
Ντεμπούτο στα Ποσειδώνια
Αναφέροντας στην Παγκρήτια Τράπεζα, έχει μόλις έναν χρόνο παρουσίας στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις και στο διάστημα αυτό έχει κερδίσει μερίδιο αγοράς, φέρνοντας στο πελατολόγιό της μικρούς, μεσαίους και μεγάλους ναυτιλιακούς οίκους. Με αφορμή τη δυναμική είσοδό της στον χώρο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, η Παγκρήτια έκανε και το ντεμπούτο της στα «Ποσειδώνια», υποστηρίζοντας ως χορηγός το «shipowners forum» της Tradewinds, όπου συμμετείχαν κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Η Παγκρήτια ήταν επίσης χορηγός της έρευνας για τις εταιρείες διαχείρισης πλοίων που δραστηριοποιούνται με γραφεία στην Αττική, η οποία παρουσιάστηκε από τα «Ναυτικά Χρονικά» σε ειδική εκδήλωση και αποτέλεσε σημείο αναφοράς και της φετινής διοργάνωσης. Αυτό, όμως, για το οποίο χάρηκε ιδιαιτέρως ο CEO της Παγκρήτιας, Αντώνης Βαρθολομαίος (και το λέω γνωρίζοντας το αθλητικό παρελθόν του), είναι το «αργυρό» της Παγκρήτιας στον ιστιοπλοϊκό αγώνα «Posidonian Cup». Το πλήρωμα της τράπεζας κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία P1 και την τέταρτη στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε περισσότερα από 50 σκάφη.
Ο στόχος της Πειραιώς για τη μείωση ρύπων
Στην πρώτη γραμμή της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, δεσμευόμενη για ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Αυτό είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Reuters Responsible Business Europe 2024», που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 11 και 12 Ιουνίου. Μαθαίνω ότι η Πειραιώς θέτει ενδιάμεσο στόχο για το 2030 να έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 73%. Όσο για τις «πράσινες» χρηματοδοτήσεις της, επιδίωξη είναι να ανέρχονται σε περίπου 30% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου το 2026.
Νέος διοικητής στην Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει προσεχώς νέο συνάδελφο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Η θητεία του νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Robert Holzmann, λήγει τον Σεπτέμβριο και για τη θέση του προαλείφεται ο υπουργός Οικονομικών και Εργασίας της Αυστρίας, Martin Kocher. Ο 50χρονος Kocher είναι καθηγητής πανεπιστημίου με ειδίκευση στα συμπεριφορικά οικονομικά και, όπως αναμένεται, με οπτική «γερακιού» στις πολιτικές της ΕΚΤ. Την οποία έχει επαινέσει για τη συμβολή της στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Σε podcast στις αρχές του χρόνου ο Kocher είχε δηλώσει ότι αυτό που θα επιτρέψει πιθανότατα την επιτάχυνση της τελευταίας φάσης αποκλιμάκωσης του «επώδυνου» πληθωρισμού θα είναι ένας καλός συνδυασμός μέτρων νομισματικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Παραμένει σημαντικό το ευρώ
Μιλώντας για την ΕΚΤ, δημοσίευσε χθες την ετήσια έρευνά της για τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Το μερίδιο του ευρώ διεθνώς, με βάση διάφορους δείκτες χρήσης των νομισμάτων, παραμένει πάνω από 19%, κοντά στον μέσο όρο από την εισαγωγή του το 1999. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα παραμένει το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα παγκοσμίως, αλλά η ΕΚΤ συνιστά επαγρύπνηση για τυχόν «ρωγμές» που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή στο διεθνές νομισματικό σύστημα, όχι μόνο λόγω γεωπολιτικών αναταραχών, αλλά και λόγω κινδύνων από τη διάσπαση του διεθνούς συστήματος πληρωμών.