THEPOWERGAME
Ο Σαμαράς, οι Τούρκοι και ο… Χρύσανθος
-Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «Διάλογοι της Νισύρου», μια επιστημονική πρωτοβουλία για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη μικρών νησιών είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εισηγητές είναι ο «υπασπιστής» του Βενιζέλου (να του ευχηθώ περαστικά επί τη ευκαιρία) Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και ο Νικόλαος Ζούρος, PhD, Πρόεδρος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, Δ/ντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Δεν σας κρύβω ότι όταν ο «εκπρόσωπος» (με την καλή έννοια) του προέδρου Αντώνη, εδώ στο Συγκρότημά μας, Γιώργης Νόκος, με κατέστησε κοινωνό της ως άνω είδησης, με έπιασε μια ανατριχίλα. Όχι σαν αυτές που πιάνουν τον Χρύσανθο και τον Φαήλο, αλλά κάτι πιο light. Άλλωστε, δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι τόσο «εθνικάρας». Μετά την είδηση του Νόκου, κατάλαβα γιατί οι Τούρκοι, άρχισαν να τα μαζεύουν. Προφανώς, τα έκαναν πάνω τους και μόνο με την ιδέα ότι θα πάει σήμερα στη Νίσυρο ο Σαμαράς. Όσο για την πληροφορία που θέλει τους Τούρκους πιλότους να κάνουν απεργία υπό τον φόβο που τους προκαλεί ο πρόεδρος Αντώνης, ελέγχεται ως ανακριβής.
O Ευκλείδης, ο Τζόνι Ντεπ και τα «κατορθώματα» του ΣΥΡΙΖΑ
-Ο παλιός (που είναι αλλιώς) Ευκλείδης Τσακαλώτος (θεωρεί ότι) διαθέτει πιπεράτο και λεπτό χιούμορ. Προχτές, σε μια από τις σπάνιες, τελευταία, εμφανίσεις του στη Βουλή δήλωνε πως είναι «πιο εύκολο να τα ξαναβρούν η Άμπερ Χερντ με τον Τζόνι Ντεπ παρά η ΝΔ με τα λαϊκά και μεσαία στρώματα». Αφήνουμε το ενδεχόμενο η Άμπερ να προσεγγίσει εκ νέου τον Τζόνι-σε τηλεοπτική της συνέντευξη ήδη του έπλεξε το εγκώμιο- οπότε πάει το ένα εμπόδιο. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, φρόντισε ο ίδιος να μας θυμίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μονίμως διαζύγιο από τα μεσαία στρώματα μέσω της βαριάς φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτό δεν είναι αστείο. Σε χτεσινή τηλεοπτική του παρουσία στον ΣΚΑΪ, είπε τα εξής: «Είχαμε να κάνουμε μια δημοσιονομική αναπροσαρμογή που δεν την τελείωσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν μας έβγαλε από τα μνημόνια, δεν ολοκλήρωσε την πέμπτη αξιολόγηση, δεν ολοκλήρωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Χρειάζονταν και άλλα χρήματα, να βρεθούν από κάπου. Δεν μπορούσε να γίνει από την πλευρά των δαπανών, είχαν ήδη μειωθεί οι συντάξεις, οι μισθοί. Άρα, έμενε η φορολογία».
-Πιο κυνική ομολογία για το φορολογικό μπαράζ που επί ημερών του, ως υπουργού Οικονομικών, επιβλήθηκε στους πολίτες δεν υπάρχει. Βέβαια, τώρα το παίζει περίπου θύμα-μια τα μνημόνια, μια η κυβέρνηση Σαμαρά-, δικαιολογώντας γιατί ακολούθησε μια φορομπηχτική πολιτική. Μα αν δεν κάνω λάθος όταν έγιναν κυβέρνηση και ο προκάτοχός του Γιάνης έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα που καταχρέωσε τη χώρα, ήρθε η περιβόητη κωλοτούμπα του συντρόφου Αλέξη και οι χτεσινοί επαναστάτες έγιναν υπάκουοι εντολοδόχοι των Βρυξελλών. Ακόμα χειρότερα, μας φόρεσαν ένα μεγαλοπρεπέστατο μνημόνιο, απότοκος του οποίου ήταν η βαριά φορολογία αλά Τσακαλώτου. Γι’ αυτό, κρείττον του λαλείν, το σιγάν. Όπως έλεγε και ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου, ο λαός έχει μνήμη…
!Έμαθα ότι υπήρξε χτες στα γραφεία της Κουμουνδούρου κλίμα ευφορίας για τη δικαστική απαλλαγή της Ρένας Δούρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Να τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα, να οι δηλώσεις των συνοδοιπόρων της… το αντίθετο δηλαδή με ό,τι έγινε όταν ανακοινώθηκε η παραπομπή του Νίκου Παππά, που ήταν ελάχιστες οι δηλώσεις συμπαράστασης και τα αισθήματα θαυμασμού για τον ηρωικό σύντροφο των τηλεοπτικών αδειών. Η Ρένα έχει ρεύμα εντός ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος δεν αισθάνεται καλά τελευταία!
