THEPOWERGAME
«Εξάγουμε» φορολογική τεχνογνωσία στις ΗΠΑ
– Το να ζητάμε τεχνογνωσία από τους Αμερικανούς για θέματα όπως ο έλεγχος των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και digital assets είναι φυσιολογικό. Και πολύ σωστά έπραξε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, που επισκέφτηκε το IRS, είδε και ενημερώθηκε για πολλά και επιδιώκει να μεταφερθεί αυτή η τεχνογνωσία στους Έλληνες ελεγκτές. Το να μας ζητούν, όμως, οι Αμερικανοί να τους παρουσιάσουμε την πλατφόρμα ηλεκτρονικών τιμολογίων και ψηφιακής τήρησης βιβλίων, το γνωστό myDATA, δεν συμβαίνει συχνά. Όπως πληροφορούμαι από αξιόπιστη σχετικά πηγή, οι «Ράμπο» του IRS είδαν και ρώτησαν για πολλές από τις εφαρμογές του myDATA, τις οποίες δεν έχουν αναπτύξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στον κ. Πιτσιλή, ο οποίος και πίστεψε από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη μεταρρύθμιση και την εξελίσσει διαρκώς. Και έπεται συνέχεια την επόμενη χρονιά, με ενίσχυση και επικαιροποίηση της πλατφόρμας, η οποία έχει αρχίσει να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό του κενού του ΦΠΑ.
Ιδιοκτήτης site σε πανικό
– Ένας από τους όψιμους (σχετικά) μιντιάρχες της πιάτσας, που χαρακτηρίζεται και για τη ζωηράδα του, εσχάτως βρίσκεται σε πανικό. Αναφέρομαι στον ιδιοκτήτη sites, ο οποίος την έχει δει κάτι μεταξύ Μέρντοχ και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σκεφτώ, για να μην αδικήσω τον άνδρα. Ο συγκεκριμένος «ζωηρός» μιντιάρχης, που αν κάτι δεν γνωρίζει είναι πώς παίζεται το παιχνίδι, έχει αρχίσει να εκτίθεται ποικιλοτρόπως με αυτά που λέει και κυρίως με αυτά που κάνει. Φυσικά, ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί την κατρακύλα του και συνεχίζει, εκτός από πλούσιος, να το παίζει και μάγκας!
Ανταγωνισμού και ΑΑΔΕ δεν «βλέπουν» την V+O
– Για τον παλιό φορολογικό έλεγχο στη διαφημιστική V+O σας έχω γράψει κατ’ επανάληψη. Όπως αρκετές φορές σάς έχω γράψει και για την ολιγωρία που επιδεικνύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού έναντι της οφθαλμοφανούς παραβίασης του ανταγωνισμού από την εταιρεία των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου. Δεν θέλω να πιστέψω αυτά που ακούγονται στην πιάτσα ότι Πιτσιλής (ΑΑΔΕ) και Λιανός (Ανταγωνισμού) φοβούνται τα αφεντικά της V+O.
Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση Κατσαφάδου
– Όσοι με διαβάζετε προφανώς και θα έχετε διαπιστώσει ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, δεν ανήκει στην κατηγορία των αγαπημένων μου. Αυτό όμως δεν με αποτρέπει από μια δίκαιη κρίση. Και μη φανταστείτε ότι φτάσαμε στη Δευτέρα Παρουσία. Ομιλώ ή για να ακριβολογώ μεταδίδω ρεπορτάζ από την πρόσφατη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο βουλευτής Πειραιά στο μεγάλο λιμάνι. Τέτοια συγκέντρωση δεν έχει προηγούμενο, μου έλεγαν παλιοί Πειραιώτες. Μάλιστα, η αστυνομία έκανε λόγο για 2.500 κόσμο, ενώ ένας φίλος μου «φούσκωνε» ακόμη περισσότερο τα νούμερα! Η αλήθεια είναι ότι η εκδήλωση Κατσαφάδου ήταν τεράστια. Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι ο υφυπουργός επέλεξε να έχει πλάι του, με ό,τι σημαίνει αυτό, τη συνυποψήφιά του στην Α’ Πειραιά και νυν βουλευτίνα Νόνη Δούνια.
