THEPOWERGAME
Κόντρα στο έθιμο της Πρωταπριλιάς
– Ξεκινώντας τη σημερινή στήλη, σπεύδω να σημειώσω ότι δεν έχω καμία διάθεση να γιορτάσω τη σημερινή μέρα. Την Πρωταπριλιά, που ως γνωστόν ευδοκιμούν τα ψέματα. Κόντρα στην παράδοση και το έθιμο, θα προτιμήσω κάποιες αλήθειες. Άλλωστε, τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία και για ψέματα και για παραμύθια. Ζωή (όχι την Κωνσταντόπουλου) και όρεξη να έχουμε.
Σκέψεις ανασχηματισμού
– Δεν είναι λίγοι εκείνοι -κυρίως οι έχοντες μια σχετικά μεγάλη εμπειρία επί της πολιτικής- που θεωρούν ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης μετά τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες οφείλει να κλείσει τον κύκλο μ’ έναν (σχετικώς) εκτεταμένο ανασχηματισμό. Διαφορετικά -όπως λένε οι ίδιοι-, απλά μένει ανοικτός μέχρι τις ευρωεκλογές ο κύκλος που άνοιξε την προηγούμενη βδομάδα. Κι όταν οι κύκλοι δεν κλείνουν την ώρα που πρέπει, ο κίνδυνος της ζημιάς είναι πολύ μεγάλος. Για να μην πλατειάζω, αυτό που υποστηρίζουν οι έμπειροι της πολιτικής, βλέποντας την εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου, είναι ότι επιβάλλεται εδώ και τώρα ένας ανασχηματισμός. Διαφορετικά το μήνυμα που θα περάσει στον κόσμο είναι ότι το πρόβλημα της κυβερνητικής δυσλειτουργίας συνδεόταν με τους Παπασταύρου – Μπρατάκο, δηλαδή τον… προθάλαμο του προέδρου Μητσοτάκη. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα για την κυβέρνηση εντοπίζεται εκτός Μαξίμου και δη σε υπουργεία που κρίνονται επιβεβλημένες εδώ και τώρα οι αλλαγές. Προσωπικά δεν γνωρίζω (και δεν θα μπορούσα άλλωστε) αν ο πρωθυπουργός θα ανασύρει άμεσα το χαρτί των αλλαγών, ωστόσο δεν σας κρύβω ότι η πολιτική λογική αυτό και μόνο επιβάλλει. Συγκεκριμένα, τώρα του έχει δοθεί η σχετική πάσα και απλά μένει να σουτάρει για να σκοράρει! Γι’ αυτό και δεν αποκλείω να δούμε πέντε-έξι αλλαγές άμεσα και σίγουρα πριν από τις ευρωεκλογές.
Σήμερα το ΦΕΚ για την αναβάθμιση Βορίδη
– Από την επομένη της αποδοχής της παραιτήσεως Παπασταύρου έγινε γνωστό ότι τις αρμοδιότητες του πρώην υπουργού Επικράτειας θα τις πάρει ο υπουργός Βορίδης. Επ’ αυτού υπήρξε μια πρώτη κουβέντα ανάμεσα στον πρόεδρο Μητσοτάκη και τον αναβαθμισμένο από σήμερα (θα δημοσιευτεί και το σχετικό ΦΕΚ) υπουργό Επικράτειας. Με την ευκαιρία να σας πω ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία μια ενημερωτικής συνάντησης με τους Παπασταύρου – Μπρατάκο, ενώ ακολούθως είδε και τον Βορίδη, προκειμένου να του ανακοινώσει και επισήμως ότι αναλαμβάνει την εποπτεία του νομοθετικού έργου. Αυτό σημαίνει ότι εκτός των άλλων ο αναβαθμισμένος υπουργός θα μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, διατηρώντας ταυτόχρονα και το γραφείο της Ζαλοκώστα. Τέλος, να σας πω ότι ο αρχηγός Κυριάκος δείχνει (σχεδόν) ενθουσιασμένος από τη γενικότερη στάση και προσφορά του Βορίδη, αυτό το ομολογουμένως δύσκολο διάστημα για την κυβέρνηση.
