THEPOWERGAME
Από τον Σάλλα στον (βουλευτή) Πάτση το 50% του Bankingnews
-Πριν από κάμποσο καιρό η στήλη σας είχε αποκαλύψει την απόφαση του γνωστού τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα να αποχωρήσει από το οικονομικο-τραπεζικό site Bankingnews, που δημιούργησε πριν από χρόνια ο δημοσιογράφος Πέτρος Λεωτσάκος. Από τότε, πέρασε αρκετός καιρός και κύλησε μπόλικο νερό στα αυλάκι. Χθες έφτασε στα αυτιά μου μια φρέσκια πληροφορία που σχετίζεται με την επόμενη μέρα του συγκεκριμένου Μέσου. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας θα υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. Έχουμε και λέμε λοιπόν. H Point Media Group A.E. είναι η εταιρεία που φαίνεται πως εξαγόρασε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις απαιτήσεις της Lyktos Finance Investements Mονοπρόσωπη Α.Ε. στο Bankingnews.
-H Point Media Group αποτελεί εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση και της συζύγου του, δημοσιογράφου Βασιλικής Παπαλουκά. Από τις ίδιες πηγές προκύπτει ότι οι απαιτήσεις αφορούν τα δικαιώματα ψήφου του 50% των μετοχών του Bankingnews του εκδότη Πέτρου Λεωτσάκου, γεγονός που προοιωνίζει σύμπραξη μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είχαμε γράψει και πριν από καιρό η Lyktos Finance συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα είχε αποχωρήσει από το Bankingnews τον Φεβρουάριο του 2021 με την πώληση των μετοχών στον εκδότη Πέτρο Λεωτσάκο έναντι της προαναφερόμενης απαίτησης. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αναμένονται με εξαιρετικά ενδιαφέρον οι εσωτερικές εξελίξεις στο καλό site μετά και την εμπλοκή του νεοδημοκράτη βουλευτή (δικηγόρου στο επάγγελμα) Ανδρέα Πάτση.
Ο Τσίπρας θέλει βουλευτή την Τουλουπάκη
-Με αφορμή την πρόσφατη ομιλία της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη στις Βρυξέλλες, ενώπιον μιας ομάδας ευρωβουλευτών, κυρίως συριζαίων, κυκλοφόρησε μια πληροφορία που όσο υπερβολική φαντάζει, άλλο τόσο ρεαλιστική είναι. Σύμφωνα με κάτι καλούς ρεπόρτερ της Αριστεράς, εσχάτως ο πρόεδρος Τσίπρας, έχει γίνει αποδέκτης μιας extreme πρότασης. Συγκεκριμένα του έχει προταθεί να προτείνει στην εισαγγελέα Τουλουπάκη, να συμμετάσχει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένδειξη αναγνώρισης του «θάρρους που επέδειξε να βρεθεί απέναντι σε ένα καλά δομημένο πολιτικό σύστημα». Η ιδέα λοιπόν έχει πέσει ήδη στο τραπέζι και όσοι γνωρίζουν το σχετικό παρασκήνιο δίνουν πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό. Το θέμα ωστόσο είναι αν η εισαγγελέας Τουλουπάκη, έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τον χώρο της Δικαιοσύνης και να ασχοληθεί με την πολιτική. Αν κρίνω από το περιεχόμενο της πρόσφατης ομιλίας της, μάλλον έχει αρχίσει να το σκέφτεται.
! Και μιας και αναφέρθηκε στο σενάριο που θέλει τον Τσίπρα να αξιοποιεί την εισαγγελέα Τουλουπάκη, οφείλω να σας πω ότι ενδιαφέρον για μια θέση στον κομματικό ήλιο, έχουν δείξει ο Μίμης Παπαγγελόπουλος, ο Γιάννης Μαντζουράνης και φυσικά η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, που δεν θα έλεγε όχι σε μια εκλόγιμη θέση (εφόσον θεσμοθετηθεί η λίστα) στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά ουδείς πάει χαμένος σε αυτό τον τόπο.
