THEPOWERGAME
Τίτλοι τέλους για τον Βλαστό
-Με πήραν τα κλάματα, όταν χθες το μεσημέρι το αφεντικό του καλού οικονομικού site mononews Γιώργο Δημητρομανωλάκη, σε μια τυχαία συνάντηση που είχαμε σε καφέ του Ψυχικού, με ενημέρωσε για κάτι πολύ δυσάρεστο. Για το γεγονός της απομάκρυνσης αυτού του καλού παιδιού της ΕΤΑΔ, του Στέφανου Βλαστού. Ειλικρινά συγκλονίστηκα, αφού εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι έχανα οριστικά έναν εκ των βασικών πρωταγωνιστών της στήλης. Επειδή ποτέ δεν έμαθα να υποκρίνομαι, δηλώνω δημόσια ότι θα μου λείψει αυτό το αγόρι. Αυτός ο άνθρωπος, ο τεχνοκράτης, μα κυρίως ο φοβισμένος μάνατζερ. Καλό σου ταξίδι κύριε Βλαστέ και να ξέρεις ότι θα σε θυμάμαι πού και πού.
Το δεξί χέρι του Καραμανλή στην Πολιτική Επιτροπή
-Πολλά είναι τα πρόσωπα που διεκδικούν μια θέση στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Για να ακριβολογώ, τέτοιο ενδιαφέρον είχαν χρόνια να δουν τα ματάκια μου. Επειδή όμως, πλησιάζει η ώρα της κρίσης, ανάμεσα στους δεκάδες υποψηφίους, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω έναν «δικό» μου. Πρόκειται για τον διευθυντή του υπουργού Υποδομών Καραμανλή Διομήδη Νταούλα. Έναν παλιό (αν και νέο σε ηλικία) νεοδημοκράτη, που θα είναι υποψήφιος για μια θέση στην επόμενη γαλάζια Πολιτική Επιτροπή. Οπότε όσοι ψηφίσετε, μην ξεχάσετε να ρίξτε ένα σταυρό και στο φιλαράκι μου.
Η κωλοτούμπα του Βούτσιτς
-Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των γειτονικών Βαλκανικών χωρών στην Αλεξανδρούπολη, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν από αυτούς που πίστευε ότι δεν θα γίνει ο νέος τερματικός σταθμός LNG και μάλιστα είχε πει «στους Αμερικανούς φίλους» του ότι θα χρειάζονταν ακόμα 10 χρόνια για να γίνει. Παραδέχτηκε ότι έπεσε έξω και δήλωσε ευγνώμων που σύντομα και η Σερβία θα λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αερίου. Η έκπληξη ήταν μεγάλη για τους παρευρισκόμενους ηγέτες, καθώς είναι γνωστή η φιλορωσική στάση του Βούτσιτς και οι φιλίες του με τον Πούτιν. Τι μεσολάβησε για μια τόσο θεαματική στροφή; Ο ένας παράγοντας ήταν το ασφυκτικό πρέσινγκ της Δύσης, καθώς η Σερβία εισπράττει ουκ ολίγα κονδύλια από την ΕΕ, ζωτικής σημασίας για την οικονομία της. Ο άλλος όμως ήταν η πληροφόρηση που είχε από την πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτέρες, στην οποία εκδηλώθηκε αλλαγή στάσης της Ρωσίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ενώ μέχρι τώρα ήταν η Μόσχα που εμπόδιζε την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία-κάτι που οι Σέρβοι εξακολουθούν να θεωρούν casus belli-, έφτασαν στη Σερβία τα κακά μαντάτα. Ο Πούτιν, για να δικαιολογήσει τα σχέδιά του στην ανατολική Ουκρανία φέρεται να είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι αφού η Δύση επέβαλε την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, έτσι και η Μόσχα θα επιβάλλει την αυτονομία στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Η πληροφορία άναψε φωτιές στο Βελιγράδι, που θεωρεί απαράδεκτη την αλλαγή στάσης του Πούτιν. Κι έτσι, ο πρόεδρος Βούτσιτς ανέκρουσε πρύμναν και ανακάλυψε ξανά την αξία των δυτικών φίλων του…
! Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Μητσοτάκης, μετρήθηκαν και ξαναμετρήθηκαν από τους δημοσκόπους της κυβέρνησης και το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις έρευνες ήταν σχεδόν πανηγυρικό.
Η επιτυχία του συναγωνιστή Ράπτη
-Η ανάσυρση από το αρχείο της υπόθεσης που αφορά στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, αποτελεί όπως και να το κάνουμε επιτυχία του site iefimerida και του συναγωνιστή Ράπτη. Γιατί το συγκεκριμένο Μέσο ήταν αυτό που αποκάλυψε τη σχετική είδηση με τη φερόμενη εμπλοκή της πολύπειρης δικαστίνας σε κάτι συνομιλίες με τον Βγενόπουλο. Και επειδή ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών, δύσκολα ανασύρει μια υπόθεση από το αρχείο, που αφορά μάλιστα την πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις, η επιτυχία του Ράπτη, είναι διπλή.
Πώς ο σύντροφος Αλέξης (δεν) λύνει τα προβλήματα
-Συχνά εμείς οι δημοσιογράφοι δεν κάνουμε μια δεύτερη ανάγνωση των όσων λένε οι πολιτικοί αρχηγοί, οι βουλευτές κλπ. Προχθές λοιπόν, μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ALPHA, κάποιος φίλος από τα παλιά μου επισήμανε το διάλογο για το νέο κίνημα «δεν πληρώνω» που υποθάλπει ο ΣΥΡΙΖΑ εσχάτως για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο κυνισμός του συντρόφου Αλέξη αναδύεται ανάγλυφα από τις απαντήσεις που δίνει. Ιδού η επίμαχη στιχομυθία:
- ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Συμφωνείτε όμως ότι αυτά τα χρέη θα συσσωρεύονται πρόεδρε και αν στα δικαστήρια κριθεί ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι παράνομη τελικά, θα βρεθούν οι πολίτες όπως βρέθηκαν στο παρελθόν με άλλα χρέη –διόδια για παράδειγμα ή οτιδήποτε άλλο- με ένα τεράστιο ποσό οφειλής, το οποίο δεν θα έχουν τρόπο να πληρώσουν.
- ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή, η έγνοια τώρα είναι μη τυχόν και χρεώσουμε τους πολίτες υπερβολικά;
- ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εγώ σας ρωτάω πώς θα χειριστεί κανείς ένα χρέος το οποίο το αφήνει να τρέχει.
- ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.
Με άλλα λόγια, κάντε τώρα αντίσταση του τύπου «δεν πληρώνω» και αν συμβεί ό,τι συνέβη με τους άτυχους που υπέκυψαν στα κελεύσματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα διόδια-και μετά έτρεχαν να ξεπληρώσουν τις καταδικαστικές αποφάσεις-, ε, έχει ο Θεός. Κάτι θα κάνει ο σύντροφος πρόεδρος. Άλλωστε, το «με ένα νόμο και ένα άρθρο» το έχει στο τσεπάκι του και στην ανάγκη θα επιστρατευτεί και ο Πολάκης να αλλάξει τα φώτα στους δικαστές για να συνετιστούν. Η κοροϊδία έχει ονοματεπώνυμο. Μόνο που τα κυβερνητικά μέτρα για τους λογαριασμούς περιορίζουν τις κορώνες λαϊκισμού.
Το πρόστιμο των 30.000.000 δολαρίων στην Ελληνική Δημοκρατία…
-Ψάχνοντας χθες κάτι σκουπίδια, αυτά της κυκλικής οικονομίας, βρήκα μια τσάντα από αυτές που μαζεύει κατ΄ οίκον ο Θανάσης ο Πολυχρονόπουλος στο νησί της Τήλου. Ανοίγοντας τη σακούλα, βρήκα ένα χαρτί με μια περίεργη ιστορία που αφορούσε σε μια υπόθεση αποβλήτων στην εξωτική Λιβερία, στην οποία (υπόθεση) εμπλέκονται (με την καλή έννοια) κάμποσοι Έλληνες. Από τα χαρτάκια που βρήκα στη σακούλα (της κυκλικής οικονομίας) προκύπτει ότι στις 27 Οκτωβρίου 2020, ο αρμόδιος επί των σκουπιδιών (γενικός) γραμματέας Μανώλης Γραφάκος έλαβε μια επιστολή από τη Δημοκρατία της Λιβερίας! Ναι, καλά διαβάσατε, δεν το έγραψα λάθος. Από τη Δημοκρατία της Λιβερίας, που είναι κράτος της δυτικής Αφρικής, συνορεύει με την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, ενώ βρέχεται δυτικά από τον Ατλαντικό ωκεανό. Όταν είδα τη σχετική επιστολή και διάβασα το λογότυπο στο πάνω μέρος της επιστολής, αναφώνησα «μεγάλε Μανώλη, μέχρι πού έφτασε η χάρη σου!». Μέχρι όμως, να ολοκληρώσω την αναφώνησή μου, συνεχίζοντας το διάβασμα, είδα την επόμενη πρόταση που έγραφε «illegal shipment of plastic waste to Liberia» και άρχισα να ανησυχώ πλέον. Όταν, δε, διάβασα τη δεύτερη σελίδα και έγραφε για ένα πρόστιμο ποσού 30.265.760 USD προς την Ελληνική Δημοκρατία, τότε είναι που σοκαρίστηκα. Τότε είναι που είπα ότι αξίζει να είναι κανείς δημοσιογράφος και να αποκαλύπτει μεγάλα κρυμμένα μυστικά (όπου το συγκεκριμένο έμεινε κρυφό για περισσότερο από 18 μήνες) και μπορεί να στοιχίσουν στη τσέπη μας δεκάδες εκατομμύρια.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΓΡΑΦΟ:
…και η παράνομη εξαγωγή αποβλήτων
-Ψάχνοντας την υπόθεση, ανακάλυψα ότι ο Γραφάκος καθυστερεί να απαντήσει στο θέμα αυτό για 18 μήνες (αφού έλαβε γνώση από εποχής υπουργού Χατζηδάκη) και το πρόστιμο συνεχώς αυξάνει. Δεύτερον, στον φάκελο της υπόθεσης υπάρχουν τα ονόματα του Τελωνείου Πειραιά, της εταιρείας του Πολυχρονόπουλου, της κυρίας Δήμητρας Σταυροπούλου, τέσσερα container 40ft, πλαστικά απόβλητα και πολλά κρυμμένα μυστικά (τα οποία αρχίζουν να μαθαίνονται). Έτσι λοιπόν, έμαθα ότι το φορτίο των πλαστικών αποβλήτων δηλώθηκε ότι θα εξαχθεί στο Μαρόκο, αλλά τελικά κατέληξε παράνομα στη Δημοκρατία της Λιβερίας, που είναι λιγάκι μακριά από το Μαρόκο. Τα πλαστικά απόβλητα λένε ότι προέρχονται από δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν σχέση με τους μπλε κάδους. Τι να σας πω; Έτσι λένε. Μάλιστα οι ίδιοι αναφέρουν ότι η Δημοκρατία της Λιβερίας πιστοποίησε ότι τα πλαστικά απόβλητα που έχασαν το δρόμο τους ήταν και επικίνδυνα απόβλητα. Τι να σας πω; Έτσι λένε. Επίσης λένε ότι στη διαπραγμάτευση με τη Δημοκρατία της Λιβερίας εμπλέκεται μια εταιρεία σαν κι αυτή (την καλή) που έχει για τα απόβλητα ο μπάρμπα Γιάννης ο Πολυχρονόπουλος, που χθες με πήρε τηλέφωνο και νόμιζε στην αρχή ότι μιλούσε σε κάποιον μούτσο. Όταν όμως, κατάλαβε ότι δεν τον παίρνει το πήρε αλλιώς και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ξέχασε αυτά που μου έλεγε. Επιστρέφω όμως στην σακούλα της κυκλικής οικονομίας, γιατί μαθαίνω ότι ήδη έχει ενημερωθεί για τη σοβαρότατη αυτή υπόθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και πολλοί ενδιαφερόμενοι. Τώρα, για ποιο λόγο ο Γραφάκος δεν απαντάει για αυτή την υπόθεση επί 18 μήνες, ενώ το πρόστιμο προς την Ελληνική Δημοκρατία συνεχώς αυξάνει γιατί χρεώνονται αποθήκευτρα και υπερημερίες, δεν έχω μάθει ακόμα.
! Στη χθεσινή συνδιάλεξη που είχε ο Πολυχρονόπουλος με έναν άσχετο με το site τύπο, άρχισε να λέει ότι γνωρίζει τον πρωθυπουργό από μικρό παιδί και ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε καμία απολύτως δουλειά. Προφανώς, ο μπάρμπα Γιάννης, λέγοντας στον άσχετο με μας τύπο, όλα όσα είπε, ήθελε να δείξει πόσο κοντά στον Μητσοτάκη βρίσκεται προφανώς οικογενειακώς. Επειδή λοιπόν, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να πάει στην Τήλο, καλό θα ήταν να γνωρίζει ότι ένας από τους στόχους που έχει ο υιός Πολυχρονόπουλος, είναι να βγάλει φωτογραφίες με τον πρόεδρο Κυριάκο. Και φυσικά, μετά να συνεχίσει να μαζεύει κατ’ οίκον σκουπίδια.
