THEPOWERGAME
Το παρασκήνιο μιας συνάντησης που ακυρώθηκε
– Στην κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι εδώ και μέρες είχαν πάρει μια πρόγευση της φοβίας του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να συζητήσει με τον πρόεδρο Μητσοτάκη το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Γι’ αυτό και αποφάσισαν, προκειμένου να του κάνουν κάπως πιο εύκολη τη ζωή εν όψει και των επικείμενων εκλογών, να προηγηθεί η συνάντηση με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ. Όμως ο Σούνακ έψαχνε την αφορμή και τη βρήκε κάπου «κρυμμένη» σε μια φράση του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Επειδή όμως πίσω από την κίνηση του απόλυτου εντυπωσιασμού που προσπάθησε να κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν υπάρχει ουσία, επαναλαμβάνω ότι για την ιστορία της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει γίνει πολλή και σοβαρή δουλειά. Συγκεκριμένα, έχει σχεδόν συμφωνηθεί ο δανεισμός για 15 χρόνια και απλώς μένει να βρεθεί ένας κανονικός ηγέτης (στη Βρετανία) για να υλοποιήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Προεκλογικό τρικ για να συσπειρώσει
– Με δεδομένο ότι ο Σούνακ βρίσκεται πίσω 20 μονάδες και πάνω σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, δεν σας κρύβω ότι κάποιοι εξέλαβαν τη χθεσινή απόφαση να ακυρώσει τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μητσοτάκη και ως μια κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα. Επί της ουσίας, θέλησε να συσπειρώσει το ακροδεξιό κοινό στο πρόσωπό του. Πάντως, για να έχουμε όλη την εικόνα, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα.
Ενημέρωση από τον πρέσβη
– Το πρόσωπο που ενημέρωσε για την ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του ήταν ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα. Τουλάχιστον σε αυτό ο Σούνακ ακολούθησε τον ορθό διπλωματικό δρόμο. Εκεί που τα έκαναν και πάλι σαλάτα οι Άγγλοι ήταν όταν πρότειναν ο πρόεδρος Μητσοτάκης να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό. Είναι σαν να λέμε ότι θα έρθει στην Αθήνα ο Μακρόν, θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο, λίγο πριν συναντηθούν θα του την ακυρώσει και θα εμφανιστεί ο πρέσβης να του πει να δει τον Παναγιώτη Πικραμμένο. Στα σοβαρά τώρα, να σημειώσω ότι η ελληνική αποστολή απέρριψε αμέσως το σχετικό αίτημα. Να δει δηλαδή ο Μητσοτάκης τον βοηθό του Σούνακ.
! Η συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά κυρίως το Βρετανικό Μουσείο. Σε αυτό το επίπεδο έχουν προχωρήσει οι επαφές. Εκεί έχει γίνει η συζήτηση που σχετίζεται με τον δανεισμό για 15 χρόνια.
Ο Κύρτσος ανακάλυψε συνάντηση Κάρολου – Κυριάκου
Και σαν μην έφταναν όσα εκτυλίχθηκαν επί βρετανικού εδάφους, ο ευρωβουλευτής Κύρτσος αποκάλυψε (για να ακριβολογώ ανακάλυψε) και συνάντηση του προέδρου Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν συνέβη, γιατί θα το είχαμε μάθει, εκτός κι αν έμενε επτασφράγιστο μυστικό από το Μαξίμου. Πιθανολογώ λοιπόν ότι ο Κύρτσος μπέρδεψε τον επικεφαλής των Εργατικών με τον Κάρολο. Ποιος όμως δίνει σημασία σε τόσο ανεπαίσθητα λάθη; Ούτε ο Αντώναρος.
