Από τον Φεβρουάριο οι τρεις ισχυρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας προσπαθούν να χαράξουν μια στρατηγική, ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις από την επιθετική εμπορική πολιτική, που υιοθετεί η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Oι δασμοί 25% είναι πια γεγονός για όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ από τις αρχές Απριλίου, με τις Volkswagen, Mercedes-Benz και BMW να σχεδιάζουν την επέκταση και ενίσχυση της παρουσίας τους στην αμερικανική αγορά.
Όμως, οι πρόσφατες επιβαρύνσεις των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο δεν σταματούν εκεί. Η μακρά λίστα των δασμών που έχουν ανακοινώσει οι Ρεπουμπλικάνοι εδώ και δυόμισι μήνες προσθέτουν μια ακόμη πρόκληση για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που ήδη μάχονταν τον ανταγωνισμό από τα φθηνά ηλεκτροκίνητα οχήματα της Κίνας και το υψηλό ενεργειακό κόστος, που επιβαρύνει τη βιομηχανία της χώρας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Επιχειρώντας να λειτουργήσει προνοητικά, η Mercedes-Benz είχε ανακοινώσει προ διμήνου πως θα αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Αλαμπάμα, προκειμένου να θωρακιστεί από το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί στο παγκόσμιο εμπόριο. Παράλληλα, η Audi, θυγατρική της Volkswagen, είχε αποκαλύψει στο Reuters ότι σχεδιάζει την κατασκευή της πρώτης μονάδας στις ΗΠΑ, με την πρόθεση να γνωστοποιήσει αργότερα φέτος την τοποθεσία των νέων εγκαταστάσεων.
Σκοπός των δασμών για τον Τραμπ είναι να τονώσει την εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν αμφίβολα. Πέρσι, οι εξαγωγές του ευρωπαϊκού κλάδου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 800.000 οχήματα, δηλαδή ήταν τετραπλάσιες από τις αμερικανικές εξαγωγές στην Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Συνολικά, οι τρεις ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας αντιπροσωπεύουν το 73% των εξαγωγών αυτοκινήτων από την Ε.Ε στις ΗΠΑ.
Παραδόξως, όμως, ένα σημαντικό κομμάτι των εξαγωγών αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού προέρχεται από ευρωπαϊκές μάρκες, οι οποίες πληρώνουν δασμούς 10% που επιβάλει η Ε.Ε και τους οποίους έχει επικρίνει ο Τραμπ. Ενδεικτικό είναι πως η BMW στέλνει περίπου 90.000 αυτοκίνητα από το εργοστάσιο στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας καλούνται να διαχειριστούν μια περίπλοκη πρόκληση. Σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte, μια μείωση των εξαγωγών αυτοκινήτων και εξαρτημάτων προς τις ΗΠΑ έως και 29% συνεπάγεται απώλειες της τάξεως των 8,2 δισ. ευρώ. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση πως ακόμη και αν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξήσουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να αναπληρώσουν τις απώλειες, που θα προέλθουν στην εγχώρια οικονομία. Μια τέτοια προοπτική θα έχει πολιτικές προεκτάσεις, επιτείνοντας την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και εντείνοντας τις πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση.
Από τον Φεβρουάριο, ο Λευκός Οίκος έχει επίσης φορολογήσει με 25% τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δύο μέταλλα που είναι απαραίτητα στην παραγωγή αυτοκινήτων. Με αφετηρία αυτήν την εβδομάδα ισχύουν γενικοί δασμοί 10% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ. Επιβλήθηκαν, επίσης, αμοιβαίοι δασμοί σε μια λίστα χωρών που θεωρείται πως φορολογούν άδικα τα προϊόντα από τις ΗΠΑ. Κυβερνώντες σε όλον τον κόσμο από την Ε.Ε μέχρι το Μεξικό και την Ιαπωνία προτίθενται να περάσουν σε αντίποινα αφού, όμως, πρώτα ξεκαθαρίσει το μέγεθος του πλήγματος που θα υποστούν οι οικονομίες τους από αυτόν τον καταιγισμό δασμών.
Οπότε θα υπάρξουν άμεσες και έμμεσες συνέπειες από δασμούς των ΗΠΑ που δεν χτυπούν αποκλειστικά έναν κλάδο. Είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Από την πλευρά των Βρυξελλών, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως δρομολογούνται μέτρα για την άμεση θωράκιση των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης μαζί με τις χαλυβουργίες και τις φαρμακοβιομηχανίες. Σε αυτή τη φάση, η Ε.Ε οριστικοποιεί δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων 26 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για τη φορολόγηση του χάλυβα και του αλουμινίου. Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters πως νέα αντίποινα, ενδεχομένως, να τεθούν σε εφαρμογή προς τα τέλη Απριλίου. Όμως η μάχη αυτή είναι άνιση. Πέρσι, οι συνολικές εισαγωγές των ΗΠΑ από την Ε.Ε διαμορφώθηκαν στα 532 δισ. ευρώ ενώ η Ε.Ε εισήγαγε προϊόντα 334 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ.