THEPOWERGAME
Μαζική συμμετοχή στην ΟΝΝΕΔ
-Ένας φίλος μου που πέρασε το τριήμερο στο ΣΕΦ, παρακολουθώντας τις εργασίες του Συνεδρίου της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, με πήρε τηλέφωνο (σχεδόν) ενθουσιασμένος. «Αυτό που είδα δύσκολα μπορώ να στο περιγράψω…» μου είπε, αρχίζοντας να μου περιγράφει διάφορα παρασκήνια από το Συνέδριο. Δεν θα σας κουράσω με τα κομματικά τους, άλλωστε δεν αφορούν και πολύ το ευρύ κοινό. Θα μείνω όμως σε ένα πράγμα που νομίζω ότι έχει και τη μεγαλύτερη αξία. Στο γεγονός της μαζικής συμμετοχής, που είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο τέως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης. Ο Ψηλός, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι νέοι απομακρύνονται από το κόμμα, προσπάθησε, αναλαμβάνοντας διάφορες πρωτοβουλίες, να τους φέρει πιο κοντά. Αν κρίνω απ’ αυτά που μου μετέφερε ο σπιούνος μου, μάλλον ο στόχος επετεύχθη και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
! Από τα πιπεράτα (αλλά κυρίως αστεία) του Συνεδρίου, ήταν τα όσα άκουσα να λέει κάποιος Κολοβός – είναι σε άλλο σημείο ο τονισμός και το αναφέρω γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να πάει ο νους σας σε αυτόν που ανακάλυψε την Αμερική. Ο συγκεκριμένος νεολαίος, εκπροσωπώντας την Ντόρα, άρχισε να απαιτεί ποσόστωση και άλλα διάφορα από το νέο πρόεδρο της γαλάζιας νεολαίας. Δεν έμαθα τι απέγιναν τα αιτήματα του Κολοβού, γιατί προτίμησα να πάω με τον Φουσκίδη των Παραπολιτικών για ένα ταραμά στο Μικρολίμανο.
Καρατόμηση Κεγκέρογλου
-Δεν του έκανε τελικά τη χάρη του Βασίλη Κεγκέρογλου ο πρόεδρος Ανδρουλάκης να τον συμπεριλάβει στην πρόταση του για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Είναι το δεύτερο χουνέρι που υφίσταται ο βουλευτής Ηρακλείου από τον πρόεδρο Ανδρουλάκη. Είχε προηγηθεί η καρατόμηση του Κεγκέρογλου από τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ. Και επειδή το έργο έχει και συνέχεια, σας λέω ότι το επόμενο πάθημα θα έρθει στις εθνικές εκλογές, καθώς ο Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος στη γενέτειρα του το Ηράκλειο της Κρήτης. Που σημαίνει πως ο Κεγκέρογλου κινδυνεύει να «αποχαιρετήσει» τη Βουλή αν το ΠΑΣΟΚ βγάλει μόνο μια έδρα. Άλλωστε και στις προηγούμενες εκλογές δεν θα είχε εκλεγεί, αν το ψηφοδέλτιο, είχε συγκροτηθεί κανονικά και όχι στο γραφείο του.
Το δημοσίευμα με τα πεντακοσάρικα του πρώην υπουργού
-Μια από τις εμμονές που είχε το σύστημα πέριξ του Μίμη Παπαγγελόπουλου υπήρξε η διακυβέρνηση Σημίτη και προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός. Ήταν ατελείωτα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, στις οποίες έδινε ρεπορτάζ ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία, εκτός από τους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου, θα έπρεπε να διερευνηθούν και τυχόν (ποινικές) ευθύνες του Σημίτη. Στο πλαίσιο της εμμονής, μαθαίνω ότι ανάμεσα σε όλα τα άλλα, πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση στην οποία μετείχε «συνεργός» εν ενεργεία τότε υπουργού, ο ίδιος ο κυβερνητικός αξιωματούχος και ένα μέλος της οικογένειας Τσοχατζόπουλου. Το αίτημα ήταν ξεκάθαρο: «Δώστε μας έναν λογαριασμό του Σημίτη και καθαρίσατε…». Προφανώς και έλαβαν αρνητική απάντηση, με αποτέλεσμα λίγες μέρες αργότερα να υπάρξει πρωτοσέλιδο εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο είχε γίνει ντου της Αστυνομίας σε σπίτι πρώην υπουργού του Σημίτη, στο οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντοπίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πεντακοσάρικα. Πριν προλάβει να κρεμαστεί στα περίπτερα η εφημερίδα, υπήρξε διάψευση από την πλευρά της Αστυνομίας, αναφορικά με το περιγραφόμενο γεγονός.