Στη Θεσσαλονίκη ο Μπρατάκος
– Τώρα που «κρυώνουν» λίγο τα πράγματα, θέλω να σας θυμίσω κάτι που σας έχω γράψει εδώ και καιρό. Και αφορά τον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος είχε αποφασίσει (το είχε συζητήσει μάλιστα και με τον πρόεδρο Μητσοτάκη) να επιστρέψει στο ΕΒΕΑ, διεκδικώντας την προεδρία του Επιμελητηρίου. Αν και φάνταζε κάπως περίεργο, ο ίδιος ο Μπρατάκος το ήθελε πολύ, γιατί πολύ απλά πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει στον θεσμό των Επιμελητηρίων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από σίγουρη η επίσπευση των εκλογών στο ΕΒΕΑ, με τον Μπρατάκο να τίθεται επικεφαλής της παράταξής του. Με την ευκαιρία να σας πω ότι το Σαββατοκύριακο ο Μπρατάκος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα Ράπτη, σε μια προσπάθεια προσωπικής αποφόρτισης.
! Με δεδομένο ότι ο Μπρατάκος είχε τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές, και επειδή με ρωτούν πολλοί αν θα συνεχίσει, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για το αντίθετο. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, είναι από τους λίγους που γνωρίζουν τόσο καλά τον κομματικό μηχανισμό.
Ο Παπασταύρου παραμένει ενεργός
– Και μια και αναφέρθηκα στα δύο πρόσωπα των ημερών, να σας πω ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μητσοτάκη, εκτιμώ ότι και ο πρώην υπουργός Επικράτειας, Σταύρος Παπασταύρου, θα παραμείνει ενεργός πολιτικά. Μάλιστα, από το ρεπορτάζ μου προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός -που στεναχωρήθηκε πολύ από τις γνωστές εξελίξεις– έχει ήδη αφήσει κάποια πράγματα που ατύπως μπορεί να τα χειρίζεται ο συγκεκριμένος. Για παράδειγμα, κάτι ευρωπαϊκά και κάτι αλλά που με επιτυχία είχε χειριστεί από το περασμένο καλοκαίρι, θα εξακολουθήσει να τα χειρίζεται ο πρώην στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη. Με την ευκαιρία της κουβέντας, να σας πω ότι ο άνθρωπος που έχω στην πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου εντόπισε τον πρώην υπουργό Επικρατείας να εισέρχεται το μεσημέρι του Σαββάτου στο κτίριο. Αν και το έψαξα, δεν κατάφερα να μάθω αν ο Παπασταύρου είχε την ευκαιρία να δει και τον πρόεδρο Κυριάκο.
Πρόεδρος στην Helleniq Energy ο Λιβανός
– Προσωπική επιλογή του προέδρου Μητσοτάκη μαθαίνω ότι υπήρξε η επιλογή του πρώην υπουργού Σπήλιου Λιβανού στην προεδρία της Helleniq Energy. Με δεδομένο ότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί, μένει να επισημοποιηθεί τις επόμενες μέρες ο «διορισμός» ενός προσώπου που γνωρίζεται με τον πρωθυπουργό από τα χρόνια του Κολεγίου. Για την ιστορία και μόνο, να σας πω ότι ο νέος πρόεδρος των… πετρελαίων έχει στενή σχέση τόσο με τον Γιάννη Μπρατάκο (αν δεν κάνω λάθος, είναι κουμπάροι) όσο και με τον Σταύρο Παπασταύρου, με τον οποίο επίσης γνωρίζονται από τα χρόνια του σχολείου.
Τρία ονόματα για γραμματείς
– Ακόμη και σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μαρινάκη, δεν αποκλείω να ανακοινωθούν οι περιορισμένης κλίμακας αλλαγές, που συνδέονται με την κάλυψη των κενών που αφήνουν οι Παπασταύρου – Μπρατάκος. Για τον μεν πρώτο έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, όπως σας έγραψα και παραπάνω. Μένει να δούμε ποιος θα βρεθεί στην… υποβαθμισμένη θέση (αφού δεν θα είναι υφυπουργός) του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Στο πλαίσιο ενός ενδοκυβερνητικού κουτσομπολιού ακούστηκαν τα ονόματα των Γιώργου Κατσαούνου, ο οποίος προσφάτως είχε αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο με απόφαση Μητσοτάκη, του μακροβιότερου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Θανάση Νέζη, ενώ κάπου άκουσα και το ονοματεπώνυμο του επί χρόνια διευθυντή του Κικίλια, Πέτρου Αρβανιτάκη.
