THEPOWERGAME
Δεινός διπλωμάτης ο Μητσοτάκης
– Δεν ξέρω και εδώ που τα λέμε δεν με απασχολεί τι λένε οι Ανδρουλάκης και Κασσελάκης για την ακολουθούμενη από τον Μητσοτάκη διπλωματία. Απεναντίας γνωρίζω (από αυτά που βλέπω) ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης έχει επιτευχθεί απόλυτη ηρεμία στο Αιγαίο, ότι θωρακίστηκαν με υπερσύγχρονα αεροπλάνα και φρεγάτες οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως ότι με αφορμή την προκλητική αναφορά της νέας προέδρου των Σκοπίων, με επιδεικτικό τρόπο σηκώθηκε και έφυγε από την τελετή ορκωμοσίας η Ελληνίδα πρέσβειρα, ενώ ο πρωθυπουργός έσπευσε να διεθνοποιήσει το θέμα, εκθέτοντας σε ΕΕ και ΗΠΑ τους Σκοπιανούς. Την ώρα που κάτι φτηνοί… έμποροι πουλούν πατριωτισμό μήπως και τσιμπολογήσουν καμία ψήφο παραπάνω, ο αρχηγός Κυριάκος σηκώνει ολοένα και περισσότερο το μπόι της χώρας. Ακόμη και χθες, μπροστά στον Ερντογάν, δεν δίστασε να διατυπώσει τις ενστάσεις του για τα όσα είχε υποστηρίξει λίγο πριν ο Τούρκος πρόεδρος σε σχέση με τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης.
Η συνάντηση, οι αγκαλιές και τα χαμόγελα
– Τα νέα από την Άγκυρα λίγο έως πολύ τα έχετε πληροφορηθεί. Αν δεν σας κουράζω, λέω να τα επαναλάβω. Όπως θα μετέδιδε και ο Κωστίδης, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε άψογο κλίμα και μιλάω γι’ αυτά που έλαβαν χώρα πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες. Από κει και πέρα, αν κατάλαβα καλά, και οι δύο πλευρές δήλωναν ικανοποιημένες, αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στη γλώσσα του σώματος των συνεργατών των δύο ηγετών, οι οποίοι αποχώρησαν αγκαλιασμένοι και συνοδεύοντας τις αγκαλιές με μπόλικο γέλιο. Αν δεν το καταλάβατε, αναφέρομαι στους Γεραπετρίτη, Φιντάν, αλλά και όλα τα μέλη των αποστολών που είχαν έμμεσο ή άμεσο ρόλο στην προετοιμασία των δύο συναντήσεων.
Προσυμφωνημένη (;) και η επιμονή για τη Χαμάς
– Όπως σας έγραψα και χθες, η ατζέντα της συνάντησης, όπως και το περιερχόμενο της συνέντευξης Τύπου, ήταν συμφωνημένο από πριν. Τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε, που θα έλεγε και ο λαϊκός αοιδός. Για να καταλάβετε, κάποιοι πονηροί, με μεγάλη εμπειρία στη διπλωματία, διέδιδαν ότι συμφωνημένη ήταν μέχρι και η επιμονή του Τούρκου προέδρου στη Χαμάς. Το άκουσα ως λογική εκδοχή, αφού το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να απευθυνθεί στο μουσουλμανικό του ακροατήριο. Και μας έκατσε καλά, αφού, όπως και να το κάνουμε, δεν μας «καίει» όσο τους Τούρκους η κατάσταση στη Γάζα.