Ο αισιόδοξος Νίκος της BC Partners
– Ο Νίκος Σταθόπουλος είναι γνωστός για τις μεγάλες επενδύσεις που έχει φέρει στην Ελλάδα, επενδύσεις που βοήθησαν να γυρίσει το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Όμως στο εξωτερικό ο Έλληνας πρόεδρος της BC Partners Europe είναι γνωστός για έναν ακόμη λόγο. Για την ικανότητά του να «διαβάζει» το οικονομικό περιβάλλον και να κάνει εξαιρετικές αναλύσεις. Πρόσφατα ο Σταθόπουλος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του Bloomberg για τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και το 2023, αλλά και για το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, τονίζοντας πως ακόμη και το 2024 το ενεργειακό κόστος στη Γηραιά Ήπειρο αναμένεται να είναι σε υψηλά επίπεδα. Παρά την απειλή της ύφεσης για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο Σταθόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς ο πληθωρισμός μοιάζει να πιάνει «ταβάνι». Την αισιοδοξία του ενισχύει και η εκτίμηση πως η Κεντρική Τράπεζα και οι νομισματικές πολιτικές θα χαλαρώσουν, συνδυαστικά με την αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα των αγορών. Ας ελπίσουμε να πέσει και αυτήν τη φορά μέσα.
Οι παλιές αμαρτίες…
– Σας έγραφα χθες για τον «χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό» του Σωκράτη Κόκκαλη, που ακόμα και τώρα έγκυροι αναλυτές -σαν σύγχρονοι Τούρινγκ…- προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον γρίφο, ανατρέχοντας στους μεγάλους παγκόσμιους γκουρού του οικονομικού γίγνεσθαι. Κάποιος αναλυτής, πάντως, μου είπε, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι όσοι γνωρίζουν τις οικογενειακές κομμουνιστικές παραδόσεις της οικογένειας Κόκκαλη δεν ξενίζονται. Κάποια εποχή το ΚΚΕ χρησιμοποιούσε χαρακτηρισμούς όπως η «κομπραδόρικη αστική τάξη», το «μεταπρατικό κεφάλαιο» και άλλα, με τα οποία βεβαίως ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν σχετίζει το παρελθόν του. Προς Θεού!
…και τα «νεοφιλελευθεροφανή» φρούτα
– Φαίνεται, όμως, πως είναι της μόδας κάποιοι να επιχειρούν τα ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής και οικονομικής ζωής με… αχαρακτήριστους χαρακτηρισμούς και νεολογισμούς. Φερ’ ειπείν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, που πήρε συγχωροχάρτι από τον πρόεδρο Αλέξη και αλωνίζει τον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε λόγο για «νεοφιλελευθεροφανή» κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν θα μπούμε στον κόπο να ψάξουμε τι εννοεί ο ποιητής -συγγνώμη, ο βουλευτής -με τον όρο αυτόν. Απλώς κάνουμε επείγουσα έκκληση στον κ. Μπαμπινιώτη να επιληφθεί του θέματος, για να μπορέσουμε κι εμείς οι αδαείς να μπούμε στο… νεοφιλελευθεροφανές νόημα.
Το δύσκολο 2023
Ένα δύσκολο 2023, το οποίο είναι και έτος εκλογών, κρύβουν οι προβλέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όπως τις διάβασα στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2022, που παραδόθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής. Μπορεί για το 2022 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να αναμένεται στο 6,2%, αλλά του χρόνου θα πέσει στο 1,5%. Δεν λέω, είναι θετικό το γεγονός ότι θα έχουμε ακόμα ανάπτυξη, όταν η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα δει και ύφεση. Το αγκάθι κρύβεται, όμως, στον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Η ΤτΕ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο το 2022, στο 9,4%, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών των ενεργειακών αγαθών, αλλά και των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής. Χωρίς τις τιμές των ειδών διατροφής και της ενέργειας, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,6% το 2022 και εκτιμάται ότι θα παραμείνει εξίσου υψηλός και το 2023. Συνολικά, η ΤτΕ εκτιμά ότι σταδιακά ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2023 και περαιτέρω το 2024, σε 5,8% και 3,6% αντίστοιχα. Τι λένε τα παραπάνω; Τα νούμερα δείχνουν ότι σε αποπληθωρισμένους όρους η ανάπτυξη του χρόνου θα είναι ουσιαστικά υπό το μηδέν. Και αν συνυπολογίσουμε την επισήμανση της ΤτΕ ότι η δημοσιονομική πολιτική όσο και η νομισματική πολιτική αναμένεται να επιδράσουν συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα το 2023, δεν θέλει πολλά για να καταλάβει κανείς ότι η χρονιά που έρχεται θα έχει αρκετές προκλήσεις. Ανεξάρτητα από την προσδοκώμενη θετική εξέλιξη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Αύξηση των επενδύσεων κι ενίσχυση ρευστότητας από τις τράπεζες
Το καλό νέο, άνευ αστερίσκων, είναι ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν με πολύ υψηλούς ρυθμούς μέχρι και το 2025, σημειώνοντας μέση ετήσια αύξηση 10%. Και, όπως λέει η ΤτΕ, θα υποστηριχθούν από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Ειδικότερα, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα λάβει στήριξη ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 και 30 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2026. Αυτοί οι πόροι αναμένεται να προσελκύσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται η προσέλκυση αυξημένων ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων.