Η αναφορά Μητσοτάκη στην παραγωγή γαλλίου…
– Ένας συνάδελφος που από μικρός παρακολουθεί συνολικά τη δραστηριότητα του προέδρου Μητσοτάκη, διαβάζοντας τα όσα υποστήριξε χθες στο διεθνές φορούμ επενδυτών που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κοντοστάθηκε (ο συνάδελφος) στην αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός σχετικά με την παραγωγή του γαλλίου. Αν και καλά διαβασμένος (ο συνάδελφος), δεν είχε παρακολουθήσει τις σχετικές αναζητήσεις του αρχηγού Κυριάκου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας έψαξε και βρήκε διάφορα που σχετίζονται με το γάλλιο, που, αν κρίνω από τα όσα μου μετέφερε, θα γίνει ακόμη πιο πλούσιος ο Μυτιληναίος και σίγουρα πιο οικονομικά σταθερή η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να γίνει παραγωγός γαλλίου για την ΕΕ, ενός ορυκτού που είναι απαραίτητο για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων.
…που παράγει η εταιρεία Αλουμίνιον
– Ο καλός συνάδελφος, που του αρέσει να ψάχνει, έκανε κανονική έρευνα, φοβούμενος μήπως την επόμενη φορά που συναντήσει τον πρόεδρο Μητσοτάκη τον ρωτήσει πώς βλέπει την παραγωγή του γαλλίου στη χώρα μας. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Σύμφωνα με ένα παλιότερο δημοσίευμα, λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η ΕΕ επιδιώκει να καταστεί αυτάρκης στην προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών. Όσον αφορά τον δεύτερο τομέα, το παράδειγμα του γαλλίου δείχνει τόσο ότι η ΕΕ μπορεί πράγματι να γίνει ανεξάρτητη, όσο και ότι η Ελλάδα δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. «Στα βουνά της Βοιωτίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Εκεί η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος λειτουργεί τα μεγαλύτερα ορυχεία βωξίτη στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο βωξίτης που εξορύσσεται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσιος όχι μόνο σε αλουμίνιο, αλλά και σε γάλλιο», παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Μέχρι στιγμής η ΕΕ καλύπτει το 71% των αναγκών της σε γάλλιο με εισαγωγές από την Κίνα. Με δεδομένες τις ασταθείς συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο ελληνικός όμιλος Μυτιληναίος, του προέδρου Βαγγέλη, στον οποίο ως γνωστόν ανήκει η Αλουμίνιον της Ελλάδος. «Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς προσέγγισε με το ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να παράγουμε γάλλιο», είχε αποκαλύψει μιλώντας σε ξένο δίκτυο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη δήλωσε πως «θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε γάλλιο ολόκληρης της ΕΕ». Άντε τώρα να πιστέψω ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μητσοτάκη ο Μυτιληναίος βασικό θέμα της κουβέντας δεν ήταν το γάλλιο, που δύναται να καλύψει τις ανάγκες όλης της Ευρώπης, αλλά πώς θα μοιραστεί (και αν θα μοιραστεί) η πίτα του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης. Αν κρίνω από την επίμαχη αναφορά του πρωθυπουργού, όχι μόνο το έχει συζητήσει με τον πρόεδρο Βαγγέλη, αλλά έχουν καταλήξει και στο πώς θα χειριστούν το όλο project, που, όπως αντιλαμβάνεστε, ξεπερνά -κατά πολύ- το πλαίσιο μιας ιδιωτικής εταιρείας.
Επικοινωνιολόγο από τις ΗΠΑ «εισάγει» ο Κασσελάκης
– Απίστευτα πράγματα αναμένεται να δουν τα ματάκια μας και να ακούσουν τ’ αυτάκια μας στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί, όπως με πληροφορεί αυτή η καλή πηγή που έχω στη «νέα Κουμουνδούρου», ο πρόεδρος Κασσελάκης σκοπεύει να προσλάβει για τις ανάγκες της προεκλογικής καμπάνιας επικοινωνιολόγο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λογικό, αφού κι εγώ να ήμουν στη θέση του, δεν θα εναπόθετα το μέλλον μου (ασχέτως αν υπάρχει) στις συμβουλές και γενικότερα τις αμπελοφιλοσοφίες του Καρτερού. Επειδή όλα θα στηριχτούν στην επικοινωνία, εκεί που οφείλω να παραδεχτώ ότι παίζει καλή μπαλίτσα ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί παρά να φέρει έναν επαγγελματία του είδους και δη Αμερικανό. Άλλωστε, πάντα στην Αριστερά είχαν μια τάση δημοσίως να καταγγέλλουν τους Αμερικανούς και από την πίσω πόρτα να υποκλίνονται στο μεγαλείο τους. Ο μόνος που ξέμεινε στους Ρώσους από την εποχή του Τσερνόμπιλ είναι ο μπάρμπα Θανάσης ο Καρτερός.