Τα κουκιά και οι αγκινάρες
– Από κει και πέρα και στα του μενού, οι δύο ηγέτες και οι συν αυτοίς απόλαυσαν μια αγκινάρα στην αρχή με κάτι φρέσκα κουκιά. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν το αγαπημένο συνοδευτικό όταν απολάμβανε την τσικουδιά του ο πρεσβύτερος Μητσοτάκης. Όμως, μην πάει ο νους σας αμέσως στο πονηρό και πιστέψετε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ τάισε κουκιά τον αρχηγό Κυριάκο. Και το λέω αυτό γιατί το μενού είχε απ’ όλα. Ένα ωραίο παϊδάκι αρνίσιο, που το αποφεύγει ο δικός μας, παραδοσιακό κεμπάπ, ντολμαδάκια (καμία σχέση με αυτά της συχωρεμένης της Μαρίκας), σαλάτες εποχής και στο τέλος παραδοσιακά τούρκικα γλυκά, χαλβά και μπακλαβά. Στο σκηνικό τώρα, παντού υπήρχαν τιρκουάζ χαλιά (αεροδρόμιο και Λευκό Σαράι). Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι σύμβολο του παντουρκισμού το τιρκουάζ χρώμα. Έτσι υποδέχεται ο Τούρκος πρόεδρος τους ξένους ηγέτες. Με σύμβολα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η ενόχληση για το Falcon
– Τέλος, να σας πω ότι οι Τούρκοι αναλυτές τσαντίστηκαν όταν είδαν τον πρόεδρο Μητσοτάκη να προσγειώνεται με στρατιωτικό αεροσκάφος. Το είπαν και στα κανάλια τους. «Ο Ταγίπ πήγε Αθήνα με το προεδρικό, ενώ ο Μητσοτάκης γιατί ήρθε με στρατιωτικό;», διερωτήθηκαν, στην προσπάθειά τους να πουν κάτι, πιάνοντας μια πτυχή που δεν είχε και τόση μεγάλη σημασία. Για την ιστορία και μόνο, να σας πω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε μέχρι την Άγκυρα με το Falcon.
Πανστρατιά «γαλάζιων» για Μπελέρη
– Η καθολική στήριξη του κρατούμενου για 12 μήνες στις αλβανικές φυλακές και υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τη ΝΔ Φρέντι Μπελέρη μόνο με χείμαρρο μπορεί να παρομοιαστεί. Καθημερινά υπουργοί, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, στελέχη της ΟΝΝΕΔ κάθε γενιάς και απλά μέλη της παράταξης εκδηλώνουν την ένθερμη υποστήριξή τους ανά την Επικράτεια. Μετά τη δήλωση που έκανε από τις Βρυξέλλες για τον συμβολισμό της υποψηφιότητας Μπελέρη ο πρόεδρος της ΝΔ και την «ευλογία» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ακολούθησαν οι δύο αντιπρόεδροι της παράταξης, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης. Με δηλώσεις του δημόσια, όμως, θέση έχει πάρει και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου ήταν οι βασικοί υποστηρικτές της υποψηφιότητας, παρά τις αντίθετες γνώμες. Επιπλέον, τις τελευταίες μόνο μέρες στο πλευρό του Μπελέρη τάχθηκαν η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτριος Πτωχός, ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός. Μάλιστα, σε μια κίνηση υψηλού κομματικού συμβολισμού, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και συνυποψήφιος ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δήλωσε ότι «ο πρώτος σταυρός πρέπει να είναι στον Μπελέρη». Και όλοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στο ήδη μεγάλο κύμα στήριξης που έχουν διαμορφώσει οι υφυπουργοί Μαρία Κεφάλα και Ζέττα Μακρή, οι περιφερειάρχες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, Αλέξανδρος Καχριμάνης και Ιωάννης Τρεπεκλής αντίστοιχα, αλλά και οι βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νότης Μηταράκης, Θανάσης Καββαδάς, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης και Άγγελος Συρίγος.
