THEPOWERGAME
Σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ
– Αποκαλυπτική υπήρξε η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αφού έδειξε την ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών Κασσελάκη. Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει επέλθει η διάσπαση, το 12,9% θεωρείται ένα πολύ υψηλό ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι πλέον αδαείς αντιλαμβάνονται ότι μετά τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει κάτω από το 10%. Πάντως, σήμερα πληροφορούμαι ότι έρχεται δεύτερη δημοσκόπηση, αυτήν τη φορά από την εταιρεία Metron Analysis, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Από τη φρέσκια έρευνα προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται (λέει) στην περιοχή του 16%, μετά την αναγωγή που ως γνωστόν συνηθίζει να κάνει ο φίλος μου ο Στράτος ο Φαναράς. Το εντυπωσιακό σε όλες τις έρευνες, και αυτό είναι που με κάνει να μην κοιμάμαι τα βράδια, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, παρά την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνει να ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ του προέδρου Ανδρουλάκη.
Προβληματισμός για τη στάση Ερντογάν
– Αν και δεν παρακολουθώ τα διπλωματικά, τις τελευταίες μέρες δεν σας κρύβω ότι, με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ, άρχισα να ασχολούμαι λίγο περισσότερο με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Ένας από τους λόγους που το έκανα έχει να κάνει με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, που συνδέονται με τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Τα όσα έχει δηλώσει ο τελευταίος, σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές πληροφορίες που φτάνουν στ’ αυτιά των Ελλήνων διπλωματών (και όχι μόνο), έχουν προκαλέσει μια κάποια ανησυχία στον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη, που παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τα όσα διαδραματίζονται επί τουρκικού εδάφους. Ανεξάρτητα από τα όσα παρακολουθεί η ελληνική πλευρά, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως «χρυσή» ευκαιρία για να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο μεγάλος ηγέτης του Ισλαμικού Τόξου. Το πάθος αυτό μπορεί κάλλιστα να τον οδηγήσει και σε εξτρεμιστικές ενέργειες κατά της Ελλάδος.
Ο Πιερρακάκης και η πρόκληση της Κύπρου
– Μια ενδιαφέρουσα δήλωση έβγαλε η συνάντηση μεταξύ των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής και της Κυπριακής Βουλής, καθώς ο βουλευτής του ΕΔΕΚ – Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κύπρου, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν στέρησαν από τα δημόσια, αλλά αντίθετα τα βοήθησαν». Μάλιστα, ο Κύπριος βουλευτής ανέτρεξε στα φοιτητικά του χρόνια στο ΕΜΠ, τότε που η συζήτηση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα βρισκόταν στο ίδιο σημείο με σήμερα. Παρών στη συνεδρίαση ήταν, φυσικά, και ο υπουργός Πιερρακάκης, που σημείωσε ότι η ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο αποτελεί ένα παράδειγμα πάνω στο οποίο πρόκειται να «πατήσει» η Ελλάδα όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και επανέλαβε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στα κριτήρια ποιότητας.
Ένας άθλος για τον Στάσση της ΔΕΗ
– Την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία ολοκλήρωσε η ΔΕΗ, φέρνοντας με επιτυχία εις πέρας την πρώτη σημαντική επέκτασή της στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια προσωπική επιτυχία του Γιώργου Στάσση, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να μετατρέψει τη ΔΕΗ από εταιρεία… κουρέλι σε κανονική επιχείρηση. Μάλιστα, από εκεί που κυριαρχούσαν οι Φωτόπουλοι και οι άλλοι συνδικαλιστές, πλέον κυριαρχούν οι επενδύσεις και οι επενδυτές. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μιλάμε για εύκολη υπόθεση, αφού το δυσκολότερο που κλήθηκε να αλλάξει ο Στάσσης ήταν η νοοτροπία που οδηγούσε στη χρεοκοπία. Επειδή λοιπόν δεν ξύπνησε ένα πρωί ο συγκεκριμένος και είπε «πάω να σώσω τη ΔΕΗ», οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στον Κωστή Χατζηδάκη, που όντας υπουργός Ενέργειας ανακάλυψε τον Στάσση.
! Και μια και αναφέρθηκα στο deal της ΔΕΗ με την Enel, να σας πω ότι πολύ σύντομα μαθαίνω ότι θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της «Κωτσόβολος» από την εταιρεία που διοικεί ο Στάσσης. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έχει ενοχλήσει τον Θόδωρο Φέσσα, που προφανώς είχε προετοιμαστεί να πάρει τσάμπα τη συγκεκριμένη αλυσίδα.