Οι Κρητικοί ψηφίζουν Πιερρακάκη λόγω επωνύμου
Από Μουσεία μέχρι Πολυτεχνείο, από Δημαρχείο μέχρι Τεχνολογικό Ίδρυμα, κι από Αντιπεριφέρεια μέχρι το τοπικό Επιμελητήριο πρόλαβε να επισκεφτεί σε μια μέρα ο Πιερρακάκης χθες στα Χανιά. Για την ακρίβεια, στο Επιμελητήριο Χανίων ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στην παλιά πόλη. Όταν λέμε επισκέφτηκε, εννοούμε ότι είδε όλους τους τοπικούς παράγοντες, συνομίλησε μαζί τους, άκουσε και έδωσε ιδέες, συνομίλησε με ρομποτάκια, του παρουσιάστηκαν νέες εφαρμογές, παρατήρησε όλα τα εκθέματα στην Οικία Βενιζέλου και στο Μουσείο Τυπογραφίας, αντάλλαξε απόψεις για τα ψηφιακά μουσεία και βέβαια μίλησε σε όλους τους δημοσιογράφους. Εννοείται ότι από τις πρώτες επισκέψεις του Κυριάκου Πιερρακάκη ήταν στους τάφους των Βενιζέλων. Μάλιστα, όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά το πρόγραμμα του υπουργού Κυριάκου, σημείωναν μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι λόγω επωνύμου (ασχέτως αν είναι Μανιάτης) κάνει μεγάλο γκελ στο κοινό της Κρήτης. Και αυτός ο αθεόφοβος έπιασε με το που πάτησε το πόδι του το νόημα, απογειώνοντας στην κυριολεξία το κοινό: «Είμαστε στον Νότο, αλλά είμαστε στο Κέντρο». Δυο τρεις φορές να κατέβει στη Κρήτη ο Πιερρακάκης, βλέπω τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη να μετακομίζουν (μόνιμα) στη λεβεντογέννα.
Προάγγελος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
-Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέστειλε χθες πρόσκληση προς τους ομολογιούχους δυο ομολογιακών εκδόσεών της για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης στις 27 Ιουνίου. Μόνο θέμα η παροχή συναίνεσης για τη χρήση των κεφαλαίων από τυχόν πώληση περιουσιακού στοιχείου σύμφωνα με τους όρους των ομολόγων. Είναι προφανές ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Τα υπόλοιπα τα διαβάσατε χθες εδώ, στο σχόλιό μας για το τι πραγματικά συμβαίνει με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Άλλωστε, το έχουμε πει εδώ και καιρό, ότι εδώ θα διαβάζετε πρώτοι τις ειδήσεις με διευθύνσεις και ονόματα.
Ένα δύσκολο κεφάλαιο που κράτησε 12 χρόνια
-Ένα δύσκολο κεφάλαιο που άνοιξε το 2010, έκλεισε χθες για την Ελλάδα, με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αυτό το καλοκαίρι. Το Eurogroup άναψε το φως για την έξοδο, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής κυβέρνησης. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, χωρίς εξαιρέσεις και δικαίως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ιστορική.
…το σκάφος που ήταν έτοιμο να βυθιστεί…
– Την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τις ουρές τους, πιστεύω ότι θα γιόρτασε και ο Γιώργος Παπανδρέου, σβήνοντας χθες το κεράκι στην τούρτα γενεθλίων για τα 70 του χρόνια. Σαν χθες τον θυμάμαι από το Καστελόριζο, με φόντο μία πράσινη βαρκούλα, να εξαγγέλλει την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια, με την ενεργοποίηση ενός «πρωτόγνωρου μηχανισμού στήριξης». Ήταν του Αγίου Γεωργίου, 23 Απριλίου του 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός έλεγε ότι η Ελλάδα «μοιάζει με σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» και είναι μία «χώρα χωρίς κύρος».
