THEPOWERGAME
Η Κεραμέως και η νάρκη στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ…
-Λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα το επικείμενο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ η υπουργός Κεραμέως. Αιτία; Το νομοσχέδιο, αλλά και γενικώς τα όσα σχεδιάζει για τις φοιτητικές παρατάξεις. Όπως λένε ακόμη και στελέχη της γαλάζιας ΔΑΠ, η υπουργός Νίκη τα έχει κάνει κάπως μπάχαλο, αφού επί της ουσίας με τα όσα σκέφτεται να φέρει βρίσκει απέναντί της ακόμη και την προσκείμενη στη ΝΔ φοιτητική παράταξη. Μάλιστα, έκρινε σκόπιμο να ανοίξει το σχετικό θέμα λίγες μόλις ημέρες πριν το επικείμενο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Αυτό είχε ως συνέπεια να έχει μετατραπεί σε καζάνι έτοιμο να εκραγεί η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος. Για πρώτη φορά, έχω εντοπίσει τόσους πολλούς να «βρίζουν» τόσο οργανωμένα (μα κυρίως συντονισμένα) την αγαπημένη μου υπουργό. Ωστόσο, παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει η υπουργός Νίκη, πληροφορούμαι ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου Μητσοτάκη. Επειδή επ’ αυτού, δεν υπάρχει λογική εξήγηση, θεωρώ μετά βεβαιότητας ότι ο βασικός λόγος που πείθει τον πρωθυπουργό, είναι γιατί του μεταφέρει λάθος πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να κρατήσετε μια υποσημείωση. Αν η Κεραμέως επιμείνει σε αυτές τις κουταμάρες, δίνω πολλές πιθανότητες να οδηγηθούμε στις κάλπες με κλειστά πανεπιστήμια.
…και η αποκατάσταση από Οικονόμου
-Σύγχυση δημιουργήθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν μαζί με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου για την Παιδεία «έφυγε» και μια διαρροή περί κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε και λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο της νεολαίας, που από όσο μαθαίνουμε θα είναι και το πιο μαζικό, η εν λόγω διαρροή προκάλεσε αρκετές εσωτερικές συζητήσεις. Ευτυχώς, στο καθιερωμένο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, αλλά, αντιθέτως, ενισχύει την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα με την εκλογή ενός συμβουλίου από ενιαίο ψηφοδέλτιο, διαδικασία ξεχωριστή από τις φοιτητικές παρατάξεις. Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα ήταν άδικο κάτι τέτοιο για τους μικρούς της ΔΑΠ που είναι οι μόνοι που βάζουν πλάτη εντός πανεπιστημίων για την πανεπιστημιακή αστυνομία και γενικότερα την προσπάθεια απομπαχαλοποίησης των πανεπιστημίων.
Ο Τζώνη Καλημέρης στη θέση του Γαμπρίτσου
-Από αξιόπιστη πηγή πληροφορούμαι ότι τη θέση του αποχωρήσαντος διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Γιώργου Γαμπρίτσου αναλαμβάνει κατά το αμέσως προσεχές διάστημα ο πολύπειρος (αν και εσχάτως ολίγον άνεργος τηλεοπτικά) Τζώνη Καλημέρης. Το Μαξίμου που πάντα έχει άποψη επί των όσων λαμβάνουν χώρα στη Δημόσια Τηλεόραση, σχεδόν ενθουσιάστηκε όταν έπεσε στο τραπέζι το σχετικό όνομα. Και δεν αναφέρομαι στους τοίχους του πρωθυπουργικού Μεγάρου, που δεν έχουν ούτε στόμα, ούτε αυτιά, αλλά σε κάτι κυβερνητικούς που συνομιλούν, όταν τον βρίσκουν στο τηλέφωνο, με τον Ζούλα, που ως γνωστόν είναι το απόλυτο αφεντικό στο Ραδιομέγαρο.
Τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ και το δίδυμο Μυλωνογιάννη – Μπουλούτα
-Από τα λίγα που μπορώ να καταλάβω η διοίκηση Μυλωνογιάννη – Μπουλούτα στην Ελλάκτωρ φαίνεται να κερδίζει ένα ακόμη στοίχημα στην πορεία επιστροφής του Ομίλου στην κορυφή. Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου που σήμερα θα δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς αναμένεται να είναι τέτοια ώστε να δικαιολογούν τα χαμόγελα των στελεχών της διοίκησης. Να θυμίσω (γιατί αυτά έχουν την αξία τους) ότι σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις οι κατασκευές θα έρθουν σε θετικό πρόσημο το τρίτο τρίμηνο του έτους, το δε ανεκτέλεστο, θα ξεπεράσει τα 3 δισ. στο τέλος του 2022. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα μηνύματα που θα σταλούν προς τους ομολογιούχους ενόψει και της αποπληρωμής του πανάκριβου ομολόγου, (δώρο της διοίκησης Καλλιτσάντση), μέχρι το τέλος του 2022. Ένα γεγονός που θα οδηγήσει τον όμιλο σε κατάσταση debt free και με μεγάλες ελεύθερες ταμειακές ροές προς αξιοποίηση σε νέα έργα και διαγωνισμούς. Και μίας και το φέρε η κουβέντα, να σας πω ότι κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, θα υπάρξει λύση και δη οριστική με το ομόλογο – αγκάθι.
Η V+O και το βίντεο για το Ελληνικό
-Από αυτή τη στήλη έχετε ενημερωθεί ότι οι αγαπημένοι μας Ολύμπιος – Βαρβιτσιώτης , που κατά δήλωση τους δεν έχουν σχέση με πρωινούς καφέδες, πολλές φορές επιλέγουν άλλες εταιρείες να κρύψουν δικές τους δραστηριότητες σα να φοβούνται κάτι, με την καλή έννοια πάντα, μιας και το δίδυμο της V+O καραδοκεί με δικηγόρους, αγωγές και όλα όσα κάνουν τα καλά παιδιά. Εν προκειμένω, έχουμε μια τέτοια περίπτωση που μια εταιρεία στο δημόσιο προφίλ στο Linkedin λέει ότι δουλεύει για λογαριασμό της V+Ο στο έργο του Ελληνικού. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η καλή εταιρεία του Θωμά και του Γιάννη δεν μπορεί να κάνει ένα video και χρειάζεται μια άλλη εταιρεία για να το φτιάξει. Και σε πόσες άλλες δουλειές ειδικά στον τομέα της ενέργειας, (πάντα επίκαιρος), γίνεται αυτό;
Η πρόταση Καρτερού για τη Σβίγκου…
-Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγραφα και χθες, είναι μια ωραία ατμόσφαιρα. Όμως, τα δύσκολα της εσωστρέφειας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μπροστά. Μέσα σε όλα, με πληροφορούν ότι ο άνθρωπος που εισηγήθηκε στον πρόεδρο Τσίπρα να προτείνει τη Ράνια Σβίγκου για διάδοχο του Τζανακόπουλου στο πόστο του Γραμματέα της ΚΕ είναι ο Θανάσης Καρτερός. Ο τελευταίος τη νιώθει δικό του παιδί. Από τότε που της έδινε οδηγίες για να εκδίδει δελτία Τύπου για λογαριασμό της Κουμουνδούρου, έχοντας την ευθύνη του γραφείου Τύπου του κόμματος.
…και η ενόχληση Τζουμάκα
-Εκείνος, βέβαια, που το φυσάει και δεν κρυώνει με τα όσα έγιναν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέας πολιτικής γραμματείας είναι ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ την πάτησε σαν πρωτάρης, καθώς έκανε το λάθος να εμπιστευτεί τον πρόεδρο Τσίπρα, που τον διαβεβαίωνε ότι θα εκλεγεί στην Πολιτική Γραμματεία. Εμένα πάντως, οι υποσχέσεις και τα ταξίματα του Τσίπρα προς τον Τζουμάκα δεν ξέρω γιατί, αλλά μου έφεραν στο μυαλό την ταινία μοντέρνα σταχτοπούτα με την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Εκεί που έλεγε «μόλις διορίστηκα Κυρ Στέφανε, θα το κάψουμε απόψε βάλε και σοκολάτες και ζαμπόν». Με τη διαφορά πως αντί να το κάψει ο κυρ Στέφανος, τον έκαψε ο κυρ Αλέκος.
Σαμπάνιες από Δούρου για το τέλος Τζανακόπουλου
-Ένα από τα πρόσωπα που χάρηκε με την αποχώρηση του Τζανακόπουλου από τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο επειδή στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές δεν κατάφερε να έρθει στην πρώτη θέση των μελών της ΚΕ. Αντιθέτως, εκείνη που κατέκτησε την πρωτιά ήταν η σύζυγος του Τζανακόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου με την οποία βρίσκεται σε ανταγωνιστική σχέση, αφού και οι δυο θα αναμετρηθούν ξανά στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιες στον Δυτικό Τομέα της Αττικής.