Ο πόλεμος της Ερμιόνης!
– Πρωτοφανή είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη με αφορμή τα σχέδια του Ιρλανδού Κροίσου Πολ Κόλσον και του τοπικού συνεργάτη του, της οικογένειας Γούτου! Πανίσχυροι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει δύο στρατόπεδα: το ένα θεωρεί πως η περιοχή πρέπει να μείνει ανέγγιχτη και να μη γίνει «νέα Μύκονος». Το άλλο, στο οποίο συμμετέχουν και κάποιοι που έχουν αγοράσει οικόπεδα κοντά στα ακίνητα που θέλει να αξιοποιήσει ο Ιρλανδός, πιστεύει πως υπάρχει περιθώριο για ήπια ανάπτυξη. Η κατάσταση έχει γίνει περίπλοκη, γιατί στο παιχνίδι συμμετέχουν ακόμα και (νυν) Άραβες πρίγκιπες με (πρώην) πράκτορες! Μιλάμε για πολύ δυσάρεστη εικόνα, με εμπλοκή τοπικών δημόσιων υπηρεσιών, με εκατέρωθεν πιέσεις σε υπουργούς και βουλευτές κ.ο.κ. Παλιές φιλίες δοκιμάζονται, εβδομαδιαίες μαζώξεις αραιώνουν, βαριές κουβέντες ανταλλάσσονται μέσω τηλεοπτικών ρεπορτάζ και εφημερίδων. Γι’ αυτό τραβάει τα μαλλιά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο οποίος έβγαλε στον αέρα τον διαγωνισμό για το μεγάλο ακίνητο στη Βερβερόντα όταν έχει φουντώσει ο πόλεμος. Δεν είναι τυχαίο πως εμφανίστηκε στον σχετικό διαγωνισμό μόνο ο Γούτος, που δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως «ουδεμία σχέση» έχει με τον Κόλσον! Δεν τον πιστεύουν πολλοί όμως.
Στη Βουλή το Μέγαρο Μποδοσάκη
– Σας έγραφα χθες για το κτίριο του Ιδρύματος Μποδοσάκη και το ενδιαφέρον (μεταξύ των άλλων) που είχε επιδείξει ο πρόεδρος Γιάννης Αλαφούζος. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, έμαθα ότι ο νέος μακροχρόνιος ενοικιαστής του κτιρίου της οδού Αμαλίας, όπου επί χρόνια στεγαζόταν η διοίκηση της Eurobank, είναι η Βουλή. Ναι πολύ καλά διαβάσατε. Το deal έχει κλείσει και από τη στιγμή που θα φύγει ο Καραβίας με την παρέα του, θα αρχίσουν να μετακομίζουν στο κτίριο οι διάσπαρτες ανά την Αττική υπηρεσίες της Βουλής. Τώρα που το σκέφτομαι, είναι μία από τις καλύτερες κινήσεις που έχουν γίνει από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του Κοινοβουλίου ο συμπαθής Κώστας Τασούλας.
Ο Τσιατσιάμης επιστρέφει στη βάση του
– Από σχετικά αξιόπιστη πηγή, από αυτές που γυρνοβολάνε στην πιάτσα, μαθαίνω ότι ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων και στενός συνεργάτης του Μπακογιάννη, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, φαίνεται ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, αφού πρώτα παραδώσει τα ηνία στον διάδοχό του. Έχοντας φέρει εις πέρας όλα τα μεγάλα έργα της θητείας του δημάρχου Κώστα, μεταξύ αυτών η Διπλή Ανάπλαση και το Θέατρο Λυκαβηττού, ο Τσιατσιάμης γυρνάει στην πετυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα και στο τιμόνι της εταιρείας του, ΑΤ management. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, η πιάτσα περιμένει με αγωνία το επιχειρηματικό του comeback, μια και θεωρείται ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές.
Οι μαθητευόμενοι «Ξηρουχάκηδες» του ΤΧΣ
– Σας εξιστόρησα χθες αναλυτικά τα όσα προηγήθηκαν του γάμου της UniCredit με το ΤΧΣ για την Alpha Bank. Να σας ενημερώσω σήμερα και για την επόμενη ημέρα, αφού η «νύφη», δηλαδή το ΤΧΣ, δηλαδή ο Ηλίας Ξηρουχάκης, πληροφορήθηκε τελευταίος ότι όλα ήταν έτοιμα για τον γάμο. Ακούγεται εντόνως στα οικονομικά και πολιτικά στέκια ότι ο Ηλίας καθόλου καλά δεν πήρε αυτήν την εξέλιξη. Και ότι ο ίδιος και οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΤΧΣ έχουν σκαρφιστεί ό,τι περνάει από το μυαλό τους για να υπονομεύσουν τη μεγαλύτερη επένδυση από στρατηγικό επενδυτή στον τραπεζικό τομέα τις τελευταίες δεκαετίες. Δημιουργούν καθυστερήσεις και ολιγωρίες τεχνητές για να μη γίνει η συναλλαγή. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα, που δεν είναι και λίγα. Είναι η ανάγκη να αποδείξουν ότι συμμετέχουν στο deal; Είναι η ανάγκη να διατηρήσουν τις θέσεις και τα προνόμιά τους; Ή είναι απλή απειρία; Το σίγουρο είναι ότι με τους χειρισμούς τους πάνε να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, και το Μέγαρο Μαξίμου, που χαιρέτισαν τη συμφωνία. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι ο Andrea Orcel είναι «μεγάλο παιδί» και πάρα πολύ έμπειρος τραπεζίτης. Το ακριβώς αντίθετο με τα «τσικό» του ΤΧΣ. Και μια και η, σαφώς πιο σύνθετη, συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζας είναι προ των πυλών, μια αστοχία τώρα στη «σερβιρισμένη» συναλλαγή της UniCredit θα έδινε τον λάθος τόνο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του ΤΧΣ σε τέτοια κρίσιμα θέματα.
Το επίσημο δείπνο στους κεντρικούς τραπεζίτες…
– Στον ξενώνα της Τράπεζας της Ελλάδος, στην αίθουσα που προορίζεται να φιλοξενεί διακεκριμένους επισκέπτες και κοσμείται με έργα πολύ σπουδαίων καλλιτεχνών της νεότερης Ελλάδας, παρέθεσε χθες στους προσκεκλημένους του -την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους εθνικούς κεντρικούς τραπεζίτες- επίσημο δείπνο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα. Στο δείπνο της ΤτΕ παρίσταντο επίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Έχοντας ως φόντο τη μαγευτική θέα στον φεγγαρόλουστο Παρθενώνα, ο Γιάννης Στουρνάρας, λάτρης της Ιστορίας για όσους τον γνωρίζουν, απηύθυνε στους καλεσμένους του μια ομιλία με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, στη διαδρομή των ελληνικών αξιών και του ελληνικού πνεύματος ανά τους αιώνες και στη συμβολή τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης.
…το «μάθημα» Ιστορίας από τον Στουρνάρα…
– Έμοιαζε με μάθημα Ιστορίας η ομιλία του διοικητή της ΤτΕ, αλλά οι προσκεκλημένοι του την απόλαυσαν, ύστερα από μια μακρά συνεδρίαση για οικονομία, επιτόκια και πληθωρισμό. Η βραδιά ήταν και αποχαιρετιστήρια για έναν κεντρικό τραπεζίτη εκ των μελών της ΕΚΤ. Τον Ignazio Visco, που συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, έπειτα από 12 χρόνια στο τιμόνι της Τράπεζας της Ιταλίας. Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε με θερμά λόγια για τον Ιταλό ομόλογό του και τον χαρακτήρισε αληθινό Ευρωπαίο πολίτη, πιστό στο ευρώ, το οποίο υποστήριξε στις πιο δύσκολες στιγμές του. «Σχεδόν πάντα ήμουν απολύτως σύμφωνος με τις θέσεις και τις απόψεις του», είπε ο Γ. Στουρνάρας.
…και το τετ α τετ Λαγκάρντ – Μητσοτάκη
– Ιδιαίτερα θερμή ήταν η συνάντηση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο δείπνο της ΤτΕ. Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει από πρώτο χέρι τη δύσκολη διαδρομή της Ελλάδας στη δεκαετή κρίση της, καθώς τα «πέτρινα χρόνια» της χώρας μας εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (2007-2011) και μετά επικεφαλής του ΔΝΤ (2011-2019). Χθες, λοιπόν, ήταν έκδηλος ο θαυμασμός και η ικανοποίησή της για τα όσα κατάφερε η Ελλάδα. Λίγο πριν από το δείπνο, ντυμένη στο σκούρο της ματζέντας, η Κριστίν Λαγκάρντ ανήρτησε στο Χ εγκάρδια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα παρέμεινε προσηλωμένη στο να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η αποφασιστικότητά τους είναι ένα παράδειγμα από το οποίο μπορούμε να μάθουμε όλοι. Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατάφερε να είναι απόψε μαζί μας στο δείπνο», τουίταρε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Η οποία στον χαιρετισμό της τόνισε ότι η Ελλάδα συνιστά υπόδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις και «αποτελεί απόδειξη της σπουδαιότητας του “ανήκειν” σε κάτι μεγαλύτερο -το κοινό ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο». Ευτυχής και πραγματικά υπερήφανος που καλωσόρισε την Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της σε μια χώρα πολύ διαφορετική από το δύσκολο παρελθόν, σε διαδικασία οικονομικού μετασχηματισμού εκ βάθρων και με οικονομία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί, από περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης σε περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ σήμερα, επίπεδο παραπλήσιο με αυτό των μεγάλων εξαγωγικών οικονομιών της Ευρωζώνης», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
🇬🇷🇪🇺 Greece has remained committed to being at the heart of Europe even in the hardest times.