…και ο δρόμος με τα τρία μνημόνια
-«Ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και ότι είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε» είχε πει από το Καστελόριζο ο Γιώργος Παπανδρέου. Το ταξίδι, βεβαίως, για την Ιθάκη ήταν μακρύ και επίπονο. Ένα πρώτο μνημόνιο, με σκληρά μέτρα που έφερε την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και την αντικατάστασή της από αυτή του Λουκά Παπαδήμου το 2011. Εν συνεχεία, διπλές εκλογές το 2012, ένα δεύτερο μνημόνιο από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που εκτόξευσε την ανεργία στο 27% και έφερε ύφεση 25%. Μετά, η αποτυχημένη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που έφερε και το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Η Ελλάδα απαλλάχθηκε τελικά από το βραχνά των μνημονίων μόλις τον Αύγουστο του 2018, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε ένας μεταρρυθμιστικός αγώνας δρόμου, που θα τερματίσει τον Αύγουστο για την έξοδο της χώρας και από την μεταμνημονιακή εποπτεία.
Το χαμένο παιχνίδι της ΕΚΤ
-Απώλειες 20% μετρούν οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο από την αρχή του έτους. Αλλά και στα ομόλογα τα ίδια χάλια. Όσοι έχουν επενδύσει σε ευρωπαϊκά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας έκδοσης του 10ετούς γερμανικού ομολόγου στις 15 Φεβρουαρίου, χάνουν 15% – 20% από τα κεφάλαιά τους. «Η ΕΚΤ έχασε το παιχνίδι», σχολιάζουν φίλοι τραπεζίτες μιλώντας για την αργοπορία αντιδράσεων της Κεντρικής Τράπεζας που αναλώθηκε να εξετάζει αν ο πληθωρισμός είναι από την πλευρά της ζήτησης ή της προσφοράς, αντί να παρέμβει εγκαίρως για να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ του πληθωρισμού που καλπάζει και των αρνητικών επιτοκίων.
Έκδοση τραπεζικών ομολόγων με επιτόκιο 8%
-Με τις αποδόσεις των ομολόγων εκεί που βρίσκονται, το τοπίο έχει δυσκολέψει και υπάρχει γενικότερος προβληματισμός για διάφορες κινήσεις. Οι συστημικές τράπεζες έχουν μπροστά τους την υποχρέωση να εκδώσουν ομόλογα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις MREL και αυτό δεν προβλέπεται να γίνει με επιτόκια χαμηλότερα του 8%, από τη στιγμή που η απόδοση του κρατικού ομολόγου κινείται πάνω από 4%. Η τυχερή της υπόθεσης είναι η Eurobank που πρόλαβε να βγάλει ομόλογο για φέτος πριν τα επιτόκια πάρουν την απότομη ανιούσα. Οι άλλες τρεις συστημικές θα πρέπει να βγουν στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις για κεφάλαια από 750 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ η καθεμία.
! Οι συστημικές έχουν τον καημό των ομολογιακών εκδόσεων για MREL, οι μη συστημικές τον καημό των αυξήσεων κεφαλαίου. Η πονεμένη ιστορία κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι παντός καιρού για την Attica Bank. Σκέφτομαι, όμως, την Παγκρήτια που σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει και με την εξαγορά της HSBC. Θα έχει βελτιωθεί το κλίμα μέχρι τον Σεπτέμβριο για να προχωρήσει η ΑΜΚ; Και ποια θα είναι τελικά η τύχη του deal με τους Βρετανούς;
Ντέρμπι ΟΤΟΕ – τραπεζών
-Πολύ δυνατά ακούω ότι θα φέρει η ΟΤΟΕ στο προσκήνιο το θέμα της μείωσης καταστημάτων και προσωπικού στις τράπεζες. Περιμένετε κινήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα και «ντέρμπι» με τις τράπεζες. Οι πιέσεις από τους βουλευτές θα ενταθούν. Το θέμα, άλλωστε, το σηκώνει μια προεκλογική περίοδος.
!Ακούω επίσης ότι οι τράπεζες παραπονιούνται για τις καθυστερήσεις στις εγκρίσεις έργων του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω των αξιολογητών, οι οποίοι δεν έχουν ρολάρει ακόμη. Μαθαίνω ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΛΤΕ και θα παρέμβει άμεσα ώστε να μην χαθεί η ουσία στη γραφειοκρατία.