! Από σχετικά αξιόπιστη πηγή πληροφορούμαι ότι τις επόμενες μέρες βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι, της κόρης πασίγνωστου Έλληνα εργολάβου.
Στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο Κεραμέως
-Απρόθυμη να προωθήσει το νομοσχέδιο που ήδη έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές, δείχνει εσχάτως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έχοντας συνειδητοποιήσει (έστω και με καθυστέρηση) τον ορατό κίνδυνο να πάμε σε ένα φθινόπωρο με κλειστά τα πανεπιστήμια. Δεν ξέρω και δεν είναι άλλωστε και δουλειά μου, να προβλέψω τι θα κάνει στο τέλος, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει η σχετική μεταρρύθμιση, αδιαφορώντας για το όποιο κόστος θα έχει η υπουργός Παιδείας. Απεναντίας, εκείνο που γνωρίζω και μάλιστα από πρώτο χέρι, είναι ότι ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη ομιλία του, στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην υπουργό Νίκη.
Κλήση σε Τσίπρα
-Δεν ξέρω πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα με τις διώξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis, αλλά και την άλλη σκοτεινή υπόθεση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που φέρνει τον σύντροφο Νίκο Παππά ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια πληροφορία που κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες ώρες. Δηλαδή το ενδεχόμενο κάποια από τα θύματα των σκευωρών ή των συνωμοτών να καλέσουν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας τι γνώριζε, αν γνώριζε ή αν έκανε κάτι να αποτρέψει τα όσα συνέβαιναν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Θυμάστε τι τράβηξε ο Κώστας Σημίτης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που μόλις άρχισε να ζορίζεται ο πρώην υπουργός Άμυνας καλούσε τον Σημίτη για μάρτυρα στις δικαστικές του περιπέτειες;
Με γεμάτες βαλίτσες γύρισε από τις ΗΠΑ ο Πιερρακάκης
-Επέστρεψε χθες από το ταξίδι που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ ο υπουργός Πιερρακάκης, όπου έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών και επενδυτικών «παικτών». Προσωπικά δεν ξέρω άλλον Έλληνα υπουργό να έχει κληθεί να κάνει όχι απλά συζήτηση επί ενός θέματος, αλλά αναλυτική παρουσίαση της στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για συγκεκριμένο τομέα στο Λευκό Οίκο. Η αντιμετώπιση της Ελλάδας ως διεθνές case study συνιστά μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες και έρχεται ως φυσική συνέχεια της σπουδαίας παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο πριν από δυο εβδομάδες. Και αυτό τιμά πρωτίστως τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό, αλλά θεμελιώνει και το γιατί η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους μέσω των ψηφιακών εργαλείων – και ο υπουργός Πιερρακάκης προσωπικά – αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του προέδρου Μητσοτάκη στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές.
– Με αυτή την ευκαιρία επίσης, ο Πιερρακάκης μίλησε σε εκδήλωση του think tank «New America Foundation» και βρέθηκε στη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε όλες τις συναντήσεις η Ελλάδα αναφέρεται ως υπόδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού παγκοσμίως, για την απόσταση που κατάφερε να καλύψει μέσα σε τρία χρόνια. Από τον Γενικό Διευθυντή Τεχνολογίας και Εθνικής Ασφάλειας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Tarun Chhabra και την επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης Clare Martorana μέχρι στελέχη εταιρειών τεχνολογίας, όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας αποτελεί διεθνές case study. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές μου, σύντομα θα έχουμε ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και ανακοινώσεις για νέες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας.
Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ…
-Επιτέλους! Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφάσισε να βάλει τέλος στο σίριαλ των νομοσχεδίων για το ΤΧΣ και το Συνεγγυητικό και τα κατέθεσε στη Βουλή λίγο πριν κάνουν τα πρώτα τους γενέθλια. Το ΤΧΣ παρατείνει τη διάρκειά του για τρία χρόνια, μέχρι το τέλος του 2025, καθορίζει τη στρατηγική για έξοδο του από τις τράπεζες στο διάστημα αυτό, αποκτά νέο μοντέλο διοίκησης με ένα Διοικητικό Συμβούλιο αντί του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, λειτουργεί χωρίς περιορισμούς για την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου του στις τράπεζες και περιορίζει τα ειδικά δικαιώματά του στα ΔΣ των τραπεζών.