Η προϋπόθεση για την αγορά των Rafale
– Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, έχουν ξεκινήσει κάποιες πρώτες συζητήσεις, διερευνώντας το ενδεχόμενο να «ψωνίσουμε» από τους Γάλλους τέσσερα επιπλέον (ολοκαίνουργια) Rafale. Μάλιστα, η σχετική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να έχει (σχεδόν) ενθουσιάσει μέχρι και τον Γάλλο πρόεδρο, Μακρόν, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα σαν να είχε αγριέψει με τον πρωθυπουργό και τη χώρα μας. Σ’ αυτήν τη ζωή ακόμη και η αγορά των αεροπλάνων φαίνεται ότι καταλαγιάζει, εκτός από τα πάθη, και τους ηγετικούς εκνευρισμούς. Επειδή, όμως, έψαξα λίγο παραπάνω το θέμα με την εξαγορά των τεσσάρων επιπλέον Rafale, σπεύδω να σας πω ότι υπάρχει μια προϋπόθεση για να προχωρήσει η (σχετική) παραγγελία. Με βάση τις καλές πληροφορίες που συνέλεξα, για να παραγγείλουμε στους Γάλλους τέσσερα επιπλέον αεροπλάνα, προηγουμένως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση των F-16, για τα οποία έχει μπει ήδη πωλητήριο. Μάλιστα, αυτοί που έχουν αναλάβει να μεσολαβήσουν για να τα πουλήσουμε σχεδόν προεξοφλούν το αίσιο τέλος. Ότι δηλαδή θα βρούμε (αν δεν έχουμε βρει ήδη) αγοραστή.
! Πάντως, κάτι μου λέει ότι οι οποίες εξελίξεις σε σχέση με την παραγγελία των τεσσάρων επιπλέον γαλλικών Rafale θα έχουν δρομολογηθεί πριν από την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Άγιον Όρος
– Επίσκεψη στο Άγιον Όρος πληροφορούμαι ότι θα πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προσεχές διάστημα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι η δεύτερη (αν όχι η τρίτη) φορά που ο Αμερικανός πρέσβης επιλέγει να βρεθεί στο Περιβόλι της Παναγιάς. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι η επιλογή του αυτήν τη φορά να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίσκεψη, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, έχει μια κάποια (μεγάλη) σηματοδότηση. Βλέπετε, οι Αμερικανοί (και όχι μόνο) θεωρούν ότι πέραν των σχέσεων που διατηρούν απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο κάποιες μονές του Αγίου Όρους, εσχάτως οι ηγούμενοι και μοναχοί προτρέπουν τους πιστούς να ψηφίσουν κόμματα όπως η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Με δεδομένα όλα αυτά, κάτι μου λέει ότι μπορώ να στοιχηματίσω για τη μονή που θα επιλέξει να διανείμει ο πρέσβης Τσούνης, που δεν είναι άλλη από τη Σιμωνόπετρα. Πάντως, προσωπικά κρατάω το γεγονός της παρουσίας του Αμερικανού αξιωματούχου στο Άγιον Όρος εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Μπλόκο στα κονδύλια του ΕΣΠΑ
– Με την ευκαιρία της επίσκεψης Τσούνη στο Άγιον Όρος, να σας πω ότι εξακολουθεί να υφίσταται το βέτο που έχει θέσει προσωπικά ο πρόεδρος Μητσοτάκης στην εισροή κοινωνικών κονδυλίων προς τις μονές. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού «πάγωσε» (και όχι αδίκως) κάθε χρηματοδότηση, είτε από κρατικούς, είτε από κοινοτικούς πόρους, προς την Ιερά κοινότητα. Ο λόγος που οδήγησε τον αρχηγό Κυριάκο να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με την προσπάθεια κάποιων ηγουμένων να το παίξουν κομματάρχες κάτι γραφικών πολιτικών σχηματισμών. Το μπλόκο, όπως μαθαίνω, έχει προκαλέσει έναν μίνι εμφύλιο μεταξύ των μονών, αφού οι φιλοαμερικανοί κατηγορούν τους φιλορώσους ότι με την τακτική που ακολούθησαν (οι δεύτεροι) οδήγησαν σε κανονικό αδιέξοδο την Ιερά κοινότητα.