Έρχονται deals με Σαουδάραβες
-Σε πολλά υποσχόμενη εξελίσσεται η επίσκεψη της διευρυμένης αντιπροσωπείας κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας. Σήμερα, συνεδριάζει η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Σ. Αραβίας υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και του υπουργού Επενδύσεων της Σ. Αραβίας Καλίντ Αλ Φαλέχ και αναμένονται ανακοινώσεις για διακρατικές συμφωνίες. Ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων προϊδέασε, πάντως, χθες για μεγάλα deals. «Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που ξέραμε κατά την οικονομική κρίση, είναι μια δυναμική χώρα που δίνει το παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ποιος θα φανταζόταν ότι κάποιος θα έλεγε πως η Νότια Ευρώπη και η Ελλάδα ειδικότερα χαράζει τον δρόμο προς τα εμπρός, πολύ προοδευτική, πολύ οραματική, πολύ δυναμική, φιλική προς τις επιχειρήσεις; Sky is the limit για την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία Σ. Αραβίας – Ελλάδας», είπε ο Καλίντ Αλ Φαλέχ.
Ένας περίεργος συνδικαλιστής
-Σάλος έχει προκληθεί από την πληροφορία πως μέλος τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου και πρόεδρος μεγάλου συλλόγου εκπαιδευτικών, ενώ ψηφίζει για την πραγματοποίηση απεργιών και εμφανίζεται σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συμμετέχει σε πορείες και να παριστάνει τον απεργό, δεν δηλώνει στην υπηρεσία του πως απεργεί και δεν παρακρατείται ο μισθός του! Ψηφίζει δηλαδή για την κήρυξη απεργιών, οι συνάδελφοί του χάνουν τα μεροκάματά τους και αυτός εισπράττει κανονικά τον μισθό του ως γνήσιος «τζάμπα μάγκας». Το βέβαιο είναι πως πολιτικά δεν ανήκει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
!Αργά και σταθερά ανεβάζουν στροφές οι αιτήσεις επιχειρήσεων στις τράπεζες για να ενταχθούν στην ομπρέλα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αιτήσεις που έχει αυτή τη στιγμή η καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κινούνται μεταξύ 25 – 35 έναντι 3 – 5 προ ολίγου καιρού. Το πράγμα κινείται, λένε οι τραπεζίτες, αλλά «δυσανάλογα πολύ» για φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα.
Κόφτης στις επιχορηγήσεις του Αναπτυξιακού
-Την ίδια στιγμή, αυτό που ανέμεναν οι επιχειρήσεις, συγκεκριμένα να συνδυάσουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης και του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, δεν λειτουργεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης, μου λένε, ψάχνει να βρει τρόπο συνδυασμού των δύο προγραμμάτων και θέλει το ποσοστό επιχορήγησης να φτάνει αθροιστικά για μία επιχείρηση το 50%. Ωστόσο, αυτό μικρό νόημα θα έχει, μόνο για λίγες περιπτώσεις μεγάλων επενδυτικών έργων. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο σχεδιάζει να βάλει τον κόφτη για τις επιχορηγήσεις του Αναπτυξιακού στα 3 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ανά επενδυτή. Δεν είναι καλό, αλλά όπως μου μεταφέρουν οι τραπεζικές πηγές μου, το υπουργείο έχει εντοπίσει, ειδικά στον τουρισμό, φαινόμενα ίδρυσης πολλών μικρότερων επιχειρήσεων από ένα φυσικό πρόσωπο ώστε να αυξηθούν και οι αναλογούσες επιχορηγήσεις. Το θαύμα, όμως, του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων, δεν πρόκειται να επαναληφθεί με τις επιχορηγήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου… Τράπεζες και επιχειρήσεις αναμένουν γύρω στις 15 – 20 Ιουνίου ή το αργότερο αρχές Ιουλίου να ανοίξει το καθεστώς του Αναπτυξιακού για τον τουρισμό. Όμως, 150 εκατ. ευρώ, μου λένε, είναι λίγα για τον κλάδο.
!Ο ανταγωνισμός των τραπεζών στο κομμάτι των νέων δανείων, θα είναι το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς. Η Eurobank στοχεύει σε νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων 2,3 δισ. ευρώ, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των ΑΠΕ, της ναυτιλίας, του τουρισμού, του real estate, των κατασκευών και της μεταποίησης. Η αύξηση των δανείων ήταν βασικός λόγος για την καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων που είχε η τράπεζα στο α΄ τρίμηνο.