Παγωμάρα στη συνάντηση Ανδρουλάκη – Αγγελούδη
– Οι Κινέζοι λένε ότι μια φωτογραφία τις περισσότερες φορές αξίζει περισσότερες από χίλιες λέξεις. Εν προκειμένω, αυτή που ανέβασε ο πρόεδρος Ανδρουλάκης από την πρώτη, μετεκλογικά, συνάντησή του, με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, ίσως και να αξίζει και… 2.000 λέξεις. Αν κρίνω από το σχετικό στιγμιότυπο, μάλλον επιβεβαιώθηκε η παγωμάρα (ανάμεσα στις κενές καρέκλες) που επικρατεί στις σχέσεις των δύο ανδρών. Και υποθέτω ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν και η καλύτερη για να την επιλέξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να τη δώσει στη δημοσιότητα. Εκτός κι αν το βρίσκει ενδιαφέρον ο συνομιλητής του να κοιτάζει κάπου στο κενό, την ώρα που ξέρει ότι απαθανατίζουν τη στιγμή. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι σχέσεις των Ανδρουλάκη – Αγγελούδη σταθερά και διαχρονικά κινούνταν στο χειρότερο επίπεδο και, όπως φαίνεται, εξακολουθούν να κινούνται εκεί. Άλλωστε, ουδείς παραβλέπει το γεγονός ότι o δήμαρχος Θεσσαλονίκης απέφυγε να πάει στη Χαριλάου Τρικούπη και ότι εκείνος που προσήλθε για να τον συναντήσει ήταν ο πρόεδρος Νίκος και μάλιστα επί μακεδονικού εδάφους.
Αμερικανικές πιέσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
– Επειδή το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε σχέση με το φημολογούμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πρέπει να σας πω ότι κάπου στο βάθος του ορίζοντα διακρίνω ένα ζωηρό (μα πολύ ζωηρό) ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα. Συγκεκριμένα, τόσο οι εν Ελλάδι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, όσο και κάποιοι δυνατοί παίκτες που βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να νομοθετήσει (και μάλιστα άμεσα) τη σχετική ρύθμιση. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που επισπεύδει τα όσα ήδη έχει αποφασίσει ο πρόεδρος Μητσοτάκης. Φυσικά, βλέποντας την έκταση που έχει πάρει η όλη συζήτηση εντός και εκτός ΝΔ, δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο να πέφτει στο τραπέζι για να θολώσει κάτι άλλα, που η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να συζητούνται. Σε κάθε περίπτωση, κάτι μου λέει ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προωθήσει προς νομοθέτηση μια ρύθμιση που θα δίνει κανονικά τη δυνατότητα της υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια. Χωρίς όρια και κυρίως χωρίς αποκλεισμούς. Μάλιστα, επί του παρόντος δείχνει να αδιαφορεί και για τις οποίες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του να νομοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Κομματική πειθαρχία στους υπουργούς
– Επειδή ακούω πολλά και διαφορετικά για τις επιλογές (λέει) που θα δίνει σε υπουργούς και βουλευτές ο πρόεδρος Μητσοτάκης, στην περίπτωση που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σπεύδω να προεξοφλήσω ότι ακόμη κι αν δώσει τη δυνατότητα του «παρών» στους βουλευτές, για τους υπουργούς δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί κανονικά και με τον νόμο κομματική πειθαρχία. Έτσι, αν κάποιος εκ των υπουργών καταψηφίσει ή απέχει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, αυτομάτως θα θέσει εαυτόν εκτός κυβέρνησης και «παίζεται» αν θα μπορεί να διασωθεί και ως