Το παιχνίδι των μετρήσεων και… παραγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ
– Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι για τις μετρήσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών αποκτά μια άγρια… ομορφιά! Γκάλοπ βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προφανώς πειραγμένα, αν κρίνει κανείς τη σειρά προτίμησης που εμφανίζεται κάθε φορά. Έτσι, σε ένα από αυτά έχουμε και λέμε: Μπεκατώρου 56%, Παππάς 45%, Φαραντούρης 42%, ο ξάδερφος Κασσελάκης 40%,Τσίπρας 33%, Αρβανίτης 33% κ.ά. (παρεμπιπτόντως στη μέτρηση αυτήν «θάβονται» η Κουντουρά και η Αυγέρη…). Σε μια άλλη παράλληλη δημοσκόπηση έρχονται τα πάνω κάτω: ο Αρβανίτης πρώτος με 46% και έπονται Παππάς 40% Φαραντούρης 38%, Μπεκατώρου (πολύ πεσμένη εδώ…) 35% και δύο «αναστημένες», η Κουντουρά 32% και η Αυγέρη 26%. Σε αυτήν εξαφανίζεται ο ξάδερφος Τσίπρας… Τώρα οι κακές γλώσσες λένε ότι τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν περισσότερο επιθυμίες (και παραγγελίες), παρά πραγματικές τάσεις. Ωστόσο, ας κάνουμε υπομονή, γιατί εξ όσων πληροφορούμαι έρχονται κι άλλες «έγκυρες» μετρήσεις.
Η «ληστεία» στο Εσωτερικών και η δικαίωση της Κεραμέως
– Κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένη έχει η υπουργός Κεραμέως μετά την ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η υπουργός υπέμεινε στωικά, ολόκληρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τις ανοίκειες επιθέσεις της αντιπολίτευσης (για να ακριβολογώ των Κασσελάκη και Ανδρουλάκη), η οποία βρήκε την ευκαιρία να σπεκουλάρει στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έκδοση του σχετικού πορίσματος, με σαφή στόχο να δυναμιτίσει την αξιοπιστία των επερχόμενων ευρωεκλογών. Όπως ήταν λογικό, η Κεραμέως βγήκε στην αντεπίθεση, βάζοντας στη θέση τους τους… σπεκουλαδόρους και, πιστή στη θεσμική της προσήλωση (ως αρμόδια υπουργός), κατέθεσε αίτημα στην εισαγγελία για να αποκτήσει πρόσβαση στη δικογραφία και να καταλογίσει πειθαρχικές ευθύνες, εφόσον αυτές προκύπτουν. Κάτι μου λέει ότι η υπουργός Νίκη δεν θα το βάλει κάτω αν δεν φτάσει μέχρι τέλους τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και εδώ που τα λέμε και καλά θα κάνει, αφού αυτή η πλάκα με τις εκλογές, με τον πρόεδρο Στέφανο να τραβά μέχρι και το κάρο της αμφισβήτησής τους, ομολογώ ότι έχει παρατραβήξει…
Στο στόχαστρο της Ευρωπαίας εισαγγελέως οι συμβάσεις Λαβράνου
– Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα, αλλά κυρίως οι εκτιμήσεις σε σχέση με κάποιες υποθέσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων, που φέρονται να βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαίας εισαγγελέως. Υποθέτω ότι θυμάστε που πριν από καμπόσο καιρό η στήλη είχε κάνει εκτενή αναφορά σε κάποια από αυτά που ερευνά η Ρουμάνα εισαγγελέας. Πλέον αποτελεί κοινό μυστικό ότι η χώρα μας σχεδόν βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Και επειδή το έψαξα λίγο παραπάνω, έμαθα ότι ανάμεσα στις συμβάσεις που ερευνά είναι και κάτι τιμολόγια εταιρειών που έμμεσα η άμεσα συνδέονται (οι εταιρείες) με τον γνωστό επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο. Παρά το γεγονός ότι επέμεινα στην έρευνά μου, ομολογώ ότι δεν κατάφερα να μάθω αν πρόκειται για τον απατεώνα Λαβράνο με τα πλαστά και εικονικά, τις μαϊμού εταιρείες με τους μπροστινούς ή τον άλλον, που επενδύει σε 16 χώρες και κερδίζει κάτι περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ ετησίως από την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Πάντως, και επειδή μου είναι συμπαθής η Ρουμάνα εισαγγελέας, αν η έρευνά της εστιάζεται στον δεύτερο, για τη δική της αυτοπροστασία καλό θα ήταν πριν εκδώσει την ετυμηγορία της να συνυπολογίσει το διεθνές επιχειρηματικό εκτόπισμα του ανδρός. Γιατί δεν νομίζω ότι θα είχε κάποια αξία για την Ευρωπαία εισαγγελέα ούτε η σχέση του Λαβράνου με το Μπάκιγχαμ, ούτε φυσικά το γεγονός ότι μιλάει (όταν του ζητάει βοήθεια) στον ενικό με τον Γάλλο πρόεδρο, Μακρόν. Σε γενικές γραμμές, τέτοιου βεληνεκούς επιχειρηματίες είναι πέρα και πάνω από έρευνες, εισαγγελείς, Γραμματείς και Φαρισαίους. Είναι σαν ν’ αποφασίσει η ορθόδοξη Ρουμάνα να ερευνήσει τα τυχόν λάθη στα οποία έχει υποπέσει ο Ιησούς Χριστός.