Η πηγή έμπνευσης του Μιχάλη Σάλλα
-Πηγή έμπνευσης αποτελεί για τον Μιχάλη Σάλλα η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο της Κρήτης. Candia Bank (Χάνδακας, το οποίο στα λατινικά έγινε Candia, ήταν η αραβική ονομασία του Ηρακλείου) θα ονομαστεί η τράπεζα που θα προκύψει από τη φιλική συγχώνευση της Παγκρήτιας με τη Συνεταιριστική Χανίων, ενώ η έδρα της θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Η σχέση ανταλλαγής μετά το split (1 παλαιά μετοχή προς 10 νέες) και την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας (98,7 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 78,9 εκατ. νέων μετοχών με τιμή διάθεσης 1,25 ευρώ εκάστη) θα διαμορφωθεί σε 6 μετοχές της Παγκρήτιας για κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Χανίων. Οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαδικασία της συγχώνευσης θα ληφθούν με νεότερες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων των δυο τραπεζών. Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Χανίων και την απόκτηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Παγκρήτια θα γίνει μία τράπεζα με ενεργητικό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, δίκτυο 90 καταστημάτων και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 20%.
!Στο Λασίθι, όπου εκδικαζόταν από το Πρωτοδικείο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Παντελή Μαντωνανάκη σχετικά με την παράταση της διάρκειας του ομολογιακού δανείου των 300 εκατ. ευρώ, έμαθα ότι το οριστικό δικαστήριο θα γίνει στις 15 Ιουνίου. Ο ξενοδόχος κέρδισε τώρα μία προσωρινή, χωρίς αιτιολόγηση απόφαση με την οποία οι δανειστές δεν μπορούν να προβούν σε εκτέλεση για την πληρωμή του ομολογιακού μέχρι τις 15 Ιουνίου. Η απόφαση που θα βγάλει τότε το δικαστήριο θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
Ο τραπεζίτης και ο αστυνομικός από το Κρανίδι
-Τι συμβαίνει όταν κάνεις τον περίπατό σου για να ξεμουδιάσεις μετά από ένα δεκάωρο, τουλάχιστον, στο γραφείο, σε σταματήσει αστυνομικός για έλεγχο ταυτοπροσωπίας και ανακαλύψει ότι είσαι τραπεζικός; Μου λύθηκε η απορία ιδίοις ωσί, αφού ενώ συνέβη το περιστατικό, μιλούσα στο τηλέφωνο με φίλο τραπεζίτη. Αστυνομικός: Την τράπεζα γιατί μας την κλείσατε στο Κρανίδι; Τραπεζίτης: Γιατί δεν έβγαζε λεφτά. Στην επαρχία όλοι πάτε αλλού τα λεφτά σας για να μην ξέρουνε οι συντοπίτες σας τι έχετε. Αστυνομικός: Ναι, εγώ έχω πάει τις καταθέσεις μου στο Ναύπλιο και έχω πολύ καλή εξυπηρέτηση. Βρήκα πολύ αποκαλυπτική τη στιχομυθία. Θα ήταν χρήσιμη και για βουλευτές, αν σκοπεύουν να (ξανα)θέσουν στη Βουλή το μελλοντικό θέμα για το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων στην εκλογική τους περιφέρεια. Ή και για υπουργούς πριν πάρουν τηλέφωνο να παραπονεθούν στους τραπεζίτες.
Η κομμένη φόρα των εταιρικών ομολόγων…
-Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναταράξεις στις αγορές έχουν ανακόψει τη φόρα των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων. Η συγκεκριμένη αγορά έρχεται μετά από ένα έτος ρεκόρ, με επτά εκδόσεις το 2021 που συγκέντρωσαν 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ήδη τους δύο πρώτους μήνες του 2022 έγιναν δύο εκδόσεις. Την τελευταία πενταετία, έχουν γίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο 23 εκδόσεις, συγκεντρώνοντας κεφάλαια άνω των 4 δισ. ευρώ, με μεγάλη συμμετοχή επενδυτών, θεσμικών αλλά και ιδιωτών που έχουν απορροφήσει, μάλιστα, το 60% της ζήτησης.
…και το υψηλό μερίδιο αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς
-Η Τράπεζα Πειραιώς, άκουσα από τον CEO Χρήστο Μεγάλου, έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 30% στα εταιρικά ομόλογα. Η Τράπεζα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ναυτιλιακά ομόλογα, έχοντας πρωτοστατήσει στο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς που παρουσίαζε ιδιαιτερότητες λόγω κλάδου. Οι τρεις εκδόσεις ναυτιλιακών ομολόγων – από τις εταιρείες Costamare, Capital Product Partners, Safe Bulkers – συγκέντρωσαν κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ σε λιγότερο από ένα έτος και με μεγάλη ζήτηση που οδήγησε σε υπερκάλυψη ρεκόρ μεταξύ του συνόλου των εκδόσεων του ΧΑ. Στις συγκεκριμένες εκδόσεις, η Τράπεζα Πειραιώς είχε μερίδιο της τάξης του 40% – 45% όσον αφορά στη ζήτηση και στην κατανομή και λειτούργησε και στις τρεις ως Joint Bookrunner, Lead Manager & Issue Advisor.