βουλευτής της ΝΔ. Πάντως, ένας φίλος μου εντόπισε αργά το απόγευμα της Παρασκευής τον υπουργό Επικράτειας, Μάκη Βορίδη, να συζητεί επί ώρα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος (λέει) έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο να ενημερώσει τον πρώτο για την ενόχληση του Μαξίμου (που σας έγραφα χθες), με αφορμή κάτι δηλώσεις που είχε κάνει, τις οποίες, αν κατάλαβα καλά, κάπως μάζεψε χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Η «γέφυρα Παπασταύρου», που ενώνει Μαξίμου – Σαμαρά
– Από την εποχή που αποχώρησε ο Γρηγόρης Δημητριάδης από το Μαξίμου, ο άνθρωπος που ανέλαβε να συνομιλεί για λογαριασμό του προέδρου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι ο νυν υπουργός Επικράτειας, Σταύρος Παπασταύρου. Απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένου ότι ο τελευταίος δεν διέκοψε πότε την επικοινωνία με τον Μεσσήνιο πολιτικό. Απεναντίας, πήγαινε τουλάχιστον κάθε δέκα μέρες και συζητούσε μαζί του διάφορα θέματα, που δεν αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την πολιτική. Δεν σας κρύβω ότι ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές για τις σχέσεις των Μητσοτάκη – Σαμαρά, η παρουσία Παπασταύρου λειτούργησε απολύτως πυροσβεστικά. Κάπως έτσι λειτουργεί και στην παρούσα φάση, που ο πρόεδρος Αντώνης δείχνει κάπως να λησμονεί το μακρινό 2014. Δεν ξέρω τι μπορεί να καταφέρει ο φίλος μου ο Σταύρος, ωστόσο προσωπικά δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση του. Και δεν θα ήθελα γιατί, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, αν είχα την αίσθηση, πλέον έχω τη βεβαιότητα ότι έχει δει όνειρο, και όχι σαν κι αυτά που βλέπω τα μεσημέρια εγώ. Κάτι αλλά, που πολλές φορές εξελίσσονται και ως εφιάλτες.
Η σημαντική αλλαγή στο φορολογικό (που κατατίθεται απόψε)…
– Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πιθανότατα σήμερα το βράδυ θα αποσαφηνίζεται ότι ο οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, εφόσον προσφύγει στην ΑΑΔΕ και ζητήσει να γίνει έλεγχος στα βιβλία του. Είναι μια κίνηση ματ, που αφαιρεί τα σημαντικότερα επιχειρήματα απ’ όσους διαμαρτύρονται. Ως γνωστόν, η πρόβλεψη αυτή υπήρχε δειλά και στο αρχικό σχέδιο του νομοσχεδίου -ήταν η μαγική λέξη «ιδίως», στην οποία αναφερόταν ο υπουργός Χατζηδάκης όταν μιλούσε για το μαχητό του τεκμηρίου-, αλλά πλέον αποσαφηνίζεται ρητώς για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις.
…και τα 2.600 σχόλια της διαβούλευσης
– Τελικά στη διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο διατυπώθηκαν περισσότερα από 2.600 σχόλια και χθες όλη μέρα το οικονομικό επιτελείο επεξεργαζόταν τα σχόλια αυτά. Όπως με πληροφορεί μια αξιόπιστη πηγή που διαθέτω στο υπουργείο του Κωστή, οι όποιες αλλαγές θα «κλειδώσουν» σε μια σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Ωστόσο, πρέπει να θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι θα βελτιωθεί το σύστημα των προσαυξήσεων λόγω του τζίρου και θα υπάρξουν μέριμνες και εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες (λ.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, κυλικεία κ.λπ.). Σε γενικές γραμμές, ο υπουργός Χατζηδάκης από την πρώτη στιγμή (αλλά και διαχρονικά) δείχνει διάθεση συνεννόησης όταν αντιλαμβάνεται την ορθότητα των αιτημάτων.