Ίδρυσε Ίδρυμα ο Σαμαράς
-Άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση ενός κοινωφελούς Ιδρύματος, το οποίο θα ασχοληθεί, υποθέτω με την ιστορία, το αρχείο και την γενικότερη πολιτική στάση του προσώπου που εκπροσωπεί. Εν προκειμένου αναφέρομαι στο νεοσύστατο Ίδρυμα του Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από τα σχετικά ολοκληρώθηκε, με την έκδοση του προβλεπόμενου προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ Β 1044/9-3-2022), η διαδικασία ίδρυσης του κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΩΝΗ Κ ΣΑΜΑΡΑ», που συστάθηκε την 25η Μαρτίου 2021. Με την ευκαιρία να σας πω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος Αντώνης, ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την υστεροφημία του. Στο πλαίσιο αυτό έχει βαλθεί να κάνει πράξη, αυτό που υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής. «Να πάει μέχρι τέλους» όσους έστησαν -όπως διατείνεται- την σκευωρία της Novartis. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσεται και η ερώτηση που κατέθεσαν χθες έξι νεοδημοκράτες βουλευτές με πρώτο και καλύτερο το πρωτοπαλίκαρο του προέδρου Αντώνη στη Μεσσηνία, Μίλτο Χρυσομάλλη.
Το war room του Μπακογιάννη
-Τις προηγούμενες ημέρες κάπου πήρε το μάτι μου, σε μία φωτογραφία από το γραφείο του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, τέσσερις οθόνες που απεικονίζουν ένα χάρτη της Αθήνας. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι σίγουρα δεν είναι ένας «ψηφιακός» πίνακας που αντικατέστησε κάποιον φυσικό. Κάνοντας, λοιπόν, μια μικρή έρευνα έμαθα ότι ο δήμαρχος ζήτησε να εγκατασταθεί στο γραφείο του ένα σύγχρονο κέντρο ελέγχου, ένα «war room» όπως λένε στη γλώσσα της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Μάλιστα, μαθαίνω ότι το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα σαν κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ενώ τον υπόλοιπο καιρό απεικονίζονται σε χάρτη τα προβλήματα καθημερινότητας που καταγράφονται στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας μέσω της εφαρμογής Novoville. Και, φυσικά πληροφορούμαι από υψηλόβαθμες πηγές της πλατείας Κοτζιά, ότι αυτό δεν σταματάει εδώ, καθώς ήδη σχεδιάζεται ένα BI (business intelligence) σύστημα, μέσω του οποίου θα συγκεντρώνονται και θα απεικονίζονται τα δεδομένα από όλες τις εφαρμογές του δήμου. Είναι σαφές ότι με αυτό το ψηφιακό… μάτι ο δήμαρχος έχει πλήρη εικόνα της λειτουργίας του δήμου, ενώ παράλληλα μπορεί να παρακολουθεί…online την πρόοδο των αντιδημάρχων του.
Το «whatever it takes» της Λαγκάρντ
–Οι φόβοι για χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία και η «βόμβα» του πληθωρισμού, σκιάζουν τις αγορές, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ο πληθωρισμός προσώρας έχει το προβάδισμα στις ανησυχίες όλων των πλευρών. Το δεύτερο (μετά από αυτό του Ντράγκι το 2012) «whatever it takes» που είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, είχε εμφανή την ανησυχία και την προτεραιότητα που δίνει ο σχεδιασμός της ΕΚΤ στην πορεία του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ θα τερματίσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού (APP) τον Ιούνιο (οι μηνιαίες καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα φτάσουν τα 40 δισ. τον Απρίλιο, 30 δισ. τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο), αλλά δηλώνει έτοιμη «να αναθεωρήσει το πρόγραμμά της για το ύψος και τη διάρκεια των καθαρών αγορών, ανάλογα με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό». Οι αυξήσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν, όποτε κρίνει η ΕΚΤ. Νωρίτερα, στο τέλος αυτού του μήνα, η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων υπό το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) που εφάρμοσε για την πανδημία. Για την Ελλάδα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, η ΕΚΤ θα διατηρήσει ευέλικτη στάση, συμπεριλαμβάνοντας την αγορά ελληνικών ομολόγων επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους.
Αποχωρεί η Goldman Sachs από τη Ρωσία
-Αν και με αντανακλαστικές βαριές επιπτώσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού για την Ευρώπη, το πλήγμα που δέχεται η ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πρωτοφανές. Και παράλληλα το κύρος της χώρας, την οποία εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη οι ξένες εταιρείες. Ύστερα από την μεγάλου συμβολισμού έξοδο της Mc Donald΄s (η είσοδος της εταιρείας στη Ρωσία το 1990 είχε σημάνει το άνοιγμα στον δυτικό καπιταλισμό και οι Ρώσοι έκαναν ουρές χιλιομέτρων για να γευτούν ένα BigMac), στην μακρά λίστα των αποχωρήσεων από τη Ρωσία προστέθηκε χθες και η Goldman Sachs, μια από τις πρώτες παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες που προβαίνει σε αυτή την κίνηση.
