THEPOWERGAME
Ο Βορίδης και το «καθαρό δίμηνο» των εκλογών
– Μια είδηση από αυτές που μπορούν να έχουν ξεχωριστή σημασία έδωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Βορίδης. Ερωτηθείς για το θέμα των εκλογών, που έχει ανοίξει διάπλατα από το περασμένο Σάββατο, με αφορμή την εκλογική αναφορά του προέδρου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εσωτερικών φρόντισε ν’ ανοίξει λίγο παραπάνω το σχετικό παράθυρο: «Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί ένα “καθαρό δίμηνο” προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές». Από επαγγελματική διαστροφή, άρχισα να παίρνω τηλέφωνα, προκειμένου να καταλάβω τι σημαίνει «καθαρό δίμηνο». Αργά το απόγευμα της χθεσινής ημέρας το αποκωδικοποίησα. Αυτό που θέλησε να πει ο Βορίδης είναι ότι με δεδομένο ότι έχουμε Πάσχα τον Απρίλιο, πανελλήνιες εξετάσεις κάπου στα τέλη Μαΐου και διακοπές από τις αρχές Ιουνίου, είναι λογικό ο Μητσοτάκης να αναζητεί ένα δίμηνο που κρίνεται ως απαραίτητο διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που θα οδηγήσει στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Αν δεχθώ το αφήγημα Βορίδη, ένα τέτοιο διάστημα το εντοπίζει κανείς στις αρχές του 2023. Εκτός κι αν ο πρόεδρος Κυριάκος δεν διστάσει να διαταράξει τις διακοπές των Ελλήνων και αποφασίσει να στηθούν κάλπες στις 2 Ιουλίου.
! Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που ενσωματώνει σειρά προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση. Όπως σας έγραψα χθες, εισηγητής θα είναι ο σκληρός Καραμανλικός, βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Έχω μια στεναχώρια για τον Σκέρτσο
– «Αχ, θα με φάει η στενοχώρια, που ’μαστε χώρια, που ζούμε χώρια». Αυτό είναι το ρεφρέν ενός από τα πιο δημοφιλή άσματα (της στεναχώριας) που ερμήνευσε η Χαρούλα Αλεξίου. Πρόκειται περί μιας μουσικής δημιουργίας του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους του Κώστα Βίρβου… Μάλιστα, το συγκεκριμένο τραγούδι βρίσκεται στον δίσκο «12 Λαϊκά Τραγούδια της Χαρούλας Αλεξίου»… Και θα μου πείτε ως προς τι αυτός ο πρόλογος. Δεν σας κρύβω ότι κάθε φορά έπειτα από κάθε χωρισμό, σχεδόν αυτόματα μου έρχεται στο μυαλό το συγκεκριμένο τραγούδι. Χθες αργά το απόγευμα, συνομιλώντας μ’ έναν εξαιρετικό συνάδελφο, διαπίστωσα ότι θα πρέπει να χωνέψω το διαζύγιο (μου) με τον Άκη Σκέρτσο. Δεν θέλει (λέει) να με δει ούτε ζωγραφιστό. Λογικό, αφού δεν σας κρύβω ότι εσχάτως έχω αρχίσει να αποφεύγω να βλέπω τη φάτσα μου στον καθρέπτη. Προφανώς, για να μη θέλει να με δει, ο πλέον αγαπημένος του προέδρου Κυριάκου (πάντα μετά τον Πίνατ) έχει τους λόγους του. Ούτε εγώ θα ήθελα να δω κάποιον τύπο που με αποκαλύπτει. Που έχει γράψει για τη σχέση, την επαγγελματική που έχω με την PwC στη δημιουργία των κουτακίων και για τους εκατό και πλέον μετακλητούς που βρίσκονται στη δούλεψή μου.
– Όπως θα είχα νεύρα αν κάποιος έγραφε ότι τα προηγούμενα αφεντικά μου, οι Στουρνάρας και Χρυσοχοΐδης (ο υπουργός Μιχάλης και όχι ο γνωστός αοιδός της Θεσσαλονίκης Δημήτρης, που έχει ερμηνεύσει το «αλήτης και αμαρτωλός»), με «έκρυβαν», αναγνωρίζοντας τη σχετική αντιπάθεια που προκαλεί στο ευρύ κοινό η φάτσα μου. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, σε καμία περίπτωση δεν αφήνω οποιοδήποτε υπονοούμενο για την αισθητική του Σκέρτσου. Απλώς, είναι πολλοί άνθρωποι που προκαλούν την αντιπάθεια των άλλων, κυρίως γιατί εκπέμπουν μια δυναμική, που ενοχλεί όσους δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και με τον υπουργό Άκη, ο οποίος προκαλεί μέχρι και την αντιπάθεια του Πίνατ, εξαιτίας της οξυδέρκειας, της εξυπνάδας που εκπέμπει με το πρώτο κιόλας βλέμμα. Αν και «αποκλεισμένος» από την πληροφόρηση του υπουργού Επικρατείας, μαθαίνω ότι η «Βίβλος των έργων» που θα παρουσιάζει σε κάθε εκλογική περιφέρεια ο πρωθυπουργός είναι μια επίπονη δουλειά, που φέρει μία και μόνη υπογραφή: Άκης Σκέρτσος ο Α’, για να είμαι εναρμονισμένος με το κλίμα των ημερών, μετά και τη συνάντηση του πρόεδρου Κυριάκου με τον βασιλιά Κάρολο.