Ρεκόρ απολογούμενου από τον Δικηγορικό Σύλλογο κατέχει ο Χατζηδάκης
Πόσες φορές έχει καλέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τον Κωστή Χατζηδάκη σε απολογία και πόσες τον έχει παραπέμψει στο Πειθαρχικό; Νομίζω ότι ο υπουργός Κωστής πρέπει να κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ. Αν θυμάμαι καλά, η πρακτική αυτή ξεκίνησε την εποχή των μνημονίων, όταν ο Χατζηδάκης ήταν υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά, συνεχίστηκε όταν ο Κωστής έγινε υπουργός Εργασίας και… κορυφώνεται τώρα, που έγινε υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, ο Κωστής δεν εκπροσωπεί τους δικηγόρους στη Βουλή. Εκπροσωπεί όλους τους πολίτες και πρέπει να έχει λειτουργική ανεξαρτησία, όπως όλοι οι βουλευτές. Αυτό ίσως είναι «λεπτομέρεια» για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τους λάτρεις των σοβιετικών παραδείσων. Από τους εκπροσώπους των δικηγόρων περιμένουμε μια πιο δημοκρατική προσέγγιση. Ψιλά γράμματα για επαγγελματίες συνδικαλιστές, θα μου πείτε;
Χαμηλό βαρομετρικό για την Dimand του Ανδριόπουλου
– Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες φτάνουν εσχάτως στ’ αυτιά μου σε σχέση με το χαμηλό βαρομετρικό που καταγράφει η εταιρεία Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου. Όπως μου λένε, από εκεί που ήταν έτοιμη να απογειωθεί, εσχάτως έχει αρχίσει να ψάχνει αεροδιάδρομο προκειμένου να προσγειωθεί με ασφάλεια, δεδομένου ότι το αεροσκάφος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Κι όταν αναφέρομαι σε αεροσκάφος, αντιλαμβάνεστε ότι έχει μεταφορική έννοια η αναφορά. Για να μη σας μπερδέψω με πολλά, σπεύδω να σας πω ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Dimand συνδέεται με την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τόσο τα εν εξελίξει project, όσο κι αυτά που είναι στα… χαρτιά. Το γεγονός αυτό έχει δυσκολέψει τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, αν κρίνω και από μια δεύτερη πληροφορία που κυκλοφορεί εσχάτως στην πιάτσα, σύμφωνα με την οποία η Dimand καθυστερεί και μάλιστα αρκετά τις πληρωμές της. Και όλα αυτά έχω την αίσθηση ότι αντανακλούν (αρνητικά) στο Χρηματιστήριο και φυσικά στην αγορά.
Η άλλη εικόνα της Ελλάδας
– Επανέρχομαι στο Λονδίνο και στο πανηγυρικό κλίμα για την Ελλάδα στο road show της Morgan Stanley. Δεν υπάρχει ούτε η δυσπιστία άλλων καιρών, ούτε ο φόβος ότι η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει με το πρώτο πρόβλημα στην παγκόσμια ή στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα, για να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει θα συνεχιστεί», είπε στους επενδυτές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Χτίζοντας συνεχώς αξιοπιστία, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στους ξένους επενδυτές ότι η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης και ότι πρώτη πρόκληση είναι το πώς θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης όχι μόνο στους δείκτες, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά: φιλική προς τους επενδυτές, βιώσιμη, που αξιοποιεί τις τεχνολογικές προκλήσεις, κοινωνικά δίκαιη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και μηνύματα με εγχώριους αποδέκτες. «Θα έλεγε κανείς ότι έπειτα από μια ηχηρή πολιτική νίκη, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα “διάλειμμα”. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Έχω καταστήσει επίσης πολύ σαφές στην ομάδα μου ότι δεν θα ανεχθώ καμία αλαζονεία ή καμία αντίληψη πολιτικής υπεροχής, απλώς και μόνο επειδή η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Η μεγαλύτερη αντιπολίτευση για εμάς είναι τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας», είπε, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις στο ακροατήριο στο Canary Wharf.