Για τις τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδράσεις της ανόδου των επιτοκίων, οι προοπτικές για χαμηλότερη ανάπτυξη και η εντεινόμενη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Επομένως, θα πρέπει να συνεχιστεί περαιτέρω η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να βελτιωθεί η οργανική κερδοφορία, να ενισχυθούν ποιοτικά και ποσοτικά τα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των μη συστημικών τραπεζών, και να εκκαθαριστεί οριστικά το ιδιωτικό χρέος που βρίσκεται υπό τη διαχείριση των servicers.
Οφείλω να παρατηρήσω ότι η συγκεκριμένη Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική είναι πολύ τεχνοκρατική, μακριά από υπερβολές και παρακινδυνευμένες εκτιμήσεις του παρελθόντος. Θα έλεγα ότι πρόκειται για την πιο μεστή και συγκροτημένη Έκθεση της ΤτΕ των τελευταίων ετών.
Σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες ο Rolf Klug για τα «κόκκινα» δάνεια
Μιλούσα με φίλο τραπεζίτη για το πώς βλέπει το κλείσιμο της χρονιάς από πλευράς «κόκκινων» δανείων για τις τράπεζες. Με καθησύχασε ότι τα δανειακά χαρτοφυλάκια βαστάνε γερά. Σε σχέση με τις προβλέψεις των τραπεζών για υπολογίσιμη χειροτέρευση της ποιότητας ενεργητικού το δ’ τρίμηνο, εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος κατόπιν της αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων, η εικόνα εκπλήσσει θετικά. Είναι σχεδόν αμελητέα η επιδείνωση των δανείων και προκύπτει κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, όπως μου είπε. Οι τράπεζες θεωρούν ότι κρίσιμο για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι το φθινόπωρο του 2023, όταν θα έχει δείξει τις αντοχές του και ο τουρισμός.
Η συγκράτηση στη δημιουργία νέων επισφαλειών ικανοποίησε, όπως έμαθα, και τον Rolf Klug, τον υπεύθυνο του SSM για τις ελληνικές τράπεζες, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών. Όπως έμαθα, ζήτησε από τις τράπεζες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα δάνεια που θα λάβουν προσεχώς την επιδότηση της αύξησης επιτοκίου. Να τα έχουν οι τράπεζες ξεχωριστά καταγεγραμμένα, ώστε και ο SSM να μπορεί να τους παίρνει τον σφυγμό ανά πάσα στιγμή, διαπιστώνοντας εγκαίρως αρρυθμίες στην αποπληρωμή. Ο Klug έκανε και τις συστάσεις του SSM στις τράπεζες για την εγρήγορση που επιβάλλεται σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής. Γιατί το 2023 έρχονται τα πανευρωπαϊκά stress tests, που περιλαμβάνουν και την ετοιμότητα των τραπεζών για την αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.
Και το καλό που κάνει ο Paulson στην Πειραιώς
Εγκρίθηκε από τον υπουργό Οικονομικών το σχέδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες και από το νέο έτος, ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών, θα μπει σε πραγματική βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής για την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς. Η Πειραιώς, που, όπως μαθαίνω, θα κλείσει φέτος τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 7,2%, ατενίζει απροβλημάτιστη το μέλλον και αναμένει τους επενδυτές που θα της παρουσιάσει το ΤΧΣ για το 27% του ποσοστού του. Μου μεταφέρουν ότι η διοίκηση της Πειραιώς αισθάνεται πολύ καλά και με την υποστήριξη που έχει προσφέρει στην Τράπεζα ο John Paulson. Παρά τις εντυπώσεις που έχει αφήσει ως δύστροπος και δύσκολος τα προηγούμενα χρόνια, ο Paulson με το 16% που ελέγχει στην Τράπεζα Πειραιώς μόνο καλό της έχει κάνει. Και τώρα σίγουρα θα έχει ρόλο στις εξελίξεις, όπως μου λένε. Άλλωστε, ο «αντ’ αυτού» στην Πειραιώς, Alexander Blades, παρακολουθεί τα πάντα πολύ στενά, ίσως στενότερα απ’ ό,τι θα δικαιολογούνταν σε ένα μη εκτελεστικό μέλος. Το οποίο, όμως, είναι και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής και της Επιτροπής Κινδύνων και της Επιτροπής Αποδοχών και της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών του διοικητικού συμβουλίου.