Ψήφος εμπιστοσύνης από Χατζηδάκη, Βορίδη, Γεωργιάδη
– Στην ιστορική ταβέρνα του «Τηλέμαχου» στην Κηφισιά, του φίλου μου Κώστα Τσιλιγκίρη, μαζεύτηκε κόσμος και κοσμάκης χθες το βράδυ, σε μια συγκέντρωση προς τιμήν του υποψήφιου ευρωβουλευτή Βασίλη Κοντοζαμάνη. Δεν θα σας κουράσω με τα όσα ειπώθηκαν, γιατί νομίζω ότι εν προκειμένω εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσαν δημοσίως τρεις πρωτοκλασάτοι υπουργοί στον Αρκά πολιτικό. Ο λόγος για τους Κωστή Χατζηδάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ικανότητες του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Σε κάθε περίπτωση, έχει μια κάποια αξία να βγαίνουν τρεις Νεοδημοκράτες, και δη υπουργοί, και να προτρέπουν τον κόσμο να ψηφίσει Κοντοζαμάνη.
Προσχωρεί στη ΝΔ ο Κατσιβαρδάς
– Κατά την πρόσφατη ψηφοφορία επί της προτάσεως δυσπιστίας αυξήθηκε κατά έναν βουλευτή η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ. Για όσους δεν το πήραν χαμπάρι, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς, που εξελέγη με τους Σπαρτιάτες, αθροίστηκε στους «γαλάζιους» 158. Ψάχνοντας, λοιπόν, έμαθα ότι ο συγκεκριμένος έχει ήδη συζητήσει την προσχώρησή του στην ΚΟ της ΝΔ. Άλλωστε, ο άνθρωπος προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης, έχοντας κολλήσει μπόλικα ένσημα σε ΔΑΠ και ΟΝΝΕΔ, όταν μεσουρανούσε στη νεολαία ο καραμανλικός τότε πρόεδρος και νυν δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Σύμφωνα με κάτι καλούς πληροφοριοδότες μου, δεν θα αργήσει η μέρα που ο Κατσιβαρδάς θα ανακοινώσει την επανένταξή του στη ΝΔ.
Κι όμως… ανεβαίνει
– Δεν είναι εύκολη άσκηση η ισορροπία μεταξύ των μεγάλων και υπαρκτών αναγκών των εργαζομένων από τη μία και των αντοχών των επιχειρήσεων από την άλλη, αλλά η κυβέρνηση καταφέρνει να βρίσκει τη χρυσή τομή μεταξύ αντιτιθέμενων συμφερόντων, όπως αποδεικνύει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο οποίος όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2019 ήταν στα 650 ευρώ και τώρα ανέβηκε στα 830. Βεβαίως, δεν γίναμε πλούσιοι, αλλά ας μην ακούμε και όσους μηδενίζουν τα πάντα, υπονοώντας ότι οι μισθοί στην Ελλάδα βρίσκονται στον πάτο των μισθών της ΕΕ. Σε σχέση με τις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση όσον αφορά την ονομαστική αξία του μισθού. Κι όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, στη 13η θέση. Επιπλέον, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού από το 2019 μέχρι το 2024 είναι σωρευτικά 16,5%, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28%. Και όπως λέει με μήνυμά του στο TikTok ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό κινείται και ο μέσος μισθός, για τον οποίο κάποιοι υποστηρίζουν ότι «μπορεί να ανέβηκε ο κατώτατος, αλλά δεν ανεβαίνει ο μέσος μισθός». Με βάση τα στοιχεία του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το 2019 ο μέσος μισθός ήταν 1.046 ευρώ και ανέβηκε στα 1.258 ευρώ στο τέλος του 2023.
Συναινετική μείωση χρεώσεων
– Σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών αποδοχής συναλλαγών με κάρτες για το θέμα της μείωσης των χρεώσεων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ μέσα στην εβδομάδα αυτήν αναμένονται συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των Mastercard και Visa. O υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της και το όπλο της νομοθετικής παρέμβασης, προκειμένου να μειωθούν οι χρεώσεις. Ωστόσο, οι μειώσεις φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν τη συναινετική οδό. Ήδη η NBG Pay, η κοινοπραξία της Εθνικής Τράπεζας και της Global Payments, έκανε την αρχή, με προμήθεια 0,50% για συναλλαγές έως 10 ευρώ που πραγματοποιούνται μέσω POS σε ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Η προμήθεια αυτή περιλαμβάνει όλα τα κόστη της πληρωμής με κάρτα στο POS, από τη χρέωση της τράπεζας που έχει εκδώσει την κάρτα έως τη χρέωση του σχήματος πληρωμών (Mastercard ή Visa) και τη χρέωση του acquirer NBG Pay, που διαχειρίζεται το POS της συναλλαγής.