Η παρέμβαση Μυτιληναίου και η κατασκευή των ΑΠΕ
– Παρακολούθησα με ένα σχετικό ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου της καρδιάς μας, Ευάγγελου Μυτιληναίου, στο πάνελ «Energy Transition in Greece», στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Morgan Stanley. Και απ’ όλα όσα υποστήριξε δεν σας κρύβω ότι στάθηκα στην απάντηση που έδωσε στο σχετικά κοινότοπο ερώτημα, τι σημαίνει η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τι εργαλεία έχει η χώρα για να πετύχει απανθρακοποίηση. Επειδή απ’ αυτά δεν σας κρύβω ότι δεν καταλαβαίνω και πολλά, οφείλω να παραδεχτώ ότι τα όσα είπε ο πρόεδρος Βαγγέλης επί του θέματος με άφησαν κάπως με… ανοικτό το στόμα. Όπως είπε ο Μυτιληναίος, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν επιλύεται αποκλειστικά με την κατασκευή περισσότερων ΑΠΕ. «Αυτός ήταν ένας μύθος που έχει πια καταρριφθεί, καθώς συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά να έχουμε μηδενικές τιμές, εξαιτίας των ΑΠΕ. Κι αυτό γιατί υπάρχει υπερεπάρκεια σε συγκεκριμένες ώρες και το αντίθετο σε άλλες, όπως π.χ. κατά το Σαββατοκύριακο. Και αυτό καθίσταται πλέον μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν επενδύσουμε στην κατασκευή δικτύων και στη χωρητικότητά τους, τότε η κατάσταση θα εκτροχιαστεί». Στη συνέχεια ο πρόεδρος Βαγγέλης πήγε ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας πως το μοντέλο του μέλλοντος θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου, που θα εμπλουτίζεται σταδιακά και από άλλα «πράσινα» προϊόντα, όπως το υδρογόνο και η βιομάζα. Το βασικό θα πρέπει να είναι η ασφάλεια τροφοδοσίας, ώστε ο πλανήτης να μην απειλείται από παράγοντες όπως π.χ. ο πόλεμος στην Ουκρανία. Άντε τώρα, ακόμη και να μη γουστάρεις τον Μυτιληναίο, να μη δεχτείς το ρεαλιστικό της προσέγγισής του.
! Σήμερα το πρωί τα φώτα θα πέσουν στις τράπεζες και στο πάνελ με Καραβία, Ψάλτη, Μυλωνά και Μεγάλου, που θα συντονίσει η ειδική αναλύτρια της Morgan Stanley, Nida Iqbal. Χθες οι τράπεζες είχαν πληθώρα ραντεβού με επενδυτές. Όπως έμαθα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τις Alpha και Eurobank, λόγω του ότι είναι οι δύο πλήρως ιδιωτικές τράπεζες. Η Alpha Bank, μάλιστα, μετά το deal με τη Unicredit είχε και πρωτιά στο πλήθος συναντήσεων με επενδυτές: 37 επενδυτικά σπίτια. Σήμερα στο επίκεντρο θα βρίσκεται η τράπεζα Πειραιώς, που βγαίνει στις αγορές με senior preferred ομόλογο, 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο βάσει του pre-marketing αναμένεται γύρω στο 7%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα δάνεια…
– Στη Βουλή ψηφίζεται αύριο, Τετάρτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα δάνεια και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη θα προχωρήσει στην καταψήφισή του επί της αρχής. Γιατί, όπως λέει, «το νομοσχέδιο βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η Νέα Δημοκρατία και αίρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, εξακολουθεί να μην προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη και αυξάνει τον κίνδυνο νέων βαρών για τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εγγυήσεις να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος».