! Στη γενέτειρα του πρωθυπουργού θα βρεθεί την επόμενη βδομάδα ο «γαλάζιος» γραμματέας Παύλος Μαρινάκης, που δεν σας κρύβω ότι είναι η ευχάριστη έκπληξη της θητείας Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ. Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί πολιτική ακαδημία με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών και πλειάδας κομματικών στελεχών.
Το tour Μενδώνη – Παναγιωταρέα
– Με αφορμή την υπόθεση «Τατόι», αναζήτησα (μάταια) χθες τόσο την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όσο και τη στενότατη συνεργάτιδά της, Άννα Παναγιωταρέα. Παρά τις αλλεπάλληλες κλήσεις, δεν κατάφερα να εντοπίσω το αχώριστο δίδυμο. Δεν σας κρύβω ότι ανθρώπινα ανησύχησα, ώσπου να μάθω ότι οι «σιδηρές κυρίες» του Πολιτισμού βρίσκονται σε δεκαήμερο ταξίδι εκτός Ελλάδος. Το tour που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αν δεν κάνω λάθος, θα ολοκληρωθεί στο Κάιρο! Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι το συγκεκριμένο υπουργικό ταξίδι, αρκεί να σας αναφέρω το κόστος του. 45.000 ευρώ (λέει). Τι σημασία έχουν τα ευρώ όταν μιλάμε για τον Πολιτισμό, τη Μενδώνη και φυσικά τη φίλη μου την Άννα Παναγιωταρέα; Επί τη ευκαιρία, διαψεύδονται αρμοδίως κάτι πληροφορίες που ήθελαν τον πρόεδρο Μητσοτάκη σε ανύποπτο χρόνο να έχει ζητήσει από την υπουργό επί του Πολιτισμού να απομακρύνει από δίπλα της την πασίγνωστη και καθ’ όλα ικανή δημοσιογράφο.
Συνάντηση στο… βήμα Τσίπρα – Ανδρουλάκη
– Στο οικονομικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής (του προέδρου Μελισσανίδη) ο πρόεδρος Ανδρουλάκης διαδέχτηκε στο βήμα τον πρόεδρο Τσίπρα. Την ώρα που κατέβαινε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμαζόταν να ανέβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι κεραίες μου έπιασαν έναν σύντομο διάλογο με αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Νίκος, απευθυνόμενος στον Τσίπρα, τον ρώτησε: «Τι έγινε τώρα; Απαγγέλλεις και Σημίτη;». Για να του απαντήσει ο πρόεδρος Αλέξης: «Περίπου, όχι ακριβώς». Και επειδή το έψαξα, σας το κάνω πιο λιανά. Στο πρόσφατο παρελθόν ο Σημίτης είχε κάνει μια δήλωση, το νόημα της οποίας ήταν πως απ’ την εξουσία είμαστε όλοι περαστικοί. Και δεν υπάρχουν ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες. Χθες ο Τσίπρας, λίγο πριν κατέβει από το βήμα, είπε περίπου το ίδιο και αυτό σχολίασε ο Ανδρουλάκης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Αλέξης ανέφερε στην ομιλία του: «Γιατί όλοι όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης που μας τις δίνει ο λαός, είμαστε εφήμεροι εκεί, όχι παντοτινοί. Να το έχουμε όλοι υπόψη μας αυτό».
Ο Χόλτερμαν αποφασίζει
– Εδώ και καιρό σάς έχω γράψει ότι ο Ολλανδός μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ, Χένρι Χόλτερμαν, έχει αποφασίσει να διευρύνει κατά πολύ την εν Ελλάδι επιχειρηματική του δραστηριότητα. Και όταν μιλάμε περί διεύρυνσης, γίνεται αντιληπτό ότι αυτή δεν μπορεί να περιορίζεται στα νέα σχέδια που έχει κάνει αναφορικά με τη Reds. Απεναντίας, όπως πληροφορούμαι και μάλιστα από πηγή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ο Χόλτερμαν έχει ήδη αποφασίσει να διευρύνει κατά πολύ τη συμμετοχή του στην Alpha Bank, ενώ σκέφτεται να επενδύσει και στη βαριά βιομηχανία της χώρας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό. Εσχάτως διακινούνται στην πιάτσα και κάτι φήμες που θέλουν τον Ολλανδό μεγαλοεπιχειρηματία να εξετάζει σοβαρά να επενδύσει και στα media. Μάλιστα, οι διακινούντες τη σχετική φήμη δεν διστάζουν να «φωτογραφίσουν» και συγκεκριμένο μιντιακό μαγαζί. Από το ρεπορτάζ φυσικά δεν προκύπτει ένα τέτοιο ενδιαφέρον, που να σχετίζεται με την οποιαδήποτε εμπλοκή του Χόλντερμαν στα media.