Παίρνει άδεια η Snappi
– Πολύ καλά προχωράει το εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς και της Natech για τη δημιουργία της πρώτης ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζας, Snappi, και, όπως μαθαίνω, η ΤτΕ θα δώσει την άδεια λειτουργίας μέχρι το τέλος Ιουνίου. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της η Snappi θα παρέχει πλήρες φάσμα υπηρεσιών πληρωμών και μικροχρηματοδοτήσεις, στοχεύοντας το 2026 να έχει περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες και κοντά στις 150 συνεργασίες με εμπόρους στο embedded finance (δηλ. διάθεση χρηματοοικονομικών προϊόντων από μια μη χρηματοοικονομική πλατφόρμα). Για το 2030 το όραμα της Snappi είναι η επέκταση στο εξωτερικό και η δημιουργία πλήρους γκάμας προϊόντων που θα απευθύνονται και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εύπορους πελάτες.
Ελλιπείς οι φάκελοι των servicers
– Έληξε χθες η παράταση που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στις εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου να αποστείλουν συμπληρωμένους τους φακέλους για την αδειοδότησή τους. Στο πρώτο τσεκάρισμα των φακέλων που έκανε η ΤτΕ στις αρχές Απριλίου όλοι οι servicers, μηδενός εξαιρουμένου, βρέθηκαν ελλιπείς. Μαθαίνω ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή μόλις δύο είχαν αποστείλει συμπληρωμένους φακέλους, χθες κατέφθασαν κάποιοι ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί πιο ξεκάθαρα ποιοι θα μείνουν εκτός του νέου χάρτη εταιρειών διαχείρισης.
Στη μόδα τα αμοιβαία
– Κεφάλαια πάνω από 2,5 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην εγχώρια αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία (συγκεκριμένα τα ομολογιακά) αποτελούν εναλλακτική τοποθέτηση για τους καταθέτες, σε σχέση με τις προθεσμιακές. Το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων έχει αυξηθεί στα 18,735 δισ. ευρώ και κατά μέσο όρο οι επενδυτές αγοράζουν σε εβδομαδιαία βάση μερίδια αξίας 100 εκατ. ευρώ. Με τον ρυθμό αυτόν ο στόχος των ΑΕΔΑΚ για υπό διαχείριση κεφάλαια 20 δισ. το 2024 μοιάζει απόλυτα ρεαλιστικός και επιτεύξιμος.
Δόσεις 5,74 δισ. στις τράπεζες το 2023
– Δόσεις συνολικού ύψους 5,74 δισ. ευρώ πληρώσαμε στις τράπεζες για δάνεια στεγαστικά και καταναλωτικά το 2023. Από την επεξεργασία των 6.560.865 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν για τη χρήση 2023 προκύπτει ότι 1.767.546 ήταν οι φορολογούμενοι που δήλωσαν στο Ε1 τις υποχρεώσεις από δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά. Εξάλλου, οι Έλληνες εισέπραξαν τόκους 257,562 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις τους στις εγχώριες τράπεζες και 79,159 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις τους σε τράπεζες στο εξωτερικό. Αυτοί που δήλωσαν πως έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό ήταν 82.726 φορολογούμενοι.