! Μιλώντας για συναλλαγές με κάρτες, από το 2015 και μετά οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί μεσοσταθμικά κατά 25%, ενώ η διείσδυση των καρτών στην καταναλωτική δαπάνη διαμορφώνεται σε περίπου 40%. Στην ευρωζώνη η ΕΚΤ ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες στοιχεία για το 2022, που δείχνουν ότι η αξία των συναλλαγών με κάρτα ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτή των μετρητών. Συγκεκριμένα, το 2022 οι κάρτες έκαναν το 46% της συνολικής αξίας των συναλλαγών, έναντι 42% των μετρητών, ενώ το 2023 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου του πλαστικού χρήματος στις πληρωμές.
Και νέα εθελούσια στην Πειραιώς
– Και νέες εθελούσιες θα δούμε εντός του 2024 από τις τράπεζες. Ακούω ότι το θέμα έχει αρχίσει να συζητείται στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έκανε την τελευταία της εθελούσια έξοδο στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, μειώνοντας το προσωπικό της κατά περίπου 600 άτομα. Τώρα το προσωπικό της Πειραιώς αριθμεί 7.200 εργαζομένους και στόχος της νέας εθελούσιας θα είναι 500-600 αποχωρήσεις, κυρίως από τις υπηρεσίες και όχι τα καταστήματα. Για τα καταστήματα ακούω ότι σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 10 φέτος, αν και υπάρχει ερωτηματικό για 40 ακόμη. Το φυσικό δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνει 387 καταστήματα και από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς έχει ξεκινήσει η αναμόρφωσή τους στο πρότυπο των boutique καταστημάτων, με αυξημένη χρήση της τεχνολογίας για καθημερινές συναλλαγές διεκπεραίωσης και ενισχυμένο τον συμβουλευτικό ρόλο του υπαλλήλου για τις συναλλαγές με χαρακτήρα επένδυσης/δανεισμού.
Ρευστότητα για ΜμΕ
– Αναφέροντας τον δανεισμό, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πιέσεις στις τράπεζες παραμένουν σε ισχύ, αλλά είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση (και η Τράπεζα της Ελλάδος) δεν μπορούν να κάνουν εμπορική πολιτική. Άλλωστε, οι τράπεζες δεν θα είχαν λόγο να μη δώσουν περισσότερα δάνεια σε ΜμΕ αν διαπίστωναν ότι η επιπλέον ζήτηση προέρχεται από υγιείς εταιρείες και δεν κινδυνεύουν με αναζωπύρωση των «κόκκινων» δανείων. Ακούω ότι στο ΥΠΕΘΟ ξανασκέφτονται τα κίνητρα που είχαν δοθεί για τις συγχωνεύσεις ΜμΕ, προκειμένου να αποκτήσουν το αναγκαίο μεγαλύτερο μέγεθος για τον ανταγωνισμό, και δεν αποκλείεται διεύρυνσή τους στο προσεχές μέλλον. Πάντως, πρέπει να αλλάξει και η κουλτούρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επίσης να ενισχυθεί η ενημέρωσή τους. Για παράδειγμα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αυτήν τη στιγμή κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ (από το πράσινο ταμείο, την ψηφιοποίηση, την καινοτομία, τα οπτικοακουστικά μέσα, το ΤΜΕΔΕ), που τρέχουν για χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων. Και, όπως μαθαίνω, επίκειται ένα τρίτο ΤΕΠΙΧ, προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 150 εκατ. για startups. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα έχει δύο πυλώνες -χαμηλότοκο δανεισμό και εγγυήσεις-, τους οποίους οι ΜμΕ θα μπορούν να επιλέξουν ή και να συνδυάσουν για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.
! Το 2023 πούλησε στην Παγκρήτια Τράπεζα και έφυγε από την ελληνική αγορά, αλλά η HSBC δεν έχει τελειώσει με το συμμάζεμα των δραστηριοτήτων της διεθνώς. Κλείνοντας ο Μάρτιος, ολοκλήρωσε την πώληση της μονάδας της στον Καναδά, HSBC Bank Canada, στη Royal Bank of Canada (RBC), έναντι 9,96 δισ. δολ., και από σήμερα τα πρώην υποκαταστήματα της HSBC Canada θα λειτουργούν ως καταστήματα της RBC. Πληροφορούμαι ότι στην RBC μεταφέρθηκαν 4.500 υπάλληλοι της HSBC Canada και 780.000 πελάτες.