Ο έλεγχος που δεν έγινε στην Attica Bank
– Ακόμη και περίπτερο να αγοράσει κανείς, φροντίζει να κάνει έναν έλεγχο στα οικονομικά της επιχείρησης. Πόσω μάλλον όταν αποφασίζει να επενδύσει ένας ασφαλιστικός φορέας (εν προκειμένω το ΤΣΜΕΔΕ) σε μια τράπεζα. Αν, μάλιστα, για μια normal τράπεζα απαιτείται ένας τυπικός έλεγχος, για την Attica Bank θεωρώ ότι επιβάλλεται να εισέλθει στόλος από ελεγκτές. Επειδή, λοιπόν, πρόκειται για χρήματα και όχι για σταμναγκάθια (όπως σας έγραφα χθες), μαθαίνω ότι ενώ είχε ληφθεί η απόφαση, πριν αποφασίσει το ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, να προηγηθεί ένας έλεγχος στα assets της τράπεζας, που εν προκειμένω είναι τα δάνειά της, τελικά (ο έλεγχος) δεν έγινε, προφανώς γιατί αν γινόταν, το εν λόγω ασφαλιστικό ταμείο θα έφευγε με φόρα, από την αντίθετη της Αυξήσεως τροχιά!
– Επειδή, λοιπόν, ζούμε στην Ελλάδα και δεν διαθέτουμε τα δισεκατομμύρια της Ellington, οφείλουμε μια παραδοχή, που δεν είναι άλλη από τις πολλές και διαχρονικές ευθύνες που φέρει το ΤΣΜΕΔΕ για το κατάντημα της Attica Bank. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εστιάζω στη σημερινή διοίκηση του Ταμείου, αλλά στους (πολλούς) προέδρους, που το μόνο που προσέφεραν ήταν να κάνουν ρουσφέτια σε λαθραίους εργολάβους και να δίνουν ασυλία σε κάτι αστείους που διοικούσαν την τράπεζα. Όσο οι μηχανικοί ασχολούνται με την Τράπεζα, δύσκολα θα δει άσπρη μέρα η Attica Bank, εκτός κι αν ασχοληθεί ο Σπίρτζης με τον Παππά, που ξέρουν από πρώτο χέρι πώς δίνονται τα δάνεια από την Attica Bank.
Το συνέδριο των άθεων και ο Ν. Φίλης
– Ειλικρινά δεν γνώριζα πόσο οργανωμένοι είναι στην Ελλάδα οι συμπολίτες μας που δεν ασπάζονται τα χριστιανικά ιδεώδη και δεν πιστεύουν στον Θεό. Μέχρι που χθες ενημερώθηκα πως υπάρχει «Ένωση Αθέων», η οποία διοργανώνει και εκδηλώσεις υπό την Αιγίδα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως το Πάντειο. Εν τω μεταξύ, κεντρικός ομιλητής σε μία από αυτές τις εκδηλώσεις, που θα λάβει χώρα στις 3 Δεκεμβρίου, είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος ως γνωστόν «καρατομήθηκε» απ’ τη θέση αυτήν επειδή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε διαμαρτυρηθεί στον Τσίπρα για τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει για κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.
– Πάντως, το να δηλώνει κάποιος άθεος είναι ακριβώς το ίδιο με κάποιον που δηλώνει πιστός. Όμως αν μια «χριστιανική ένωση» ζητήσει απ’ το Πάντειο Πανεπιστήμιο να θέσει υπό την Αιγίδα του μια εκδήλωσή της που, για παράδειγμα, προάγει τον λόγο του Ιησού, είναι βέβαιο πως κάποιοι θα ζητήσουν την παραίτηση της υπουργού Παιδείας και θα αρχίσουν τις καταγγελίες περί «σκοταδισμού» και «κατήχησης». Αλλά και πάλι αν κάποιοι κράξουν τον Φίλη ως προπαγανδιστή του δικαιώματος στην αθεΐα, ενώ ζούμε σε μια χώρα που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η ανεξιθρησκία, τον μπελά τους θα βρουν και θα γίνουν στόχος των «δικαιωματιστών». Βλέπετε, η ελευθερία πίστης είναι ορθή όταν δεν εκδηλώνεται χριστιανικά.