…χρησιμοποιώντας την ίδια κασέτα
Αντιπαρέρχομαι το ότι η ίδια εκτός τόπου και χρόνου κασέτα έπαιζε (από το παλαιό όλον του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ) μονότονα τα προηγούμενα χρόνια, κάθε φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ έφερνε νομοσχέδια στη Βουλή για να αντιμετωπίσει το ιδιωτικό χρέος. Έστω και αν εν τω μεταξύ γίνονταν συνεχή βήματα προόδου στο θέμα του ιδιωτικού χρέους, με συνεχείς αναβαθμίσεις της προστασίας των ευάλωτων και της πρώτης κατοικίας. Επειδή ο πρόεδρος Στέφανος και wannabe πρωθυπουργός απουσίαζε από την Ελλάδα, θα περιοριστώ σε ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παίρνω το θάρρος γιατί ο ίδιος έχει ζητήσει λίγο χρόνο για να μάθει και έχει δηλώσει ότι μαθαίνει γρήγορα.
Μια σύντομη αναδρομή…
Η πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει χωρίς πλαίσιο προστασίας την πρώτη κατοικία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει προστασία της πρώτης κατοικίας με τον περίφημο νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010). Ο οποίος, όμως, αφενός δεν προέβλεπε «φίλτρα» για να μην μπορούν να επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αφετέρου δεν έδινε συνολική βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Ακόμη κι αν λάμβαναν μια ρύθμιση του δανείου τους, οι δανειολήπτες αδυνατούσαν να την εξυπηρετήσουν, εξαιτίας των λοιπών οφειλών τους (ειδικά αυτών προς το Δημόσιο), που δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν. Στα τέλη του 2015 συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον νόμο 4346/2015, ο οποίος έθετε ως καταληκτική προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου 2018. Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία με τον νόμο 4592/2019.
…για όσους δεν διάβασαν το νομοσχέδιο
– Λέει κι άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνουν όχι μόνο άγνοια του παρελθόντος, αλλά και άγνοια του παρόντος. Σαν να μη διάβασαν καν το νομοσχέδιο και σαν να μην ξέρουν πώς λειτουργούν οι αγορές. Αρκεί να δει κάποιος τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί δυνατότητας μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις ή για το ότι θα ζητήσει να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» και έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως και οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που έδωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση ώστε να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. «Αντιπολίτευση σε πολιτική σύγχυση, που λέει όχι σε όλα και με τη στάση της επιδοτεί για μία ακόμη φορά τη Νέα Δημοκρατία», όπως συνόψισε ο ΥΠΕΘΟ, Κωστής Χατζηδάκης, χθες βράδυ στη Βουλή.
! Στη Βουλή σήμερα έχουν προσκληθεί και οι servicers να τοποθετηθούν στο νομοσχέδιο σε ό,τι τους αφορά. Και μαθαίνω ότι θα πουν για το σύντομο διάστημα (έως 31/3/24) μέσα στο οποίο τους ζητείται να στηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των οφειλετών. Όπως λένε, οι τράπεζες χρειάστηκαν 2-3 χρόνια για να στήσουν το web banking και από τις εταιρείες διαχείρισης ζητείται αυτό να γίνει σε τρεις μήνες. «Εδώ τα Πρωτοδικεία είναι με νόμο υποχρεωμένα να αναρτούν τις αποφάσεις του ν. Κατσέλη και δεν το έχουν εφαρμόσει», λένε οι servicers, αναφέροντας δύσκολες περιπτώσεις δανείων, για τις οποίες δεν έχουν εικόνα. Για τους servicers μεγάλο ζητούμενο από τον νέο νόμο είναι να διασφαλίζουν ότι οι ρυθμίσεις θα τηρούνται. Εξ ου και ζητούν όσοι οφειλέτες κάνουν αναστολή πλειστηριασμού και ρυθμίζουν την οφειλή, η ρύθμιση αυτή να ενέχει θέση εκτελεστού τίτλου και να επιτρέπει άμεσα αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον η ρύθμιση παύσει να εξυπηρετείται. Μια προκαταβολή της οφειλής κρίνεται επίσης απαραίτητη από τους servicers.