Their determination is an example we can all learn from.
I’m glad that Prime Minister Kyriakos Mitsotakis could join us for dinner this evening. pic.twitter.com/8ZFmcI7F8A
— Christine Lagarde (@Lagarde) October 25, 2023
Καθαρή πιστωτική επέκταση… next year
– Για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο φάνηκε μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων (μη χρηματοπιστωτικών), η οποία ήταν θετική κατά 2.213 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 297 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Έσπευσα να συμπεράνω ότι τελείωσε το «πανηγύρι» με τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων και οι τράπεζες πέρασαν σε καθαρή πιστωτική επέκταση. Αμ δε! Οι τραπεζίτες παραμένουν επιφυλακτικοί και περιμένουν να δουν πώς θα κλείσει το τρίμηνο τον Δεκέμβριο για να βγάλουν συμπεράσματα. Ίσως, μου λένε, τα νούμερα του Σεπτεμβρίου για την αύξηση των δανείων να προέρχονται από τυχόν εξαγορές ή από τη ναυτιλία. Γιατί όποιος έχει ρευστότητα συνεχίζει ακάθεκτος να αποπληρώνει δανεισμό. Όπως εκτιμούν, το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών θα σταματήσει μόνο όταν αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι τώρα υπάρχουν εγκρίσεις και συμβασιοποιήσεις, αλλά οι επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει τα δάνεια. Τα οποία, σημειωτέον, θα εκταμιεύονται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των επενδυτικών έργων. Οπότε, την καθαρή πιστωτική επέκταση οι τράπεζες μάλλον την ξεχνάνε για φέτος.
Ολοκληρώνεται η αποχώρηση της Eurobank από τη Σερβία
– Μέχρι το τέλος του μήνα μαθαίνω ότι θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση της Eurobank από την αγορά της Σερβίας. Η Eurobank είχε συμφωνήσει την πώληση της εκεί θυγατρικής της, Eurobank Direktna, στην AIK Banka. Η πώληση έγινε διότι η σερβική τράπεζα είχε μικρό μερίδιο, περίπου 5,5%-6%, στην τοπική αγορά, άρα δεν υπήρχε περίπτωση η Eurobank να γίνει στρατηγικός παίκτης στην αγορά. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο να εστιάσει το στρατηγικό της ενδιαφέρον στις αγορές Κύπρου και Βουλγαρίας, απ’ όπου προέρχεται το 50% και 40% αντίστοιχα της κερδοφορίας των θυγατρικών εξωτερικού για τη Eurobank.
Αναγκαία η απλοποίηση του ψηφιακού onboarding
– Προσπαθούν οι ελληνικές τράπεζες να κοντραριστούν στα ίσα με τις fintech για τους πελάτες από millennials μέχρι γενιά Ζ, αλλά πρέπει να βοηθήσει και ο επόπτης, απλοποιώντας κάποιες διαδικασίες. Και εξηγούμαι. Εάν είσαι φοιτητής στην Αγγλία, για να ανοίξεις ψηφιακά λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα θα πρέπει να υποβάλεις λογαριασμό ΔΕΚΟ για βεβαίωση κατοικίας και φορολογική δήλωση, μεταξύ άλλων. Τα οποία, προφανώς, δεν τα έχουν οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Γιατί, λοιπόν, να μην ανοίξουν ψηφιακά λογαριασμό σε κάποια αγγλική τράπεζα, που θα τους ζητήσει μόνο φωτογραφία και τη σχετική αίτηση και ίσως να τους απασχολήσει και κάποια λεπτά για έλεγχο ταυτοπροσωπίας; Δεν το συζητώ, ακόμη περισσότερο για τράπεζες τύπου Revolut, στην οποία γίνεται πάρτι από τους Έλληνες φοιτητές. Μήπως να το δει η Τράπεζα της Ελλάδος πώς μπορεί να απλοποιήσει το πλαίσιο για το ψηφιακό onboarding;