Μια πονηρή ερώτηση, ο Ντε Γκίντος και ο Στουρνάρας
-Το φυσάνε οι Ισπανοί και δεν κρυώνει… Τεράστια εντύπωση μου έκανε χθες, εν μέσω της συνέντευξης της ΕΚΤ, που Ισπανίδα δημοσιογράφος ρώτησε τον αντιπρόεδρο Ντε Γκίντος (ο οποίος αναφερόταν στο «οπλοστάσιο» που ενεργοποίησε η ΕΚΤ για την πανδημία): «Τότε γιατί αποφασίσατε κ. Ντε Γκίντος να κάνετε τη SAREB στην Ισπανία και να φορτώσετε με 35 δισ. το ισπανικό δημόσιο;». Θυμίζω ότι η SAREB ήταν η bad bank που ως μοντέλο επίλυσης των κόκκινων δανείων είχε θερμούς ζηλωτές και στην Ελλάδα, με πρώτο τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Ο Λουίς Ντε Γκίντος ως υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας – με επίτροπο τον Αλμούνια – είχαν πάρει το 2012 την απόφαση για την σύσταση της bad bank. Η SAREB ύστερα από τόσα χρόνια, θα φορτώσει με ζημιές 35 δισ. τους Ισπανούς φορολογούμενους, με προοπτική εκκαθάρισης το 2027.
-Τι απάντησε ο Ντε Γκίντος στην Ισπανίδα δημοσιογράφο; Κάτι σαν «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα». «Αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε τότε». Βέβαια έχει και τα δικαιολογητικά του ο άνθρωπος. Τότε που αποφάσισε τη bad bank, υπήρχε market failure, κοινώς οι αγορές ήταν στεγνές από ρευστότητα και άρα το ισπανικό δημόσιο αναγκάστηκε να βάλει τα λεφτά. Τότε, βεβαίως, δεν υπήρχε και η λαιμητόμος του bail – in, δηλαδή να πληρώσουν την εξυγίανση των τραπεζών οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες. Όσο σκέφτομαι τη… χαράδρα που θα είχαν πέσει οι ελληνικές τράπεζες και οι φορολογούμενοι, με κρίση Covid και πόλεμο στην Ουκρανία, αν είχαμε κάνει bad bank και εμείς το 2019, με πιάνει τρόμος. Ο Άγιος… Ηρακλής μας έσωσε.
Οι συστάσεις της HSBC για τις συστημικές τράπεζες
-Και κάπως έτσι, έρχονται συνεχώς θετικές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Χθες η HSBC επανέλαβε τη σύσταση αγοράς που είχε δώσει πρόσφατα και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και αύξησε εκ νέου τις τιμές στόχους. Για τη μετοχή της Alpha Bank δίνει νέα τιμή – στόχο τα 1,60 ευρώ (uspide 64% από τα τρέχοντα επίπεδα), για την Εθνική Τράπεζα τα 3,90 ευρώ (upside 47%), για την Τράπεζα Πειραιώς τα 2,10 ευρώ (upside 78%), ενώ κορυφαία επιλογή της HSBC παραμένει η Eurobank για την οποία δίνει νέα τιμή – στόχο τα 1,45 ευρώ (upside 84%).
– Η HSBC αναμένει ότι η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα θα δείξουν μεγαλύτερη αύξηση των οργανικών προ προβλέψεων κερδών στα αποτελέσματα του 2021, καθώς οι μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δημιούργησαν μικρότερη πίεση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα κατά το β΄ εξάμηνο του 2021. Αυτή η τάση είναι πιθανό να γίνει πιο ορατή φέτος. Από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς η HSBC αναμένει σημαντική μείωση στο κόστος προβλέψεων. Ωστόσο, η εξυγίανση των ισολογισμών τους είναι πιθανό να τις αφήσει με δείκτες κάλυψης 40% έναντι περίπου 70% στη Eurobank και την Εθνική.
! Η Eurobank, πάντως, που εγκαινίασε χθες τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2021 για τις τράπεζες, έδειξε ότι έχει το προβάδισμα με τον πιο υγιή ισολογισμό και κερδοφορία που ανοίγει τον δρόμο για μέρισμα το 2022, ύστερα από μια δεκαετία ξηρασίας για τους μετόχους. Το ύψος που συζητά η Τράπεζα και με τον SSM είναι στο 20% των κερδών ετησίως για την τριετία 2022 – 2024.