…η φωτογραφική διάταξη…
-Και εκεί που διαβάζω το νομοσχέδιο, πέφτω στην παράγραφο 17 του άρθρου 5. «Όλες οι ενέργειες οποιουδήποτε µέλους του Διοικητικού Συμβουλίου παραμένουν έγκυρες παρά τη διαπίστωση ελαττώματος αναφορικά µε τον διορισμό, την καταλληλότητα ή τα προσόντα του µέλους». Το οποίο (απροκάλυπτα) μεταφράζεται στο ότι οι διορισμοί στο Ταμείο θα είναι θεσμοθετημένα ρουσφετολογικοί. Ποιον διορισμό άραγε φωτογραφίζει η σχετική διάταξη; Και για ποιους άλλους ανοίγει τον δρόμο; Σε ποιους συμβούλους που κάνουν διαγωνισμούς προσλήψεων δίνει κάλυψη;
…το δικαίωμα βέτο για μερίσματα-bonus …
-Στο άρθρο 11 για τα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ στις τράπεζες βλέπω και το δικαίωμα βέτο του Ταμείου στη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών και πρόσθετων απολαβών (bonus) που μπορεί να αποφασίσει το ΔΣ μιας τράπεζας για τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και για όσους έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή και τους αναπληρωτές τους.
…και μία άστοχη στοχοποίηση
-Πρόκειται για το θέμα που «σήκωσε», επιεικώς άτσαλα, την περασμένη εβδομάδα, με δηλώσεις του ο Αλέξης Πατέλης. Δεν θα επανέλθω στα όσα έγραψε σχετικά η στήλη. Μόνο σε μία σημαντική λεπτομέρεια, καθώς οι δηλώσεις Πατέλη μεταφράστηκαν ως αιχμές προς δύο τράπεζες, την Eurobank και την Εθνική, που έχουν πιάσει και τους χαμηλότερους μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αξιόπιστη πηγή με ενημέρωσε ότι τρεις τράπεζες είχαν υποβάλει αίτημα στο ΤΧΣ για επιστροφή στη διανομή μπόνους και σε αυτές δεν ήταν η Εθνική! Απορώ, λοιπόν, γιατί η στοχοποίηση (και από ποιον) του Παύλου Μυλωνά και τα σχόλια περί δυσαρέσκειας του Μεγάρου Μαξίμου προς τον CEO της Εθνικής. Υπερασπιστής του δεν θα γίνω, ούτε θα μεταφέρω όσα πήρε το αυτί μου από την αγορά για το ποιον και γιατί έχει δυσαρεστήσει…
Μία φίλη υποψήφια για την Attica Bank
-Κάτι άλλο ενδιαφέρον που άκουσα όμως, θα σας το μεταφέρω. Πρόκειται για την Attica Bank και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μιχάλη Ανδρεάδη. Τα πράγματα είναι πολύ σκούρα στην Τράπεζα. Η μαύρη τρύπα είναι πολύ πιο μαύρη από όσο έλεγε η ΤτΕ ως εποπτική αρχή. Με όσα κεφάλαια έχουν μπει στην τράπεζα και όσα χρειάζονται ακόμη, μπορεί ο λογαριασμός να φτάνει και το 1 δισ. ευρώ. Την αποτυχία, τα αδιέξοδα και τα στενά χρονικά περιθώρια για να γίνουν οι τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή» που θα σώσουν την τράπεζα, φαίνεται πώς θα τα «λουστεί» ο μεταβατικός CEO Μιχάλης Ανδρεάδης. Για τη θέση του οποίου προορίζεται, όπως ακούω στο παρασκήνιο, η φίλη του Γιάννη Στουρνάρα, Αναστασία Σακελλαρίου (πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΤΧΣ, Praxia Bank και από 1η Απριλίου 2020 Γενική Διευθύντρια – Chief Transformation Officer στην Alpha Bank).
!Επιδιορθώσεις στον πτωχευτικό νόμο επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης. Μαθαίνω ότι το ρετουσάρισμα στον νόμο θα γίνει τον Ιούλιο, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι ρυθμίσεις οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Κοντεύοντας τα δύο χρόνια ζωής, ο νόμος έχει ρυθμίσει μόνο 1.000 οφειλές από τα 35.000 αιτήματα που έχουν ξεκινήσει την ηλεκτρονική διαδικασία.