Οι Βρετανοί ζητούσαν συμβουλές από τον Μητσοτάκη
– Πολύ σοβαρό και άκρως αποδοτικό μού χαρακτήρισαν φίλοι που παραβρέθηκαν στο Λονδίνο το διήμερο συνέδριο για την Ελλάδα που διοργάνωσαν η Morgan Stanley και η ΕΧΑΕ. Κατά κοινή ομολογία, οι ξένοι επενδυτές αλλά και οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις παρουσιάσεις του, Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley διεθνώς, και Kevin Featherstone, καθηγητής του LSE, δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε πόντους με την παρουσία του. Τόσους που, όπως μου έλεγαν, σε κάποιο από τα γεύματα που παραβρέθηκε, οι συνδαιτυμόνες ρωτούσαν για το πώς βλέπει τα πράγματα να εξελίσσονται στη Μ. Βρετανία, πώς κρίνει τους Βρετανούς πολιτικούς και τι θα τους συμβούλευε.
Η επιτυχής έκδοση της Eurobank
– Εξέπληξε ακόμη και την ίδια τη Eurobank η επιτυχία που σημείωσε χθες η έκδοση του ομολόγου της Tier II. Όπως έμαθα, η τράπεζα πήγαινε σεμνά και ταπεινά να ζητήσει από τις αγορές 300 εκατ. και τελικά σάρωσε κυριολεκτικά, μαζεύοντας προσφορές για 840 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπερκάλυψη ever (2,7 φορές) σε έκδοση ελληνικής τράπεζας. Και όχι μόνο αυτό. Φάνηκε ότι οι ξένοι υπολογίζουν πλέον πολύ τις ελληνικές τράπεζες και εν προκειμένω τη Eurobank. Τα 2/3 της έκδοσης του Tier II απορροφήθηκαν στο εξωτερικό από πολύ μεγάλου βεληνεκούς επενδυτές. Και για όσους σπεύσουν να χαρακτηρίσουν υψηλό το επιτόκιο της έκδοσης, που διαμορφώθηκε στο 10%, θυμίζω ότι πρόκειται για ομόλογο Tier II και όχι senior preferred, όπως αυτά που προηγήθηκαν από τις άλλες τράπεζες. Οι εκδόσεις Tier II έχουν πάντα υψηλότερα επιτόκια (και το 10% κρίνεται ικανοποιητικό) διότι τα κεφάλαια Tier II είναι χαμηλότερης διαβάθμισης.
! Πριν από τις γιορτές αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο της Rothschild για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Χθες παραδόθηκαν τα σχόλια των εμπλεκόμενων φορέων και μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά η σταδιακή αποεπένδυση του ταμείου, με καταληκτικό ορίζοντα το 2025.
Εν αναμονή των προτάσεων των τραπεζών για τους δανειολήπτες
– Ο θετικός απόηχος του Λονδίνου για τις ελληνικές τράπεζες θα φανεί εκτενέστερα τις αμέσως επόμενες ημέρες, με βροχή εκθέσεων από τους ξένους οίκους. Όπως μου μετέφεραν από Λονδίνο, οι επενδυτές καθησυχάστηκαν όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξέκοψε τα περί έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών, όπως τις «απείλησε» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αν δεν ακολουθήσουν το ισπανικό μοντέλο στήριξης των δανειοληπτών απέναντι στην άνοδο των επιτοκίων. Αντί ισπανικού μοντέλου, μάλλον ισπανική υποχώρηση αναμένουμε. Όχι με την έννοια της απροθυμίας των τραπεζών να στηρίξουν τους δανειολήπτες. Άλλωστε, οι ίδιες πρώτες θέλουν να μη δουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Όμως το (προεκλογικό) άγχος του υπουργού παραγνωρίζει δεδομένα και όρια που θέτουν οι εποπτικοί κανόνες στις τράπεζες, όπως επίσης και τη διαφορά μεταξύ επικοινωνιακού και ουσιαστικού οφέλους για τον δανειολήπτη. Αύριο, πρωτομηνιά, πάντως, οι τράπεζες θα προσέλθουν με προτάσεις στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Όμως, κάτι μου λέει πως ό,τι αποφασίσουν θα αφορά μόνο ευάλωτους.
! Σήμερα περιμένουμε τα αποκαλυπτήρια για το πολυδιαφημισμένο deal της Viva Wallet με τη JP Morgan. Δεν μου αρέσει να γίνομαι μάντης κακών, αλλά ίσως να άνοιξαν πρόωρα οι σαμπάνιες. Και τώρα οι μέτοχοι βλέπω να πίνουν τον καφέ της παρηγοριάς.